Передплата 2025 ВЗ

Редиска Аполлона: перша вісточка весни на вашому столі

Весна набирає обертів, і ми замислюємося, які ж вітаміни мають з’явитися на нашому столі? Адже після зими виснажений організм як ніколи потребує негайної вітамінізації. Зараз ми не будемо говорити про різні вітаміни з баночок із яскравими наклейками… Наша мета — ознайомити з першими справді корисними вітамінами з городу. А допоможе нам у цьому народна цілителька, народна лікарка Наталія Земна, яка розповість про редис

Фото pexels
Фото pexels

— Перші згадки про редис ми знаходимо у Середньовіччі. Хоча, за повір'ям, ще в Стародав­ній Греції редис на золо­тому блюді приносили у жертву богу Аполлону.

Марко Поло привіз цей ко­ренеплід із Китаю до Венеції, а звідти він потрапив до Гол­ландії, Німеччини та Англії. В Україні цей овоч викорис­товують лише з ХХ століття. І вже зараз — це одна з найулю­бленіших овочевих культур.

У побуті цей овоч ми на­зиваємо редискою. Але, ви­являється, це неправильна назва. Адже назва рослини походить від латинського «радікс», що означає корінь, — зауважує Наталія Земна. — Треба зазначити, що редиска — один із перших овочів, який з’являється на нашому столі після довгої зими. До речі, і найшвидший — у плані дозрі­вання! Знадобиться лише 20 днів, щоб ця рослина була на нашому столі!

— Які вітаміни містить редис? Чим він корисний та поживний?

— Редис щедро обдаровує нас усім, що необхідне для здоров’я. Він покращує апе­тит, містить багато вітамінів та мінеральних солей, серед яких — каротин, вітаміни гру­пи В, аскорбінова кислота. А вітаміну С у редисі стільки ж, скільки в лимоні та апель­сині! Мінеральні речовини представлені солями калію, магнію, кальцію, фосфору, за­ліза, кобальту та цинку. Цінні солі калію, яким приписують антисклеротичні властивості, здатність регулювати про­цеси обміну речовин та зміц­нювати серце. А за вмістом пектинових речовин редис займає чільне місце серед овочів та фруктів.

Вітаміну С більше в коре­неплодах червоного кольору, у білих — його менше.

Редис покращує апетит, його рекомендують у ліку­вальному харчуванні, а також за гіповітамінозу С та запо­рів. Також це незамінний овоч для схуднення: у 100 г редис­ки міститься всього 14 ккал. При цьому редиска ще пере­шкоджає відкладенню жиру, сприяє поліпшенню обміну речовин.

Недарма редис рекомен­дують для запобігання серце­во-судинним захворюванням! Його вживання стимулює виділення шлункового соку, завдяки чому посилюється травлення. Цей ефект, що «розігріває», дуже цінують у східній медицині - вважаєть­ся, що він допомагає організ­му довше зберегти молодість.

За останніми даними, ре­диска може брати участь у запобіганні й раковим захво­рюванням за рахунок барв­ника антоціану, що надає йому, до всього іншого, дуже привабливого вигляду.

До речі, обов’язково при­слухайтеся до такої поради: ніколи не можна вживати редис на ніч. Адже може «за­співати» кишківник, сон буде неспокійним, а сновидіння — тривожними.

Що цікаво… Редис майже ніколи не використовують у приготуванні гарячих страв. Він завжди застосовується лише у вигляді закуски. І така закуска не лише покращує апетит, а й сприяє покра­щенню засвоєння їжі. Раджу частіше включати в меню цей чудовий продукт.

— Запропонуйте, будь-ласка, кілька рецептів із редису.

— Так, залюбки.

Салат із редису

1 пучок редиски, пів склянки подрібненої зеленої цибулі, пів склянки сметани, кріп, петрушка, сіль.

Цибулю та редис добре промити, нарізати, посоли­ти, заправити сметаною, по­сипати подрібненою зелен­ню кропу та петрушки.

Салат з редиски і твердого сиру — смачне поєднання

Візьмемо 500 г редис­ки, 60 г зеленої цибулі, 4 яйця, 150 г твердого сиру майонез або йогурт грець­кий чи сметану.

Наріжемо дрібненько зе­лену цибулю, пластинками — редиску, кубиками — варе­ні яйця. Додамо тертий сир, перемішаємо і заправимо. Сіль, перець — за смаком.

Салат з редисом і кукурудзою

Нам знадобляться: ре­диска — 160 г, морква — 100 г, кукурудза консерво­вана — 100 г, яйця — 3 шт, ци­буля зелена — 20 г, кріп сві­жий — 10 г, майонез — 80 г.

Редис нарізати півкіль­цями. Моркву, варені яйця натерти на грубій тертці. Зелень дрібно порізати. Змі­шати, додати кукурудзу, за­правити. Сіль, перець — за смаком.

Надзвичайно смакує ре­дис із помідорами, огірка­ми, ранньою капустою. А ще цікаве поєднання — редис та морква по-корейськи. До са­латів з редиски смачно дода­вати варену курку, кальмари, домашній сир.

Вітамінний напій з редису

На 4 порції взяти 10 шт. редиски, 2 столові ложки дрібно нарізаної петрушки та кропу, 4 склянки кисло­го молока, сіль за смаком.

Редис вимити, порізати тонкими скибочками і пере­мішати з дрібно нарізаною зеленню петрушки та кропу. Простоквашу ретельно пере­мішати і додати до неї суміш із редиски та зелені, посолити. Напій подавати свіжоприго­товленим.

Отож Наталія Земна за­кликає не пропустити сезону редису! Це справді смачний та корисний продукт, а ще — джерело незамінних вітамінів.

Записала Анна Врублевська.