Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Весняні шушеребки смачніші, ніж боровики

Затятим грибоманам час братися до роботи. Заохочує їх до неї юний карпатський краєзнавець, травник, волонтер, відеоблогер Назарій Шатрук, який народився у гірському селі Буковці Верховинського району. Новий сезон «тихого полювання» майбутній менеджер із туризму розпочав з пошуку перших весняних грибів, яких гуцули з наголосом на першому складі називають шУшеребками. Інше найменування цих кучерявих, пористих екзотів — сморжі, зморшки конічні, строчки. Народна назва мені подобається більше…

Назарій Шатрук каже, що перші весняні гриби мають кращий смак, ніж білі. Фото зі сторінки Назарія ШАТРУКА в Instagram
Назарій Шатрук каже, що перші весняні гриби мають кращий смак, ніж білі. Фото зі сторінки Назарія ШАТРУКА в Instagram

— Шушеребки за смаком трохи нагаду­ють грузді, вони смачніші від білих грибів, — розповів Назарій кореспондентові «Ви­сокого Замку». — Готую їх як підливку до картоплі чи інших гарнірів. Спочатку по­трібно двічі відварити ці гриби протягом 15 хвилин, щораз зливаючи воду. Потім смажимо їх хвилин десять, додаючи цибу­лю, сметану, спеції, щоб добре протушку­валися у власному соку. А потім — на стіл!

Наш співрозмовник каже, що зазвичай гуцули споживають шушеребки свіжими, трохи су­шать на зиму. Але маринувати не виходить — надто мало їх вда­ється назбирати.

На моїй малій батьківщи­ні, на Опіллі, сморжі ростуть у весняних садах, а у Карпатах їх можна надибати на полян­ках-царинках, на диких полях, де вони добре прогріваються, неподалік лісу, де є папороть. Треба набратися терпцю, щоб вдосталь назбирати цих кра­сунчиків до сімейного обідньо­го столу.

Так виглядають екзотичні карпатські шушеребки, вони ж – сморжі, зморшки, строчки...
Так виглядають екзотичні карпатські шушеребки, вони ж – сморжі, зморшки, строчки...

Шушеребки — це добре. Але основним своїм промис­лом горяни вважають борови­ків. У Карпатах вони почнуть з’являтися у червні. А якщо пе­ріодично ітимуть теплі дощі і бу­дуть прИпарки, то ростимуть протягом усього літа. Якщо ж буде посуха, доведеться чекати вологої осені…

Окрім названих грибів, На­зарій Шандрук спеціалізуєть­ся на збиранні мухоморів. За­готовляє їх на початку осені з лікувальною метою. Замовлен­ня на свою продукцію отримує із півтора десятка країн. Значну частину зароблених коштів хло­пець використовує для допомо­ги ЗСУ. Недавно збирав донати на позашляховик для фронтови­ків, особисто купував «мавіки», днями передав FPV-дрон това­ришеві у 109-ий окремий штур­мовий батальйон 10-ї штурмо­вої бригади. Образно кажучи, бити ворога допомагають кар­патські гриби.