Селера – потужний сечогінний засіб
Селера позитивно впливає на стан серцево-судинної системи, органів травлення, нирок, печінки, заспокійливо діє на нервову систему, сприяє поліпшенню кровотворення
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/451268/selera.jpg)
Селера – дуже поживний овоч. Містить вона вуглеводи, солі калію, магнію, кальцію, марганцю, заліза, цинку, фосфору, натрію, а також активні сполуки, які розслаблюють м’язи і знижують рівень гормонів стресу. Заслуговує на увагу вітамінний склад: С, В1, В2, В6, К, Е, PP, провітамін А (ось чому селера корисна для здоров’я шкіри, волосся та очей), містить велику кількість фітонцидів, глюкозидів, білків. Завдяки такому хімічному складу має неабиякі лікувальні властивості.
Селера позитивно впливає на стан серцево-судинної системи, органів травлення, нирок, печінки, заспокійливо діє на нервову систему, сприяє поліпшенню кровотворення. Благотворно впливає на обмін речовин. За постійного вживання селери підвищується життєвий тонус, організм омолоджується, що особливо важливо для людей похилого віку. Селера чинить збуджувальну дію, є потужним сечогінним засобом, допомагає в разі неврозів, закрепів. Крім того, корисна за геморою, затримує відкладення солей у суглобах, стінках судин, нирках, печінці, запобігає алергійним висипанням на шкірі, помічна в разі дерматитів, загоює виразки та рани, поліпшує стан за ревматизму, подагри. Сік селери корисний для людей, схильних до вживання солодощів та печива, куріння, за легеневих захворювань, авітамінозів, нервових розладів, статевого безсилля, втамовує спрагу та тонізує у спеку (досить спожити 1 ч. л. свіжого соку селери, щоб зовсім не відчувати, особливо в умовах вологого клімату). Від селери не повніють, бо вона має низьку калорійність і високий вміст клітковини, що запобігає появі відчуття голоду. Усе це робить селеру гарним продуктом для дієтичного харчування. Але не рекомендується вживати її вагітним і мамам-годувальницям.
Використовують селеру і в народній медицині. У разі відкладення солей вживати по 1-2 ч. л. свіжого соку кореня тричі на день за 30 хв до їди. Курс лікування – місяць. Після 2-3-тижневої перерви можна повторити.
За ревматизму, подагри, болю в суглобах 1 ст. л. свіжих коренів селери залити 2 склянками окропу і настоювати 4 години в щільно закритому посуді, процідити. Приймати по 2 ст. л. 3-4 рази на день за 30 хв до їди.
Цистит. Змішати порівну насіння селери й мед. Приймати по 1 ч. л. тричі на день.
За сечокам’яної хвороби (розчиняє камені). 2 ч. л. насіння на 1 склянку окропу, варити на слабкому вогні 30 хвилин (можна на водяній бані). Пити по 2-3 ст. л. двічі на день.
У разі болісних менструацій сік усієї рослини приймати по третині склянки двічі на день за пів години до їди або через годину опісля.
За гастриту 30-40 г подрібненого кореня залити 1 л гарячої води, настоювати 8 годин, процідити. Приймати по 2 ст. л. тричі на день.
Страви із селери
Селеру часто використовують як пряносмакову рослину для приготування ароматичних приправ до салатів, гарнірів, супів, як зелену їстівну прикрасу для столу. Селера добре поєднується з яблуками, особливо кислими, морквою, ананасами і в салатах, і в тушкованому вигляді.
Салат. Сир – 400 г, селера – 40 г, майонез із гірчицею – 200 г. Селеру помити, обсушити серветкою, порізати, змішати з нарізаним кубиками сиром, заправити майонезом.
Ікра із селери. Корінь селери – 0,5 кг, часник – 4 зубчики, подрібнені волоські горіхи – 0,5 склянки, олія – 3 ст. л., яйце – 1 шт., сік 1 лимона, сіль. Селеру натерти на тертці з дрібними вічками, протушкувати у невеликій кількості води до готовності. У пюре додати товчений часник, горіхи, лимонний сік, олію. Усе ретельно перемішати, посолити, прикрасити часточками вареного яйця.
Пюре із селери. Селера (корінь) – 0,4 кг, олія – 2 ст. л., борошно – 1 ст. л., молоко – 0,5 склянки, яйце – 2 шт., сіль. Селеру почистити, нарізати скибочками, варити в підсоленій воді, відкинути на друшляк, розім’яти. У пюре додати борошно, підсмажене на олії та розведене невеликою кількістю відвару селери, молоко, сіль, розмішати, довести до кипіння. Подавати зі скибочками звареного круто яйця.
Паштет із рибою та селерою. Риба (відварена) – 500 г, яйце – 2 шт., сік лимона (за смаком), селера – 1 корінь, часник – 2-3 зубчики, олія – 3 ст. л., сіль, чорний перець (мелений) – за смаком. Очистити рибу від кісток, розім’яти виделкою. Корінь селери почистити, нарізати великими шматками. Відварити в киплячій воді зі соком лимона. Коли селера стане м’якою, воду злити. Дрібно порізати часник, відварити яйця круто і розім’яти їх виделкою. Змішати рибу з часником, селерою, яйцями, додати олію, сіль і перець, ретельно подрібнити все за допомогою блендера. Приблизно на годину помістити готовий паштет у холодильник. Подавати на стіл, прикрасивши зеленню і тонко порізаним лимоном.
Читайте також: Алое вера: ефективна лікувальна косметика – просто з підвіконня!