Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Хрін — ліки для мозку, серця та кісток

Хрін — це не просто гостра приправа, а справжній суперфуд, що має широкий спектр корисних властивостей. Його використовують у народній медицині, косметології та кулінарії. Ця рослина містить безліч корисних речовин, які сприяють зміцненню здоров’я та профілактиці багатьох захворювань

Натуральний антибіо­тик. Хрін має виражені бактери­цидні властивості. Вдихання па­рів тертого кореня допомагає запобігти зараженню вірусами і бактеріями, що особливо акту­ально в період поширення ГРВІ та грипу. Він містить фітонциди, які допомагають при захворю­ваннях дихальних, сечовивідних шляхів, шлунково-кишкового тракту. Має протизапальні влас­тивості, допомагає при ревма­тизмі, артриті, радикуліті.

Скриня вітамінів і мінера­лів. Корінь хрону багатий віта­мінами: С, В1, В2, В6, РР, які не­обхідні для нормальної роботи організму. Вітаміну С у ньому більше, ніж у смородині і лимоні. Хрін містить кальцій, фосфор, магній, залізо, йод, які необхід­ні для здоров’я кісток, зубів, во­лосся, шкіри.

Підвищує апетит. Різкий смак хрону стимулює вироблен­ня шлункового соку, що сприяє поліпшенню апетиту. Продукт активізує вироблення шлунко­вого соку для кращого пере­травлення і засвоєння важкої та жирної їжі.

Знижує рівень холестери­ну. Хрін містить речовини, які допомагають знизити рівень хо­лестерину в крові. У середньому на добу для профілактики реко­мендовано вживати 10 г хрону.

Підсилює статевий по­тяг. Свіжий корінь є афродизіаком, який підсилює статевий потяг. У народній медицині його використовують для лікування урологічних захворювань і для зміцнення потенції у чоловіків.

Допомагає схуднути. У 100 г хрону міститься лише 50 ккал. Через високий вміст кліт­ковини на перетравлення його м’якоті витрачається значно більше енергії, ніж виділяється при повному засвоєнні.

Виводить зайву рідину і сечову кислоту. Питна вода, в якій плавають 1−2 корінці хрону, довго зберігається свіжою, має приємний смак і цілющі власти­вості. Вона сприяє виведенню з організму надлишків рідини та сечової кислоти. Така вода осо­бливо корисна літнім людям, бо зменшує набряки на ногах, по­дагричний та ревматичний біль, сприяє розчиненню каменів у сечовому міхурі.

Кому з хроном треба бути обережним?

Людям, у яких є виразкова хвороба шлунка та дванадця­типалої кишки, геморой у стадії загострення, гастрит, підвище­на кислотність шлунка, ерозив­но-виразкові ураження киш­ківника хрін рекомендують не вживати.

Варто відмовитися від нього, якщо є захворювання нирок, що супроводжується утворенням солей і каменів оксалатів, а та­кож вагітним, людям, які мають алергію (хрін є сильним алер­геном), бронхіальну астму. Не варто давати його дітям до 10 років.

Як краще зберігати хрін

Ідеальними умовами для зберігання великої кількості ко­ренів хрону є льохи і підвальні приміщення. Там хрін найдовше зберігає свої смакові власти­вості.

Корені хрону можна збері­гати і у холодильнику. Їх слід почистити, скласти в пакети, щільно зав’язати і покласти на нижню полицю. Щоб уникнути підвищеної вологості, кожен ко­рінь попередньо загорніть у па­пір. Очищений корінь зберіга­ється протягом 3−4 місяців, а неочищений — близько місяця.

Хрін можна зберігати не тіль­ки в холодильній, а й у моро­зильній камері. Корені пре­красно зберігають свій смак і аромат. Для заморозки поми­тий і очищений корінь нарізають зручними порційними шматоч­ками по 2−4 см. Його засипають у чисті герметичні контейнери або пакети і зберігають до на­ступного врожаю.

Якщо нарізати корені тонки­ми пластинами і висушити в ду­ховці за температури не менше 50 градусів упродовж декількох годин, то зберігати таку заготів­лю можна більше року.

Бурячки з хроном

Буряк — 2 кг, хрін (корінь) — 80−100 г, цукор — 1 ст. л., сіль — 1 ст. л., оцет або лимонний сік — 2 ст. л.

Буряк помити і відварити, а тоді потерти на дрібній тертці з зубчиками. Хрін почистити і також натерти на дрібній тертці (або подрібнити у блендері). До бурячків додати цукор, сіль, хрін і оцет. Можна замість оцту додати лимонний сік. Добре все пере­мішати. Спробувати на смак і додати те, чого вам бракує (солі, цукру, оцту). Ті, хто любить гострі бурячки, можуть додати біль­ше хрону.

Бурячки краще готувати хоч би за день-два до свят, щоб ін­ґредієнти добре «подружилися». Зберігати у скляних банках у холодильнику. Вони чудово підійдуть до м’ясних страв, курки, холодцю.

Салат з хрону, моркви та яблук

Морква — 1 середня, яблуко — 1, тертий свіжий хрін — 1 ч. л., натуральний йогурт або сметана — 2 ст. л., лимонний сік — 1−2 краплі, оливкова олія — 1 ст. л., цукор і сіль за смаком.

Моркву дрібно натерти на тертці. Яблуко, почистити і також натерти. Додати інші інґредієнти, перемішати. Смачно і корисно.

Соус з хрону на рибному бульйоні

Сметана — 200 г, рибний бульйон — 200 г, хрін — 2 корені, борошно — 1 ст. л., вершкове масло — 1 ст. л., сіль за сма­ком

Почистити хрін і дрібно натерти, викласти у сковорідку з роз­топленим маслом, трішки обсмажити і всипати борошно. Про­гріти, влити бульйон і сметану, посолити, довести до кипіння — і соус готовий.