Передплата 2024 ВЗ

Лісова «зцілителька» чорниця

Ягоди чорниці - це дивовижне поєднання смачного і корисного, що в нашому житті трапляється не так часто. Будь-які ягоди, свіжі чи сушені, містять величезну кількість вітамінів і безліч інших мікроелементів, так необхідних людині в сучасному бурхливому темпі життя. Чорницю з давніх часів величають «молодильною». Корисні властивості цієї ягоди визнавали як вчені, так і народна медицина. Головне, щоб вона була зібрана в екологічно чистих районах

Коли чуємо про чорницю, від­разу згадується її здатність берегти зір і лікувати його. Од­нак не тільки ці властивості чорниці привертають увагу людей до цієї ягоди, а й багато інших корисних якостей, якими чорниця ділить­ся з усіма, хто вирішить ближче познайомитися з нею. Ця лісова «зцілителька» хороша тим, що її можна з'їсти свіжою, висушити, за­морозити, приготувати з неї джеми і варення, а також висушити листя. І все це багатство цілий рік стояти­ме на варті вашого здоров’я.

Хімічний склад

До складу ягоди входять неза­мінні для повноцінної життєдіяль­ності людини корисні речовини, як-от молочна, лимонна, хінна, щавлева, бурштинова і яблучна кислоти. Чорниця містить у собі мікро- і макроелементи: марга­нець, калій, залізо, фосфор, сірку, мідь, цинк і хром, вітаміни А, С, РР і вітаміни групи В, ефірні олії, спирти і дубильні речовини. А за­лізо, що міститься в ягоді, повніс­тю засвоюється організмом.

Головний плюс цієї ягоди — ан­тиоксиданти. Вони на клітинному рівні впливають на недоброякісні пухлини, запобігаючи їх утворен­ню та розвитку.

Корисні та лікувальні властивості

Основна і найважливіша корис­на властивість чорниці - її спри­ятливий вплив на нашу травну систему. Чорниця допомагає нор­малізувати травлення. Саме тому її використовують як у випадку про­носів, так і у разі закрепів. До того ж чорничний сік має бактерицидну дію. Він згубно діє на збудників ди­зентерії та черевного тифу.

Неоціненну користь вживання чорниці приносить хворим на цу­кровий діабет. Діабетикам потріб­но вживати якомога більше свіжих ягід та пити відвар з її листя. Ко­рисно вживати заварене сушене листя і ягоди. Це знижує вміст цу­кру у крові і стимулює роботу під­шлункової залози.

Завдяки вмісту великої кількос­ті антиоксидантів чорниця знижує ризик виникнення серцево-судин­них захворювань. Рекомендується вживання цієї ягоди та чорничних киселів і морсів для профілактики тромбозів та інфаркту міокарда, оскільки завдяки особливій речо­вині (антикоагулянту), що входить до складу чорниці, знижується згортання крові.

Завдяки своїм бактерицидним властивостям чорниця корисна у випадках запалення сечоста­тевих шляхів і нирок. Хворим на сечокам’яну хворобу корисно, крім вживання в їжу ягід чорниці, пити відвар з її листя.

У стародавні часи знахарі ра­дили чорницю для регуляції мен­струального циклу.

Чорниця сприяє оновленню клітин сітківки ока і покращує кровообіг. Цим обумовлено її благотворний вплив на наш зір. Вживання чорниці в їжу корис­но всім, чия професія пов’язана з тривалою зоровою напругою.

Згідно з останніми досліджен­нями, систематичне вживання чорниці в їжу допомагає зберегти мозок молодим і уникнути хворо­би Альцгеймера. Корисно вводи­ти в свій раціон чорницю людям, діяльність яких пов’язана з ве­ликою розумовою напругою. Це сприятливо позначається на ро­боті мозку і розумових здібностях.

Чорниця — хороший антисеп­тик і антибіотик від природи. Для лікування кашлю або горла також застосовують чорницю — як самі ягоди, так і відвар з листя.

Чорниця, завдяки її невисокій калорійності в поєднанні з бага­тим набором корисних речовин і вітамінів, є хорошим засобом для схуднення

Як і багато лісових ягід, чорни­цю застосовуєть в косметичних препаратах, призначених для зво­ложення шкіри, а також тих, що мають протизапальну дію.

Корисні властивості листя чорниці

За умови правильного засто­сування дуже корисним є листя чорниці. Воно містить флавоно­їди, які мають позитивний вплив на кров і судини, тритерпенові кислоти, вітамін С, ефірні олії, глі­козид арбутин, каротиноїди.

Збирати листя чорниці найкра­ще під час цвітіння, адже саме в цей період воно містить найбіль­шу кількість корисних речовин. Зрізають листя чорниці акуратно ножицями.

Потім його потрібно ретель­но просушити в провітрюваному приміщенні. Листя чорниці майже так само корисне, як і самі ягоди, оскільки має тонізуючу, антисеп­тичну та протизапальну дію. А та­кож допоможе у випадках різних уражень (рани, опіки, екземи) та захворювань шкіри.

Протипоказання

Хворим з порушенням робо­ти жовчовивідних шляхів або не­дугами підшлункової залози слід обмежити вживання сушених ягід чорниці.

Не рекомендують вживати чорницю та її сік у разі оксалатурії.

Людям з алергією на цю ягоду також слід уникати контакту з нею.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини