Лісова «зцілителька» чорниця
Ягоди чорниці - це дивовижне поєднання смачного і корисного, що в нашому житті трапляється не так часто. Будь-які ягоди, свіжі чи сушені, містять величезну кількість вітамінів і безліч інших мікроелементів, так необхідних людині в сучасному бурхливому темпі життя. Чорницю з давніх часів величають «молодильною». Корисні властивості цієї ягоди визнавали як вчені, так і народна медицина. Головне, щоб вона була зібрана в екологічно чистих районах
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/515058/chornytsia.jpg)
Коли чуємо про чорницю, відразу згадується її здатність берегти зір і лікувати його. Однак не тільки ці властивості чорниці привертають увагу людей до цієї ягоди, а й багато інших корисних якостей, якими чорниця ділиться з усіма, хто вирішить ближче познайомитися з нею. Ця лісова «зцілителька» хороша тим, що її можна з'їсти свіжою, висушити, заморозити, приготувати з неї джеми і варення, а також висушити листя. І все це багатство цілий рік стоятиме на варті вашого здоров’я.
Хімічний склад
До складу ягоди входять незамінні для повноцінної життєдіяльності людини корисні речовини, як-от молочна, лимонна, хінна, щавлева, бурштинова і яблучна кислоти. Чорниця містить у собі мікро- і макроелементи: марганець, калій, залізо, фосфор, сірку, мідь, цинк і хром, вітаміни А, С, РР і вітаміни групи В, ефірні олії, спирти і дубильні речовини. А залізо, що міститься в ягоді, повністю засвоюється організмом.
Головний плюс цієї ягоди — антиоксиданти. Вони на клітинному рівні впливають на недоброякісні пухлини, запобігаючи їх утворенню та розвитку.
Корисні та лікувальні властивості
Основна і найважливіша корисна властивість чорниці - її сприятливий вплив на нашу травну систему. Чорниця допомагає нормалізувати травлення. Саме тому її використовують як у випадку проносів, так і у разі закрепів. До того ж чорничний сік має бактерицидну дію. Він згубно діє на збудників дизентерії та черевного тифу.
Неоціненну користь вживання чорниці приносить хворим на цукровий діабет. Діабетикам потрібно вживати якомога більше свіжих ягід та пити відвар з її листя. Корисно вживати заварене сушене листя і ягоди. Це знижує вміст цукру у крові і стимулює роботу підшлункової залози.
Завдяки вмісту великої кількості антиоксидантів чорниця знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Рекомендується вживання цієї ягоди та чорничних киселів і морсів для профілактики тромбозів та інфаркту міокарда, оскільки завдяки особливій речовині (антикоагулянту), що входить до складу чорниці, знижується згортання крові.
Завдяки своїм бактерицидним властивостям чорниця корисна у випадках запалення сечостатевих шляхів і нирок. Хворим на сечокам’яну хворобу корисно, крім вживання в їжу ягід чорниці, пити відвар з її листя.
У стародавні часи знахарі радили чорницю для регуляції менструального циклу.
Чорниця сприяє оновленню клітин сітківки ока і покращує кровообіг. Цим обумовлено її благотворний вплив на наш зір. Вживання чорниці в їжу корисно всім, чия професія пов’язана з тривалою зоровою напругою.
Згідно з останніми дослідженнями, систематичне вживання чорниці в їжу допомагає зберегти мозок молодим і уникнути хвороби Альцгеймера. Корисно вводити в свій раціон чорницю людям, діяльність яких пов’язана з великою розумовою напругою. Це сприятливо позначається на роботі мозку і розумових здібностях.
Чорниця — хороший антисептик і антибіотик від природи. Для лікування кашлю або горла також застосовують чорницю — як самі ягоди, так і відвар з листя.
Чорниця, завдяки її невисокій калорійності в поєднанні з багатим набором корисних речовин і вітамінів, є хорошим засобом для схуднення
Як і багато лісових ягід, чорницю застосовуєть в косметичних препаратах, призначених для зволоження шкіри, а також тих, що мають протизапальну дію.
Корисні властивості листя чорниці
За умови правильного застосування дуже корисним є листя чорниці. Воно містить флавоноїди, які мають позитивний вплив на кров і судини, тритерпенові кислоти, вітамін С, ефірні олії, глікозид арбутин, каротиноїди.
Збирати листя чорниці найкраще під час цвітіння, адже саме в цей період воно містить найбільшу кількість корисних речовин. Зрізають листя чорниці акуратно ножицями.
Потім його потрібно ретельно просушити в провітрюваному приміщенні. Листя чорниці майже так само корисне, як і самі ягоди, оскільки має тонізуючу, антисептичну та протизапальну дію. А також допоможе у випадках різних уражень (рани, опіки, екземи) та захворювань шкіри.
Протипоказання
Хворим з порушенням роботи жовчовивідних шляхів або недугами підшлункової залози слід обмежити вживання сушених ягід чорниці.
Не рекомендують вживати чорницю та її сік у разі оксалатурії.
Людям з алергією на цю ягоду також слід уникати контакту з нею.
Підготувала Галина Вербицька.