«Французький парадокс»: малі порції, натуральні продукти і келих червоного вина
Світ страждає від кризи ожиріння, а французам вдається залишатися стрункими, хоч вони постійно їдять тістечка з круасанами
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/529726/frantsiia.jpg)
Це називається «французький парадокс», і він породив незліченні дослідження того, як люди різних національностей можуть радикально покращити свій спосіб життя, не виснажуючи себе, — адже це зовсім не по-французьки, щодня напружуватися у спортзалі. Вченим вдалося виявити ключові причини, завдяки яким французький спосіб життя природним чином сприяє збереженню стрункості.
У Франції чимало людей щодня випивають келих червоного за обідом та вечерею, але вони не напиваються до нестями. Чимало експертів вважають, що це одна з ключових причин, чому у них так мало серцево-судинних захворювань. У червоному вині не лише багато корисних для серця антиоксидантів, воно також дуже багате на флавоноїди, які, як доведено, допомагають впоратися із хворобами, спричиненими неправильним харчуванням і сильним стресом.
Вони їдять багато корисних жирів. Вважаєте, дієта з великою кількістю сиру, масла та вершків не може бути корисною? Експерти стверджують, що може за умови, коли розмір порцій буде невеликим, а всі насичені жири отримуватимете із корисних джерел. Важливо, щоб ці жири надходили до організму разом із великою кількістю білка та клітковини, але, схоже, французи знали про це вже сотні років.
Для багатьох з нас споживання їжі - швидкий процес: просто запхати що-небудь у себе за столом під час роботи, читання книги чи перегляду соцмереж, щоб підтримати сили. Але у Франції обіди чи вечері часто відбуваються у товаристві, де люди зазвичай не поспішають і насолоджуються тим, що вони їдять. Це не лише підвищує задоволеність їжею та життям, а й дає організму додатковий час на втамування апетиту, а отже, ви, швидше за все, з'їсте менше.
Більшості з нас дуже легко дійти до найближчого магазину і купити щось на перекус, який навряд чи буде корисним. А ось у Франції перекушують дуже рідко, а якщо це й трапиться, то, швидше за все, це буде шматочок сиру з виноградом, а не пакет чипсів.
Оскільки більшість історії Франції сягає корінням у середньовічні села з вузькими провулками і звивистими вуличками, автомобілі у містах мало придатні. Більшість французів значну частину часу ходять пішки — на роботу чи по продукти вони можуть поїхати і на велосипеді. Автомобіль вони зберігають для поїздок за місто.
З поширенням фастфуду Франція нині наповнена бургерними та піцеріями у великих містах. Але варто від'їхати від великого міста, і ви виявите, що купити оброблену їжу досить складно — навіть у найпопулярніших магазинах продають продукти, зроблені вручну, а потім доставлені на ринок. Люди харчуються або тим, що готують вдома (і це справжній ритуал), або йдуть у хороший ресторан.
Для багатьох із нас доступність їжі не дозволяє контролювати розмір порцій. Навіщо з'їдати одну тарілку макаронів, якщо можна зварити цілу пачку? У Франції порції зазвичай менші і загалом скромніші. Більшість експертів переконані, що це пов’язано з культурними особливостями, де вважають, що з'їсти більше, ніж належить — обжерливість чи жадібність. Крім того, п’ять тістечок замість одного маленького не зроблять його вп’ятеро смачнішим. І цього безперечно варто вчитися.
Сирний суп по-французьки
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D1%81%D1%83%D0%BF.jpg)
1,2 л курячого бульйону, 4 ріпчасті цибулини, 1 зубчик часнику, 200 г сиру Едам, 50 г вершкового масла, 220 мл білого сухого вина, білий хліб без скоринки, 1 ст. ложка пшеничного борошна, сіль і чорний мелений перець.
Часник подрібнити, а цибулю нарізати тонкими півкільцями. У каструлі з товстим дном розігріти масло й обсмажити цибулю і часник до красивого золотистого кольору.
Додати у каструлю борошно, добре перемішати всі інґредієнти, а потім влити біле вино і курячий бульйон. Посолити і поперчити. Зменшити вогонь до мінімуму і готувати суп, помішуючи, 25−30 хв.
Нарізати сир на 8 скибочок, а черствий білий хліб додатково підсушити у тостері, духовці чи обсмажити на сухій пательні до появи скоринки.
У порційний жаростійкий посуд з високими бортиками (глиняні або керамічні миски) вкласти продукти у такому порядку: на дно — скибочку підсушеного хліба, потім скибочку сиру, знову хліб і знову скибочку сиру. Зібрати так 4 заготовки.
Залити у кожну миску готовий суп так, щоб він злегка покривав верхню скибочку сиру і поставити посуд у розігріту до 200°С духовку. Готувати ще близько 10−15 хв.
Акуратно, щоб не обпектися, вийняти посуд із духовки. Подавати суп відразу ж, переставивши миски на тарілки. За бажання прикрасити суп зеленню петрушки.
Французькі тости зі шпинатом та сиром
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82.jpg)
8−10 скибочок хліба для тостів, 6 великих яєць, 120 г твердого сиру, 100 г вершкового масла, 100 мл молока, 50 г сиру з блакитною пліснявою, 200 г шпинату, 1 цибулина, сіль, чорний мелений перець, мікрозелень.
Розігріти духовку до 100°С і розкласти на деку в один шар скибочки хліба. Запікати 15 хв, перевернути на інший бік і готувати ще 10−15 хв. Підсушений хліб вийняти і змастити вершковим маслом з одного боку, розрізати по діагоналі навпіл.
Розтопити у пательні 2 ст. ложки вершкового масла і обсмажити до прозорості нарізану кубиками цибулю, 3−4 хв. Додати шпинат (якщо листя велике, нарізати його), посолити, приправити перцем і готувати ще 2 хв.
Керамічну прямокутну форму змастити маслом. Збити яйця з молоком, сіллю та перцем і влити у форму. Додати цибулю зі шпинатом і 100 г натертого твердого сиру, перемішати. Покласти у форму хліб. Додати наламаний на шматочки сир із блакитною пліснявою. Накрити форму харчовою плівкою і поставити у холодильник щонайменше на 1 год.
За годину до подачі вийняти форму з холодильника і залишити на 20 хв у теплі.
Розігріти духовку до 200°С. Посипати натертим сиром, що залишився, і запікати тости на середньому рівні духовки 35- 40 хв. Подавати, прикрасивши мікрозеленню.