Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львівській ОТГ збільшили податок на «зайві» метри

За новими ставками платитимуть з 2025 року

Депутати Львівської міської ради підвищили на сесії ставки податку на житлову нерухомість і навели лад із зонами територіальної громади, де платитимуть такий податок. Для кожної зони — своя ставка податку на нерухомість.

Податок на нерухомість — це сплата у бюджет за «зайві» ква­дратні метри житла: для квар­тир — понад 60 «квадратів», для будинку — понад 120. Хто має квартиру чи будинок меншої площі, податку на нерухомість не платить. Цей податок меш­канці сплачують раз на рік.

Згідно з ухвалою сесії, до першої зони увійшли Львів, Винники й Брюховичі (раніше сюди входили також Дубляни, Рудне, Рясне-Руське й Мале­хів). Власники житла в цій зоні платитимуть 1% від розміру мі­німальної зарплати за квадрат­ний метр (подорожчання від 71 до 80 грн за «квадрат»). До дру­гої зони зі ставкою 0,75% від мінімальної зарплати увійшли Дубляни, Рудне, Рясне-Руське, Лисиничі та Підбірці (тепер це 60 грн за квадратний метр). До третьої зони увійшли Малехів, Гряда, Підрясне і Зашків. Для мешканців цієї зони діє став­ка 0,5% мінімальної зарплати за «зайвий» квадратний метр, тобто 40 грн.

Уперше створено четвер­ту зону для оплати податку на житло. До неї увійшли Великі Грибовичі, Воля-Гомулецька, Малі Грибовичі, Зарудці, Зби­ранка, Малі Підліски, Ситихів і Завадів. Для цих сіл діятиме найменша ставка — 0,25% мі­німальної зарплати, тобто 20 гривень за «зайвий» квадрат­ний метр.

Схожі новини