Весняні шушеребки смачніші, ніж боровики
Затятим грибоманам час братися до роботи. Заохочує їх до неї юний карпатський краєзнавець, травник, волонтер, відеоблогер Назарій Шатрук, який народився у гірському селі Буковці Верховинського району. Новий сезон «тихого полювання» майбутній менеджер із туризму розпочав з пошуку перших весняних грибів, яких гуцули з наголосом на першому складі називають шУшеребками. Інше найменування цих кучерявих, пористих екзотів — сморжі, зморшки конічні, строчки. Народна назва мені подобається більше…
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/532263/hryby.jpg)
— Шушеребки за смаком трохи нагадують грузді, вони смачніші від білих грибів, — розповів Назарій кореспондентові «Високого Замку». — Готую їх як підливку до картоплі чи інших гарнірів. Спочатку потрібно двічі відварити ці гриби протягом 15 хвилин, щораз зливаючи воду. Потім смажимо їх хвилин десять, додаючи цибулю, сметану, спеції, щоб добре протушкувалися у власному соку. А потім — на стіл!
Наш співрозмовник каже, що зазвичай гуцули споживають шушеребки свіжими, трохи сушать на зиму. Але маринувати не виходить — надто мало їх вдається назбирати.
На моїй малій батьківщині, на Опіллі, сморжі ростуть у весняних садах, а у Карпатах їх можна надибати на полянках-царинках, на диких полях, де вони добре прогріваються, неподалік лісу, де є папороть. Треба набратися терпцю, щоб вдосталь назбирати цих красунчиків до сімейного обіднього столу.
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/05/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B82.jpg)
Шушеребки — це добре. Але основним своїм промислом горяни вважають боровиків. У Карпатах вони почнуть з’являтися у червні. А якщо періодично ітимуть теплі дощі і будуть прИпарки, то ростимуть протягом усього літа. Якщо ж буде посуха, доведеться чекати вологої осені…
Окрім названих грибів, Назарій Шандрук спеціалізується на збиранні мухоморів. Заготовляє їх на початку осені з лікувальною метою. Замовлення на свою продукцію отримує із півтора десятка країн. Значну частину зароблених коштів хлопець використовує для допомоги ЗСУ. Недавно збирав донати на позашляховик для фронтовиків, особисто купував «мавіки», днями передав FPV-дрон товаришеві у 109-ий окремий штурмовий батальйон 10-ї штурмової бригади. Образно кажучи, бити ворога допомагають карпатські гриби.