Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Селера – потужний сечогінний засіб

Селера позитивно впливає на стан серцево-судинної системи, органів травлен­ня, нирок, печінки, заспокійливо діє на нервову систему, сприяє поліпшенню кровотворення

Селера – дуже поживний овоч. Містить вона вуглеводи, солі калію, магнію, кальцію, марганцю, заліза, цинку, фосфору, натрію, а також активні сполуки, які розслаблюють м’язи і знижують рівень гормонів стресу. Заслуговує на увагу вітамінний склад: С, В1, В2, В6, К, Е, PP, провітамін А (ось чому селера корисна для здоров’я шкіри, волосся та очей), містить велику кількість фітонцидів, глюкозидів, білків. Завдяки такому хімічному складу має неабиякі лікувальні властивості.

Селера позитивно впливає на стан серцево-судинної системи, органів травлен­ня, нирок, печінки, заспокійливо діє на нервову систему, сприяє поліпшенню кровотворення. Бла­готворно впливає на обмін ре­човин. За постійного вживання селери підвищується життєвий тонус, організм омолоджується, що особливо важливо для людей похилого віку. Селера чинить збу­джувальну дію, є потужним сечо­гінним засобом, допомагає в разі неврозів, закрепів. Крім того, ко­рисна за геморою, затримує від­кладення солей у суглобах, стінках судин, нирках, печінці, запобігає алергійним висипанням на шкірі, помічна в разі дерматитів, загоює виразки та рани, поліпшує стан за ревматизму, подагри. Сік селери корисний для людей, схильних до вживання солодощів та печива, куріння, за легеневих захворю­вань, авітамінозів, нервових роз­ладів, статевого безсилля, вта­мовує спрагу та тонізує у спеку (досить спожити 1 ч. л. свіжого соку селери, щоб зовсім не відчу­вати, особливо в умовах вологого клімату). Від селери не повніють, бо вона має низьку калорійність і високий вміст клітковини, що за­побігає появі відчуття голоду. Усе це робить селеру гарним продук­том для дієтичного харчування. Але не рекомендується вживати її вагітним і мамам-годувальницям.

Використовують селеру і в на­родній медицині. У разі відкла­дення солей вживати по 1-2 ч. л. свіжого соку кореня тричі на день за 30 хв до їди. Курс лікування – місяць. Після 2-3-тижневої пере­рви можна повторити.

За ревматизму, подагри, болю в суглобах 1 ст. л. свіжих коренів селери залити 2 склянка­ми окропу і настоювати 4 години в щільно закритому посуді, про­цідити. Приймати по 2 ст. л. 3-4 рази на день за 30 хв до їди.

Цистит. Змішати порівну на­сіння селери й мед. Приймати по 1 ч. л. тричі на день.

За сечокам’яної хвороби (розчиняє камені). 2 ч. л. насіння на 1 склянку окропу, варити на слабкому вогні 30 хвилин (можна на водяній бані). Пити по 2-3 ст. л. двічі на день.

У разі болісних менструацій сік усієї рослини приймати по третині склянки двічі на день за пів години до їди або через годи­ну опісля.

За гастриту 30-40 г подріб­неного кореня залити 1 л гарячої води, настоювати 8 годин, про­цідити. Приймати по 2 ст. л. тричі на день.

Страви із селери

Селеру часто використовують як пряносмакову рослину для приготування ароматичних при­прав до салатів, гарнірів, супів, як зелену їстівну прикрасу для столу. Селера добре поєднується з яблуками, особливо кислими, морквою, ананасами і в салатах, і в тушкованому вигляді.

Салат. Сир – 400 г, селера – 40 г, майонез із гірчицею – 200 г. Селеру помити, обсушити сер­веткою, порізати, змішати з нарі­заним кубиками сиром, заправи­ти майонезом.

Ікра із селери. Корінь селе­ри – 0,5 кг, часник – 4 зубчики, подрібнені волоські горіхи – 0,5 склянки, олія – 3 ст. л., яйце – 1 шт., сік 1 лимона, сіль. Селеру натерти на тертці з дрібними вічками, про­тушкувати у невеликій кількості води до готовності. У пюре додати товчений часник, горіхи, лимонний сік, олію. Усе ретельно переміша­ти, посолити, прикрасити часточ­ками вареного яйця.

Пюре із селери. Селера (ко­рінь) – 0,4 кг, олія – 2 ст. л., борош­но – 1 ст. л., молоко – 0,5 склянки, яйце – 2 шт., сіль. Селеру почис­тити, нарізати скибочками, вари­ти в підсоленій воді, відкинути на друшляк, розім’яти. У пюре до­дати борошно, підсмажене на олії та розведене невеликою кількістю відвару селери, молоко, сіль, роз­мішати, довести до кипіння. По­давати зі скибочками звареного круто яйця.

Паштет із рибою та селерою. Риба (відварена) – 500 г, яйце – 2 шт., сік лимона (за смаком), селе­ра – 1 корінь, часник – 2-3 зубчики, олія – 3 ст. л., сіль, чорний перець (мелений) – за смаком. Очистити рибу від кісток, розім’яти видел­кою. Корінь селери почистити, нарізати великими шматками. Відварити в киплячій воді зі со­ком лимона. Коли селера стане м’якою, воду злити. Дрібно порі­зати часник, відварити яйця круто і розім’яти їх виделкою. Змішати рибу з часником, селерою, яй­цями, додати олію, сіль і перець, ретельно подрібнити все за допо­могою блендера. Приблизно на годину помістити готовий паштет у холодильник. Подавати на стіл, прикрасивши зеленню і тонко по­різаним лимоном.

Читайте також: Алое вера: ефективна лікувальна косметика – просто з підвіконня!

Схожі новини