Передплата 2024 ВЗ

«Друзі, якщо хочете бути здоровими — вживайте яйця!»

Можете їсти багато яєць, — закликає відома українська лікарка-дієтологиня, авторка Великої книги рецептів довгожителів Оксана Скиталінська

Фото з архіву Оксани Скиталінської.
Фото з архіву Оксани Скиталінської.

За словами дієтологині, на­ука не стоїть на місці, і це чудово. Щодня з’являються нові дослідження, зокрема ті, що стосуються питань харчування. Нещодавно на щорічній науковій сесії Американського коледжу кардіологів були опубліковані ре­зультати досліджень щодо вжи­вання яєць. Лікарка тут зауважує, щоб нікого не збивало з пантелику слово «коледж», а не університет. Бо саме АСС (Американський ко­ледж кардіології) є світовим ліде­ром у наданні серцево-судинної допомоги та покращенні здоров’я серця, єдиний сертифікатор про­фесійних серцево-судинних спе­ціалістів у понад 140 країнах світу.

— Що з цих досліджень мож­на дізнатися нового?

— Насамперед те, що яйця да­вали тим людям, які ВЖЕ були в зоні ризику серцево-судинних за­хворювань. Тобто деякі з них пе­ренесли серцево-судинні усклад­нення, і майже в усіх був високий «поганий» холестерин і низький «хороший», високий тиск крові, ІМТ (індекс маси тіла) або діабет. І всі вони їли майже по 2 яйця що­дня.

Це були «збагачені» яйця: в них було трохи менше насиченого жиру, а більше мінералів, вітамі­нів групи В, вітамін Д та інші — такі яйця можна придбати в селі, де курочки клюють травичку, бігають на свіжому повітрі.

— Що було виявлено?

— Показники холестерину не лише не стали гіршими, а й підви­щився рівень «хорошого» холес­терину (ЛПВЩ), особливо у лю­дей у віці 65+ та у хворих на діабет, порівняно з тими, хто їв менше двох яєць.

— То чому люди так бояться яєць?

— Через холестерин. Проте для тих, хто «не в курсі» — без холес­терину в оболонці наших клітин ми просто помремо. Помре наш мозок і не будуть вироблятися гормони наднирників, статеві гор­мони. Практично весь холестерин виробляється в нашій печінці.

— Чим корисний холестерин із жовтків?

— Тим, що він збалансованний лецитином і не викликає жодних атеросклеротичних порушень.

— А в чому ж тоді шкода?

— У вживанні, для прикладу, яєць із булкою з маслом чи у лю­бові до солодощів, які містять велику кількість глюкозо-фрук­тозного сиропу чи інших цукрів (перелік їх, до речі, величезний). Саме вони дадуть порушення хо­лестеринового обміну і відкладан­ня жиру в печінці та підшлунковій залозі.

— Що б ви побажали чита­чам?

— Друзі, хочете бути здорови­ми, вживайте яйця! Я про це вже понад 14 років повторюю.

Схожі новини