Редиска Аполлона: перша вісточка весни на вашому столі
Весна набирає обертів, і ми замислюємося, які ж вітаміни мають з’явитися на нашому столі? Адже після зими виснажений організм як ніколи потребує негайної вітамінізації. Зараз ми не будемо говорити про різні вітаміни з баночок із яскравими наклейками… Наша мета — ознайомити з першими справді корисними вітамінами з городу. А допоможе нам у цьому народна цілителька, народна лікарка Наталія Земна, яка розповість про редис
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/531295/rediska.jpg)
— Перші згадки про редис ми знаходимо у Середньовіччі. Хоча, за повір'ям, ще в Стародавній Греції редис на золотому блюді приносили у жертву богу Аполлону.
Марко Поло привіз цей коренеплід із Китаю до Венеції, а звідти він потрапив до Голландії, Німеччини та Англії. В Україні цей овоч використовують лише з ХХ століття. І вже зараз — це одна з найулюбленіших овочевих культур.
У побуті цей овоч ми називаємо редискою. Але, виявляється, це неправильна назва. Адже назва рослини походить від латинського «радікс», що означає корінь, — зауважує Наталія Земна. — Треба зазначити, що редиска — один із перших овочів, який з’являється на нашому столі після довгої зими. До речі, і найшвидший — у плані дозрівання! Знадобиться лише 20 днів, щоб ця рослина була на нашому столі!
— Які вітаміни містить редис? Чим він корисний та поживний?
— Редис щедро обдаровує нас усім, що необхідне для здоров’я. Він покращує апетит, містить багато вітамінів та мінеральних солей, серед яких — каротин, вітаміни групи В, аскорбінова кислота. А вітаміну С у редисі стільки ж, скільки в лимоні та апельсині! Мінеральні речовини представлені солями калію, магнію, кальцію, фосфору, заліза, кобальту та цинку. Цінні солі калію, яким приписують антисклеротичні властивості, здатність регулювати процеси обміну речовин та зміцнювати серце. А за вмістом пектинових речовин редис займає чільне місце серед овочів та фруктів.
Вітаміну С більше в коренеплодах червоного кольору, у білих — його менше.
Редис покращує апетит, його рекомендують у лікувальному харчуванні, а також за гіповітамінозу С та запорів. Також це незамінний овоч для схуднення: у 100 г редиски міститься всього 14 ккал. При цьому редиска ще перешкоджає відкладенню жиру, сприяє поліпшенню обміну речовин.
Недарма редис рекомендують для запобігання серцево-судинним захворюванням! Його вживання стимулює виділення шлункового соку, завдяки чому посилюється травлення. Цей ефект, що «розігріває», дуже цінують у східній медицині - вважається, що він допомагає організму довше зберегти молодість.
За останніми даними, редиска може брати участь у запобіганні й раковим захворюванням за рахунок барвника антоціану, що надає йому, до всього іншого, дуже привабливого вигляду.
До речі, обов’язково прислухайтеся до такої поради: ніколи не можна вживати редис на ніч. Адже може «заспівати» кишківник, сон буде неспокійним, а сновидіння — тривожними.
Що цікаво… Редис майже ніколи не використовують у приготуванні гарячих страв. Він завжди застосовується лише у вигляді закуски. І така закуска не лише покращує апетит, а й сприяє покращенню засвоєння їжі. Раджу частіше включати в меню цей чудовий продукт.
— Запропонуйте, будь-ласка, кілька рецептів із редису.
— Так, залюбки.
Салат із редису
1 пучок редиски, пів склянки подрібненої зеленої цибулі, пів склянки сметани, кріп, петрушка, сіль.
Цибулю та редис добре промити, нарізати, посолити, заправити сметаною, посипати подрібненою зеленню кропу та петрушки.
Салат з редиски і твердого сиру — смачне поєднання
Візьмемо 500 г редиски, 60 г зеленої цибулі, 4 яйця, 150 г твердого сиру майонез або йогурт грецький чи сметану.
Наріжемо дрібненько зелену цибулю, пластинками — редиску, кубиками — варені яйця. Додамо тертий сир, перемішаємо і заправимо. Сіль, перець — за смаком.
Салат з редисом і кукурудзою
Нам знадобляться: редиска — 160 г, морква — 100 г, кукурудза консервована — 100 г, яйця — 3 шт, цибуля зелена — 20 г, кріп свіжий — 10 г, майонез — 80 г.
Редис нарізати півкільцями. Моркву, варені яйця натерти на грубій тертці. Зелень дрібно порізати. Змішати, додати кукурудзу, заправити. Сіль, перець — за смаком.
Надзвичайно смакує редис із помідорами, огірками, ранньою капустою. А ще цікаве поєднання — редис та морква по-корейськи. До салатів з редиски смачно додавати варену курку, кальмари, домашній сир.
Вітамінний напій з редису
На 4 порції взяти 10 шт. редиски, 2 столові ложки дрібно нарізаної петрушки та кропу, 4 склянки кислого молока, сіль за смаком.
Редис вимити, порізати тонкими скибочками і перемішати з дрібно нарізаною зеленню петрушки та кропу. Простоквашу ретельно перемішати і додати до неї суміш із редиски та зелені, посолити. Напій подавати свіжоприготовленим.
Отож Наталія Земна закликає не пропустити сезону редису! Це справді смачний та корисний продукт, а ще — джерело незамінних вітамінів.
Записала Анна Врублевська.