Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Для очищення судин і здоров’я серця

Готуйте з продуктів, багатих на клітковину й антиоксиданти

Правильне харчування дуже важливе для здоров’я організму і може значно впливати на стан людини. Регулярне вживання певних продуктів може допомогти очистити судини, що сприятиме здоров’ю серця.

Достатньо лише 100 гра­мів лосося двічі-тричі на тиждень, щоб його вне­сок у стан кровоносної систе­ми був оптимальним. Корисні елементи, що є в лососі, мають протизапальну дію, знижують рівень тригліцеридів (жирів, завдяки яким організм отри­мує енергію, але збільшена концентрація яких може при­звести до проблем із серцево- судинною системою) у крові та перешкоджають утворенню бляшок. Крім того, лосось ба­гатий на омега-3 кислоти, ко­рисні для серця.

Насіння соняшнику бага­те на вітамін Е, який є антиок­сидантом. Він перешкоджає окисленню холестерину — лі­попротеїнів низької щільнос­ті, який є ключовим фактором для формування бляшок. Щоб насіння зробило відчутний вне­сок у здоров’я серцево-судин­ної системи, необхідно їсти лише 30 грамів на день. У такій порції майже половина денної норми вітаміну E.

Волоські горіхи можна на­звати рослинним аналогом риби, оскільки у них є альфа- ліноленова кислота, яка вхо­дить до ряду омега-3 кислот. Вона стабілізує рівень холес­теролу і знімає запалення. До­статньо їсти по 7 волоських го­ріхів щодня, аби відчути їхній позитивний вплив.

Якщо з'їдати лише один ци­трусовий плід середнього роз­міру (наприклад, апельсин чи грейпфрут) на день, це допо­може підтримати еластичність кровоносних судин і запобіг­ти утворенню бляшок. Такий ефект мають флавоноїди, які є у цитрусових. Крім того, ці фрукти багаті на вітамін С, що дає додаткову користь орга­нізму.

Клітковина, що є у вівсянці, допомагає позбутися холес­терину — ліпопротеїнів низь­кої щільності, прикріплюючись до нього в процесі травлення та сприяючи виведенню з ор­ганізму. Для такого ефекту до­статньо пів чашки каші щодня.

Броколі має однакову дію як сира, так і приготована. Однак якщо в приготовленому вигля­ді достатньо однієї чашки бро­колі на день, то в сирому для того ж ефекту необхідно з'їсти дві. У такому разі всі корисні речовини, які є в овочі, підуть на користь — а це вітаміни, мі­нерали та антиоксиданти. На­приклад, вітамін К та сульфо­рафан сприяють зменшенню запалення та запобігають роз­витку атеросклерозу.

Цвітна капуста, як вівсянка, містить багато клітковини, і, як броколі, багата на антиокси­данти. Тому регулярне вживан­ня цього овоча здатне знизити запалення та запобігти утво­ренню бляшок. Так, півтори-дві чашки сирої цвітної капусти на день вплинуть на вашу серце­во-судинну систему.

Запечена цвітна капуста

1 головка цвітної капусти, 3 гілочки свіжого чебрецю, 2 лаврові листки, 1 л овочево­го бульйону, 70 мл оливко­вої олії, сіль, мелений чор­ний перець — до смаку.

Нагріти духовку до 200°C. Цвітну капусту очистити, зріза­ти листочки біля качана і про­мити головку холодною про­точною водою. Обсушити паперовими рушниками.

Помістити головку у вели­ку каструлю. Влити овочевий бульйон і закип’ятити. Дода­ти гілочки чебрецю та лаврове листя. Трохи посолити і вари­ти 12 хв. Періодично перевер­тати.

Капустину обережно ви­класти на друшляк і дати стек­ти бульйону. Перекласти у гли­боке деко. Полити овочевим бульйоном, що залишився в каструлі, й оливковою олією. Поперчити.

Запікати цвітну капусту до рум’яної скоринки 12−15 хв, періодично поливаючи з дека рідиною. Готовність перевірити довгим гострим ножем: якщо він входить і легко виходить, вийняти страву з духовки.

Можна не варити капустину, а грубо нарізати її, щоб вийшли стейки, розкласти на деку, по­солити, скропити оливковою олією і прикрити фольгою. За­пікати в духовці за темпера­тури 190°С 15 хв. Потім зняти фольгу, знову скропити капус­ту олією і запікати ще 15 хв.

Запечену цвітну капусту по­давати гарячою. Можна поси­пати її подрібненими волось­кими горіхами та натертим сиром, а також доповнити будь-яким соусом.

Схожі новини