Передплата 2024 «Добра кухня»

Крах «Альтернативи» у Європейському парламенті

Депутатів від німецької ультраправої партії вигнали з фракції «Ідентичність і Демократія». Виправдання есесівців обурило Марін Ле Пен

Депутат ЄП Максиміліан Крах заявив, що через скандал не братиме участі у виборчій єврокампанії партії "Альтернатива для Німеччини". Фото politico.eu
Депутат ЄП Максиміліан Крах заявив, що через скандал не братиме участі у виборчій єврокампанії партії "Альтернатива для Німеччини". Фото politico.eu

Членів Європарламенту від євроскептичної, проросійської і популістської партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН) виключили з правої фракції «Ідентичність і Демократія» у ЄП. Рішення набуло чинності «негайно».

Приводом стали скандальні заяви одного з лідерів «Альтернативи» Максиміліана Краха. Той спробував виправдати… гітлерівську військову організацію СС, яка чинила злочини під час Другої світової війни.

Крім депутатів від «Альтернативи для Німеччини», членами фракції «Ідентичність і Демократія» (ІД) у Європарламенті є також, зокрема, депутати від італійської «Ліги», французького «Національного об'єднання» й австрійської Партії свободи.

Голова ІД Марко Дзанні обґрунтував своє подання щодо виключення з фракції дев’ятьох членів АдН «серією інцидентів» за участю провідного політика німецької ультраправої партії Максиміліана Краха. «Ці інциденти завдали шкоди єдності й репутації фракції «Ідентичність і Демократія», — наголосив Дзанні.

«Не кожен, хто носив форму СС, був злочинцем»

Минулого місяця експомічника євродепутата Краха заарештували за звинуваченням у шпигунстві на користь комуністичного Китаю. А про самого Краха європейські ЗМІ писали як про одного з політиків, що активно підтримують пропагандистські тези проросійських інформаційних мереж, які діють у різних країнах Європейського Союзу.

Останньою краплею стало інтерв'ю Краха щоденній італійській газеті La Repubblica.

«Я ніколи не буду стверджувати, що кожен, хто носив форму СС, автоматично був злочинцем, — заявив німецький євродепутат. — Безумовно, серед есесівців був високий відсоток злочинців, але не всі вони були такими».

Ці слова Краха обурили, зокрема, лідерку «Національного об'єднання», екскандидатку в президенти Франції Марін Ле Пен. Політикиня пообіцяла, що в наступній каденції Європарламенту (новий склад ЄП обиратимуть 6−9 червня 2024 року) депутати від «Нацоб'єднання» не працюватимуть в одній фракції з депутатами від німецької «Альтернативи».

Керівництво АдН відразу заборонило Краху робити публічні заяви, а деякі його однопартійці з ЄП відхрестилися від його скандальних висловлювань. Але це не захистило євродепутатів «Альтернативи» від виключення з фракції «Ідентичність і Демократія».

Як на усе це відреагував сам Крах? Пояснив, що його «своєчасні й виважені заяви» були «неправильно використані», — аби завдати шкоди партії «Альтернатива для Німеччини», яка власне зараз потребує «єдності»…

Схожі новини