Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Врятуй з полону, не мовчи!»

Біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбулася традиційна акція родичів військових, які перебувають у російському полоні

Фото автора
Фото автора

У п‘ятницю, 23 серпня, у День прапора, у центрі Львові відбулася традиційна акція родичів військових, які перебувають в російському полоні - «Врятуй з полону, не мовчи!». До акції долучилися також родини військових, які воювали на передовій і зникли безвісти. Сім‘ї оббивають пороги владних кабінетів, там кажуть чекати…

«Тату, чуєш, я буду твоїм голосом на волі»

На акцію зібралась сотня людей різних вікових груп — від дітей віком від п’яти років до пенсіонерів. Були й люди в кріслах колісних. Тримали в руках плакати з написами «Полон вбиває», «Врятуй з полону, не мовчи», «Вони в полоні третій рік, скажи за них — не мовчи», «Тату, чуєш я буду твоїм голосом на волі», «Герої мають бути вдома», «Ми винні їм свободу»…

Також були плакати з фотографіями військових та даними, де вони захищали кордони України та потрапили в полон до ворогів. На площі навпроти монумента Шевченка розгорнули великий синьо-жовтий стяг, заспівали Гімн України.

Емоційність акції була вкрай високою — матері та діти плакали, в їхніх очах біль та відчай за рідних захисників.

«Мій син у полоні другий рік, обмін зараз провести не можна, хоча нам це обіцяють понад рік, — розповідає пенсіонерка зі Львова Орися, син якої воював у Луганському напрямку. — Переживаю за його стан в полоні, бо знаємо про катування, підрив здоров‘я. Чекаю його вдома, молюся. Полонені, які повертаюся ще довго не можуть прийти до тями, до звичного життя».

«Ми тут, щоб нагадати світу та українській владі про військовополонених та необхідність звільнити їх із російської неволі, — розповідає учасниця акції Ольга Манькович. — Ми вдома, а наші мужні чоловіки у пеклі. Маємо підтримувати, маємо продовжувати боротися за права полонених. Якщо ми не безпосередньо на передовій, не зі зброєю в руках, то маємо робити щось в тилу».

Знайомлюся на акції з пані Мартою. Жінка родом з Жидачева, її син Михайло воював на Донецькому напрямку. Три місяці тому зник безвісти. «Що каже його військове командування? А нічого! Не виходять зі мною на зв‘язок, — каже жінка. — Побратими теж не виходять на зв‘язок. Чи є шанси знайти сина — невідомо. Не знаю, чи він живий, чи мертвий».

Тим часом…

24 серпня, на День Незалежності України, у 27 містах світу відбудеться акція у підтримку полонених військових з України. Це знак солідарності світу з Україною, яка дає відсіч військовій агресії рф. Суть акції - у 27 містах світу (від Європи до США) замайорять синьо-жовті стяги. Це соціальний проєкт «Стань голосом українських військовополонених», серед організаторів — благодійна організація «Серце в дії».

Як розповіла для «ВЗ» громадська діячка, перекладачка-асистентка Kyodo News Мар’яна Кузьменко, на День Незалежності учасники акції у 27 країнах нестимуть прапори Морської піхоти, 57-ї бригади, 24-ї бригади, військових з острова Зміїного, 4-ї Танкової бригади, Прикордонників та банери за усіх полонених.

Акція на підтримку полонених у Берліні. Фото зі сторінки Vois of captives в Інстаграмі
Акція на підтримку полонених у Берліні. Фото зі сторінки Vois of captives в Інстаграмі

«Просимо громадських активістів, а також громадян України, які перебувають за кордоном долучитись до акції й підтримати наших воїнів, — наголошує Мар’яна Кузьменко. — У День Незалежності хотіли б підтримати тих, хто цю незалежність виборював: ціною власної свободи, в неволі… Серед полонених є не лише військові, але й некомбатанти (особи зі складу ЗСУ, які не беруть участь у воєнних діях — медики, духовні наставники військових, волонтери). Полонені однаково зазнають важких тортур, що призводять до каліцтв та смертей. Не маємо до них доступу, не чуємо їх голосів. Але можемо стати їхніми голосами, якщо продовжимо боротьбу за їх визволення з полону».

Схожі новини