Передплата 2024 «Добрий господар»

У чотирьох ліцеях Дрогобича вже працюють «педагоги» в поліцейській формі

У школах Дрогобицької ОТГ розпочалась реалізація проєкту «Служба освітньої безпеки»

Нагадуємо читачам, що йдеться про урядову ініціативу, яка передбачає створення у навчальних закладах шкільної освіти надійного безпекового середовища. У час війни це стало вимогою дня.

Вимог до нового фахівця багато

Ще 7 квітня 2022 року на засіданні уряду ухвалили Концепцію безпеки закладів освіти. Тоді ж і було постановлено для роботи з школярами залучити офіцерів поліції, які пройдуть спеціальний курс підготовки. Після цього заклади освіти мали отримати нову штатну «одиницю», яка, по суті, як не раз висловлювалась керівниця новоствореної служби Надія Ситник, стане фахівцем із питань безпеки у закладах освіти. Крім навичок та знань, які дає поліцейська «наука», новий фахівець повинен надаватись до роботи з дітьми, розуміти їхню психологію, бути для школярів педагогом у поліцейській формі. І ще, як наголошують у новоствореній Службі освітньої безпеки, такий фахівець «має вчасно запобігати сьогоднішнім безпековим ризикам, вміти розпізнавати, виявляти і нейтралізувати загрозу життю і здоров’ю дітей, вчителів та персоналу».

Лише перший крок зроблено

Вимог, як бачимо, багато. Далеко не кожен поліцейський, навіть з-поміж найдосвідченіших, підійде для нової роботи у закладах шкільної освіти. Тому не дивно, що місію офіцерів освітньої безпеки у перших чотирьох найкрупніших навчальних закладах Дрогобицької ОТГ, якими стали ліцей № 1 імені Івана Франка, ліцей № 3 імені В’ячеслава Чорновола, ліцей № 4 імені Лесі Українки та ліцей № 16 імені Юрія Дрогобича, як поінформував нас керівник відділу освіти виконавчих органів Дрогобицької міськради Петро Шев’як, виконують правоохоронці з Дрогобицького районного відділу Управління поліції охорони у Львівській області. Не всі вони, мабуть, повністю готові для того, щоб, як записано у положенні про обов’язки офіцера освітньої безпеки, вичерпно виконувати три свої основні функції - правоохоронну, наставницьку та просвітницьку. Не біда. Лише перший крок зроблено. Але вже це — досягнення. У школах, в яких упродовж навчального процесу, починаючи з вересня ц.р. на вході до приміщення стоїть правоохоронець, забезпечується перепускний режим. Непоміченим до навчального закладу не пройде ніхто. Хто б що не говорив, як не реагував на початковий етап реалізації нового проєкту, там, де такі правоохоронці присутні, учні поводять себе стриманіше. Менше стало шуму. Ті, хто у своїх взаєминах з однолітками, не завжди відповідально та коректно себе поводив, мусять вважати на нову шкільну «реальність» — присутність поліцейського в приміщенні, який стежить за порядком та готовий прийти на допомогу, як це завжди буває, коли дітям наставницька чи якась інша підтримка необхідна.

Ініціатива «знизу» також потрібна

Віз рушив. Крім вже названих чотирьох навчальних закладів, цього року, як сказали нам у відділі освіти Дрогобицької міськради, поліцейські служби освітньої безпеки мають розпочати свою роботу у школах трьох сіл, які до складу Дрогобицької ОТГ входять, — Лішні, Рихтич та Нагуєвич. Кому ця робота дістанеться, правдивим фахівцям, які вже відповідне навчання пройшли, чи знову охоронцям із ДОС України, покаже час. Багато що і від ініціативи «знизу» залежить. Не потрібно забувати, що цивільні, найперше ті, хто вищу педагогічну освіту вже здобув, після шестимісячного перенавчання також зможуть працювати поліцейськими у закладах освіти. Не тільки чоловіки. І жінки — теж. Процес пішов. Вже відбулися, як інформує Служба освітньої безпеки, випуски першого набору спеціалістів, які пройшли навчання у Національній Академії внутрішніх справ, Донецькому, Львівському, Дніпропетровському, Харківському та Одеському державному університетах внутрішніх справ. На всіх них чекають у школах.

Схожі новини