Передплата 2024 «Добра кухня»

Алое вера: ефективна лікувальна косметика – просто з підвіконня!

Рослина дієво бореться з випаданням волосся і передчасною сивиною, розгладжує дрібні зморшки, гоїть рани та опіки

А ви знали, що у світі налічується пів тисячі видів алое? Людство використовує цю рослину з лікувальною метою більш як 3,5 тисячі років. Не дивно, адже вона є лідером за вмістом біологічно активних речовин серед усіх представників флори.

Найбільш відомі види алое – алое деревоподібне, відоме як «столітник» (його зазвичай застосовують всере­дину) та алое вера, популярний інґредієнт лікувальної косметики. Які прості, доступні, але надзви­чайно ефективні косметичні за­соби можна приготувати з цього сукулента? Розповідаємо.

Рослина може похвалитися унікальним хімічним складом. У ній міститься понад 75 активних речовин, зокрема:

  • алоїн та сапоніни;
  • органічні кислоти (альфа-амілаза);
  • мінеральні елементи: каль­цій, калій, натрій, магній, цинк, мідь, хром, залізо, марганець, на­трій, фосфор;
  • замінні й незамінні амінокис­лоти;
  • вітаміни: В1, В2, ніацин, В6, В12, С, холін, фолієва кислота, Е, А, бета-каротин тощо.

Якими корисними властивос­тями володіє алое? (з блоку фа­хівчині з нутріціології Євгенії Хелз в Instagram).

Бактерицидною і протизапаль­ною діями: сукулент використо­вують у стоматології у випадку запалення ясен, а також у дерма­тології – від себореї.

Тонізуючою та антиоксидант­ною: рослина входить до складу багатьох косметичних засобів – вона позитивно впливає на шкіру, оздоровлюючи й омолоджуючи її, усуває недосконалості та дрібні зморшки.

Регенеруючою і ранозагою­вальною: за рахунок стимуляції вироблення колагенових волокон алое прискорює регенерацію шкі­ри, допомагаючи швидше гоїтися саднам, опікам, мозолям і по­різам, заспокоює подразнення і усуває почервоніння.

Алое вера – один із найбільш потужних природних стимулято­рів росту волосся: він пробуджує та інтенсивно живить волосяні цибулини. Крім того, бореться із ламкістю волосся (зволожує його по всій його довжині, завдяки чому воно робиться більш глад­ким та еластичним), а також над­мірною сухістю голови. А ще, за рахунок стимуляції виробництва пігменту меланіну, запобігає появі ранньої сивини.

Пропонуємо вашій увазі ре­цепт, яким здавна користуються індійські красуні. Інґредієнтів, які дозволяють тамтешнім жінкам мати пишне волосся, лише два. Це – сік алое вера та сік цибулі.

Що потрібно?

Листочки алое вера – 3 шт. Ви­бирайте найбільш грубі, соковиті.

Цибуля – 1 шт. (найкраще – синя).

Кокосова або оливкова олія – 2 ст. л.

Ємкість із розпилювачем + харчова плівка

Як приготувати «відживку» для волосся?

Зрізані листочки занурте у склянку з водою (зрізаною по­верхнею вниз) і залиште на 15 хвилин. За цей час з рослини у воду стече отруйний сік. Він не­гативно впливає на стан шкіри голови, тож у нашому косме­тичному засобі точно буде зайвим.

Вийміть листочки з води. Ви можете зауважити, що вода по­жовкла. Забарвлення їй нада­ла токсична речовина, якої ми, власне, й планували позбутися.

Зріжте з листя колючки і по­ріжте кожен листочок тонкими скибками так само, як ріжете цибулю-порей на салат.

З цибулі зніміть шкірку і ви­мочіть у воді, щоб усунути гір­коту. Наріжте овоч кубиками.

Подрібніть алое і цибулю у блендері. Вичавіть сік через марлю. Додайте до нього коко­сову або оливкову олію, пере­мішайте і перелийте у пляшечку з розпилювачем. Цієї кількості засобу вистачить на два тижні застосування.

Нанесіть порцію засобу на сухе волосся та інтенсивно втріть у шкіру голови. Якщо во­лосся сильно ушкоджене, роз­пилюйте засіб по всій довжи­ні. Загорніть голову у харчову плівку і залишіть на 2-4 години.

Змийте засіб водою і ви­мийте голову шампунем. За­стосовуйте «відживку» двічі на тиждень. Вже через тиждень по­бачите перші результати. Збері­гайте засіб у холодильнику.

Натуральний зволожуваль­ний тонік для обличчя, рук і тіла

Що потрібно?

  • Листя алое.
  • Вітамін С у порошку.
  • Обидва інґредієнти беремо в однакових пропорціях.

Як приготувати засіб?

Спершу помийте руки з милом. Використовуйте лише чисті ін­струменти й тару.

Зрізані листочки алое покла­діть у склянку з водою зрізом униз. Вичекайте 15 хвилин.

Розріжте листки і ложечкою вишкребіть з них гель. Це – не­складно. Гель густий, тож не роз­течеться.

Помістіть алое у блендер і за­сипте туди ж вітамін С у порошку. «Аскорбінка» спрацює як природ­ний консервант, який не дозво­лить тоніку зіпсуватися.

Зберігайте засіб у холодильни­ку. За необхідності наносьте його на шкіру. Можна не тільки на об­личчя, а й на руки і загалом на все тіло – алое вера чудово живить шкіру, знімає подразнення, зво­ложує та пом’якшує.

Алое – невибаглива рослинка, яка чудово росте у сучасних квар­тирах, де повітря часто є пересу­шеним (у природі трапляється у пустельних і напівпосушливих ра­йонах, де росте просто на камені).

Якщо довший час її не полива­ти, не загине. А все завдяки тому, що вона прекрасно накопичує во­логу у листі. Бажано тільки, щоб у приміщенні, де стоїть горщик зі сукулентом, температура не опускалася нижче +14°С.

Найкращими лікувальними властивостями володіє алое, яко­му 3-4 роки.

Рослину віком до трьох років пересаджувати необхідно щоро­ку, а старшу – раз на три роки.

Читайте також: Підвищеного тиску допоможе позбутися буряк

Схожі новини