Дрібка кориці як піґулка від старості
Спеція знижує цукор у крові, спалює жир, покращує зір
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/428787/korytsia1.jpg)
Ця ароматна спеція, запах якої асоціюється із смачною випічкою, є на кухні у кожної господині. Вона не лише надає стравам неповторного аромату, збуджує апетит, а й дуже корисна.
Золотиста спеція завжди була на вагу золота: її неодноразово згадували у Старому Завіті, в Єгипті з її допомогою муміфікували фараонів, а римський імператор Нерон у відчаї після вбивства дружини спалив річний запас кориці на її похороні. Неабиякі пристрасті навколо кориці киплять досі: часто замість справжньої прянощі використовують дешевий аналог — касію.
Кориця справжня, або цейлонська, — це внутрішній шар кори невеликого вічнозеленого чагарнику зі Шрі-Ланки і Південної Індії. Її ще називають благородною корицею — і з властивою всім аристократам витонченістю, справжня кориця дуже тендітна.
Касія ж — родичка кориці, кора іншого дерева, родом із Південного Китаю. Китайське дерево може сягати 15 метрів заввишки — тож з такої рослини можна отримати більше сировини, і вона буде дешевшою, вона значно грубша.
У кориці теплий і м’який аромат, а смак солодкувато-пряний. Касія ж має різкий запах, пекучо-пряний, терпкий смак. Касія містить більше ефірних олій, тому аромат у неї може бути навіть трохи камфорний.
Вважають, що кориця сприяє зниженню цукру в крові за гіпертонії — кумарин, що є в ній, запобігає згортанню крові і утворенню тромбів. Але виявилося, що в китайській кориці (касії) його значно більше, ніж у цейлонській, — тому не вся кориця однаково корисна. За низького згортання крові цю приправу потрібно вживати дуже обережно, адже пряність її розріджує. Не слід їсти корицю і тим, хто схильний до алергій.
Та якщо хочете схуднути, додавайте в їжу корицю. Вона покращує обмін речовин і спалює жир, у тому числі й на животі. Вчені з’ясували, що приправа знижує ризик розвитку хвороб серця, може допомогти запобігти діабету і атеросклерозу. Вважають, що кориця дозволяє сконцентруватися і покращує здібності до навчання. Тому, якщо додати дрібку пряності у ранкову каву, тонізуючий ефект буде вищим. Приправу, наприклад, можна додавати в кефір. Пряність також зменшує відчуття голоду.
Є думка, що ця пряність покращує зір і зміцнює імунітет. За вірусних і бактеріальних захворювань її можна додавати в чай разом з імбиром — ефект буде кращим. Корисна спеція за артриту, безсоння, депресії, головного болю. Вживайте корицю, якщо мрієте про довголіття. Регулярно пийте чай з корицею і медом, щоб затримати старість, мати чудовий вигляд. Корицю корисно не лише їсти, а й вдихати. Її аромат здатний поліпшити роботу мозку і зорову пам’ять, а також підняти настрій.
Справжня кориця — абсолютно «десертна» спеція, хоча в Азії і на Близькому Сході без неї не обходиться, мабуть, жодна пряна суміш. Вона чудово поєднується і з напоями: чаєм, кавою, какао, глінтвейном, прикрасить смак і аромат будь-якої випічки, особливо з яблуками. Кориця надає стравам «різдвяного» духу — підходить для індички, м’ясних страв, пряників і тортів. Китайську корицю краще додавати в маринади, насичені м’ясні страви, гостре карі. Ну і, звичайно, паличка касії незамінна для прикрашання глінтвейну та інших гарячих зимових напоїв.
Булочки з корицею
Тісто. До теплого молока додати розтоплене (але не гаряче) вершкове масло (100 г) і цукор (70 г). Розмішати. Дріжджі змішати з борошном (300 г) і додати у молоко. За потреби потрохи всипати решту борошна. Замісити не дуже круте тісто. Залишити у теплому місці на 1 год.
Розкачати тісто на прямокутник. Змастити розтопленим маслом (2 ст. ложки).
Змішати 2 ст. ложки цукру, ванільний цукор та корицю і посипати, залишаючи край 1,5−2 см непосипаним.
Згорнути в рулет (з широкого боку) і нарізати на 12 частин. Викласти на деко, застелене пергаментом, випікати у розігрітій до 200 °C духовці 25−30 хв. Ледь остудити і полити медом.
Хрусти з корицею
Збити яйця з цукром до побіління. Додати сметану і ретельно перемішати.
Всипати в яєчно-сметанну суміш просіяне зі сіллю і содою борошно, замісити досить туге тісто. Накрити плівкою, поставити у холодильник на 30 хв.
Розкачати тісто завтовшки 2 мм, нарізати на ромбики 3×4 см. У центрі кожного зробити вертикальний розріз завдовжки близько 1,5 см. Протягнути один з гострих кінців ромбика в проріз і вивернути.
Розігріти олію для фритюру до 170 °C. Смажити хрусти до світло-коричневого кольору.
Готові хрусти викладати на зім’яті паперові рушники. Для подачі змішати цукрову пудру з корицею у співвідношенні 3:1 і посипати ледь охололі хрусти.
Бананове морозиво з корицею
Банани очистити, покласти у велику миску, розім’яти на пюре. Додати решту інґредієнтів, крім горіхів і цукру, розмішати міксером до однорідності. Викласти у форму, придатну для заморожування, і поставити в морозильник. Заморожувати упродовж 6 год, перемішуючи щогодини. Волоські горіхи скропити водою, посипати цукром (краще коричневим), перемішати і викласти на деко; поставити під гриль, доки цукор не розплавиться. Подати морозиво, посипавши волоськими горіхами з карамеллю.