«Друзі, якщо хочете бути здоровими — вживайте яйця!»
Можете їсти багато яєць, — закликає відома українська лікарка-дієтологиня, авторка Великої книги рецептів довгожителів Оксана Скиталінська
За словами дієтологині, наука не стоїть на місці, і це чудово. Щодня з’являються нові дослідження, зокрема ті, що стосуються питань харчування. Нещодавно на щорічній науковій сесії Американського коледжу кардіологів були опубліковані результати досліджень щодо вживання яєць. Лікарка тут зауважує, щоб нікого не збивало з пантелику слово «коледж», а не університет. Бо саме АСС (Американський коледж кардіології) є світовим лідером у наданні серцево-судинної допомоги та покращенні здоров’я серця, єдиний сертифікатор професійних серцево-судинних спеціалістів у понад 140 країнах світу.
— Що з цих досліджень можна дізнатися нового?
— Насамперед те, що яйця давали тим людям, які ВЖЕ були в зоні ризику серцево-судинних захворювань. Тобто деякі з них перенесли серцево-судинні ускладнення, і майже в усіх був високий «поганий» холестерин і низький «хороший», високий тиск крові, ІМТ (індекс маси тіла) або діабет. І всі вони їли майже по 2 яйця щодня.
Це були «збагачені» яйця: в них було трохи менше насиченого жиру, а більше мінералів, вітамінів групи В, вітамін Д та інші — такі яйця можна придбати в селі, де курочки клюють травичку, бігають на свіжому повітрі.
— Що було виявлено?
— Показники холестерину не лише не стали гіршими, а й підвищився рівень «хорошого» холестерину (ЛПВЩ), особливо у людей у віці 65+ та у хворих на діабет, порівняно з тими, хто їв менше двох яєць.
— То чому люди так бояться яєць?
— Через холестерин. Проте для тих, хто «не в курсі» — без холестерину в оболонці наших клітин ми просто помремо. Помре наш мозок і не будуть вироблятися гормони наднирників, статеві гормони. Практично весь холестерин виробляється в нашій печінці.
— Чим корисний холестерин із жовтків?
— Тим, що він збалансованний лецитином і не викликає жодних атеросклеротичних порушень.
— А в чому ж тоді шкода?
— У вживанні, для прикладу, яєць із булкою з маслом чи у любові до солодощів, які містять велику кількість глюкозо-фруктозного сиропу чи інших цукрів (перелік їх, до речі, величезний). Саме вони дадуть порушення холестеринового обміну і відкладання жиру в печінці та підшлунковій залозі.
— Що б ви побажали читачам?
— Друзі, хочете бути здоровими, вживайте яйця! Я про це вже понад 14 років повторюю.