Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Оце так коштовний камінчик! Аж 2492 карати

Таких великих алмазів у світі не знаходили вже понад століття

Знайдений на шахті Karowe у Ботсвані алмаз важить майже пів кілограма. Просто красень! Фото lucaradiamond.com.
Знайдений на шахті Karowe у Ботсвані алмаз важить майже пів кілограма. Просто красень! Фото lucaradiamond.com.

У Ботсвані (Африка, Південна півкуля) знайшли гігантський алмаз, який важить 2492 карати (один карат — 0,2 грама). Це найбільший алмаз, знайдений на планеті з 1905 року. Безіменний наразі коштовний камінь презентували в офісі президента Ботсвани Мокґвітсі Масісі, інформує AP.

За словами представників уряду Ботсвани, ще надто рано оцінювати цей алмаз і вирішувати, якою буде його подальша доля. Великий алмаз з тієї ж шахти в Ботсвані (менший, ніж знайдений зараз) продали 2016 року за 63 мільйони доларів, що було рекордом для необробленого дорогоцінного каменя.

Другий після знаменитого алмазу Cullinan

Гігантський алмаз видобула в шахті Karowe у центральній частині африканської країни гірничодобувна компанія Lucara Diamond Corp. (Канада). За словами її виконавчого директора Насіма Ларі, він «дуже пишається» знахідкою, яка є «високоякісним продуктом Ботсвани».

Унікальний алмаз виявили за допомогою сучасної рентґенівської технології, розробленої спеціально для пошуку великих коштовних каменів.

За даними AP, «вага цього алмаза робить його найбільшим, знайденим у світі за останніх 119 років, і другим за розміром після алмазу Cullinan, виявленим у Південній Африці 1905 року». Знаменитий алмаз Cullinan важив 3106 каратів. Із «Куллінана» зробили кілька великих діамантів, які прикрасили, зокрема, корони монархів Британської імперії.

Алмази складаються з вуглецю, атоми якого були стиснуті під високим тиском глибоко під поверхнею Землі. Як кажуть учені, більшості алмазів щонайменше мільярд років, а деяким із них — понад три мільярди.

Схожі новини