Хрін — ліки для мозку, серця та кісток
Хрін — це не просто гостра приправа, а справжній суперфуд, що має широкий спектр корисних властивостей. Його використовують у народній медицині, косметології та кулінарії. Ця рослина містить безліч корисних речовин, які сприяють зміцненню здоров’я та профілактиці багатьох захворювань
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/530062/khrin.jpg)
Натуральний антибіотик. Хрін має виражені бактерицидні властивості. Вдихання парів тертого кореня допомагає запобігти зараженню вірусами і бактеріями, що особливо актуально в період поширення ГРВІ та грипу. Він містить фітонциди, які допомагають при захворюваннях дихальних, сечовивідних шляхів, шлунково-кишкового тракту. Має протизапальні властивості, допомагає при ревматизмі, артриті, радикуліті.
Скриня вітамінів і мінералів. Корінь хрону багатий вітамінами: С, В1, В2, В6, РР, які необхідні для нормальної роботи організму. Вітаміну С у ньому більше, ніж у смородині і лимоні. Хрін містить кальцій, фосфор, магній, залізо, йод, які необхідні для здоров’я кісток, зубів, волосся, шкіри.
Підвищує апетит. Різкий смак хрону стимулює вироблення шлункового соку, що сприяє поліпшенню апетиту. Продукт активізує вироблення шлункового соку для кращого перетравлення і засвоєння важкої та жирної їжі.
Знижує рівень холестерину. Хрін містить речовини, які допомагають знизити рівень холестерину в крові. У середньому на добу для профілактики рекомендовано вживати 10 г хрону.
Підсилює статевий потяг. Свіжий корінь є афродизіаком, який підсилює статевий потяг. У народній медицині його використовують для лікування урологічних захворювань і для зміцнення потенції у чоловіків.
Допомагає схуднути. У 100 г хрону міститься лише 50 ккал. Через високий вміст клітковини на перетравлення його м’якоті витрачається значно більше енергії, ніж виділяється при повному засвоєнні.
Виводить зайву рідину і сечову кислоту. Питна вода, в якій плавають 1−2 корінці хрону, довго зберігається свіжою, має приємний смак і цілющі властивості. Вона сприяє виведенню з організму надлишків рідини та сечової кислоти. Така вода особливо корисна літнім людям, бо зменшує набряки на ногах, подагричний та ревматичний біль, сприяє розчиненню каменів у сечовому міхурі.
Кому з хроном треба бути обережним?
Людям, у яких є виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, геморой у стадії загострення, гастрит, підвищена кислотність шлунка, ерозивно-виразкові ураження кишківника хрін рекомендують не вживати.
Варто відмовитися від нього, якщо є захворювання нирок, що супроводжується утворенням солей і каменів оксалатів, а також вагітним, людям, які мають алергію (хрін є сильним алергеном), бронхіальну астму. Не варто давати його дітям до 10 років.
Як краще зберігати хрін
Ідеальними умовами для зберігання великої кількості коренів хрону є льохи і підвальні приміщення. Там хрін найдовше зберігає свої смакові властивості.
Корені хрону можна зберігати і у холодильнику. Їх слід почистити, скласти в пакети, щільно зав’язати і покласти на нижню полицю. Щоб уникнути підвищеної вологості, кожен корінь попередньо загорніть у папір. Очищений корінь зберігається протягом 3−4 місяців, а неочищений — близько місяця.
Хрін можна зберігати не тільки в холодильній, а й у морозильній камері. Корені прекрасно зберігають свій смак і аромат. Для заморозки помитий і очищений корінь нарізають зручними порційними шматочками по 2−4 см. Його засипають у чисті герметичні контейнери або пакети і зберігають до наступного врожаю.
Якщо нарізати корені тонкими пластинами і висушити в духовці за температури не менше 50 градусів упродовж декількох годин, то зберігати таку заготівлю можна більше року.
Бурячки з хроном
Буряк — 2 кг, хрін (корінь) — 80−100 г, цукор — 1 ст. л., сіль — 1 ст. л., оцет або лимонний сік — 2 ст. л.
Буряк помити і відварити, а тоді потерти на дрібній тертці з зубчиками. Хрін почистити і також натерти на дрібній тертці (або подрібнити у блендері). До бурячків додати цукор, сіль, хрін і оцет. Можна замість оцту додати лимонний сік. Добре все перемішати. Спробувати на смак і додати те, чого вам бракує (солі, цукру, оцту). Ті, хто любить гострі бурячки, можуть додати більше хрону.
Бурячки краще готувати хоч би за день-два до свят, щоб інґредієнти добре «подружилися». Зберігати у скляних банках у холодильнику. Вони чудово підійдуть до м’ясних страв, курки, холодцю.
Салат з хрону, моркви та яблук
Морква — 1 середня, яблуко — 1, тертий свіжий хрін — 1 ч. л., натуральний йогурт або сметана — 2 ст. л., лимонний сік — 1−2 краплі, оливкова олія — 1 ст. л., цукор і сіль за смаком.
Моркву дрібно натерти на тертці. Яблуко, почистити і також натерти. Додати інші інґредієнти, перемішати. Смачно і корисно.
Соус з хрону на рибному бульйоні
Сметана — 200 г, рибний бульйон — 200 г, хрін — 2 корені, борошно — 1 ст. л., вершкове масло — 1 ст. л., сіль за смаком
Почистити хрін і дрібно натерти, викласти у сковорідку з розтопленим маслом, трішки обсмажити і всипати борошно. Прогріти, влити бульйон і сметану, посолити, довести до кипіння — і соус готовий.