Передплата 2024 ВЗ

«Податку на розкіш» назбирали на Львівщині понад два мільйони

Завершилося перше півріччя, і податківці підраховують кошти, отримані від автомобільного «податку на розкіш». Це щорічний податок, котрий сплачують власники легкових автомобілів, вік яких не перевищує п’яти років, а вартість — перевищує 375 мінімальних заробітних плат, або 2 мільйони 662 тисячі 500 гривень (вартість за станом на 1 січня 2024 року)

Ставка податку фіксована і становить 25 тисяч грн за один автомобіль. При цьому береть­ся до уваги не фактична вартість придбання транспортного засо­бу, а його середньоринкова вар­тість.

Як розповів «ВЗ» началь­ник управління оподатку­вання фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області Воло­димир Коваль, за шість міся­ців поточного року такий по­даток нараховано власникам 149 автомобілів. Загальна сума сплаченого ними податку — 2 мільйони 310,4 тис. грн. Для порівняння, у 2023 році ця сума становила 1 млн 370,8 тис. грн. При тому, що в 2023 році опо­даткуванню підлягали автомо­білі, вартість яких становила понад 2 млн 512,5 тис. грн.

Як і в попередні роки, Міне­кономіки на своєму офіційному вебсайті розміщує перелік лег­кових автомобілів, які потра­пляють під «податок на розкіш». Від 2024 року список таких мо­делей зазнав змін і скоротив­ся. Перелік включає 184 моде­лі. Це, зокрема, такі марки, як Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mersedes-Benz, Porsche, Rivian, Tesla тощо.

Схожі новини