Брюссельська капуста — овоч для зміцнення серця
Брюссельська капуста — один із найкращих продуктів для підтримки серцево-судинної системи. Про користь цього овоча часто забувають, хоча він має низку важливих властивостей. Брюссельська капуста — джерело корисних речовин, що позитивно впливають на серце та судини
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/531511/kapusta.jpg)
Клітковина — захисник серця
Одна з головних властивостей брюссельської капусти — високий вміст клітковини. Лише одна порція приготовленого овоча має близько 6 грамів клітковини — це вагомий внесок у добову норму, яка становить 25−38 грамів. Дослідження показують, що клітковина покращує мікрофлору кишечнику, а це, своєю чергою, може знижувати артеріальний тиск та ризики захворювань серця.
Вітамін K — важливий союзник судин
З'їдаючи одну порцію вареної капусти, отримуєте більш ніж подвійну норму вітаміну К — речовини, життєво важливої для підтримки еластичності та міцності судин. Нестача вітаміну К, за даними Національного інституту здоров’я США, може призвести до кальцифікації артерій — процесу, що збільшує ризик серцевих захворювань.
Природні нітрати — для вільного кровотоку
Брюссельська капуста багата на природні нітрати, які в організмі перетворюються на оксид азоту. Ця сполука допомагає розширювати кровоносні судини, а отже, сприяє кращій циркуляції крові та зниженню тиску. Саме поєднання нітратів цього хрестоцвітого овоча та вітаміну К сприяє зниженню тиску.
Антиоксидантна сила вітаміну С
Цей вітамін зміцнює імунну систему, а також захищає серце. Варена брюссельська капуста покриває добову потребу організму у вітаміні С.
Він нейтралізує шкоду вільних радикалів — нестабільних молекул, які пошкоджують клітини та сприяють розвитку атеросклерозу. Вітамін С також сприяє виробленню оксиду азоту, посилюючи позитивний вплив нітратів.
Калій — баланс тиску
В одній порції брюссельської капусти міститься близько 10% добової норми калію. Це особливо важливо для людей, що страждають від гіпертонії - достатня кількість калію може захистити їх від інсульту та захворювань серця.