Передплата 2024 «Добрий господар»

З початку літа у Ратуші скоротять 218 працівників. Які управління ліквідують — таємниця за сімома замками

Запрацював другий етап кадрової реформи Львівської міської ради

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук

З початку літа у Львівській міській раді реалізували другий етап скорочення чиновників. Під скорочення тепер потрапили 218 працівників мерії. Загалом їх має залишитися на роботі 1471 працівник замість понад двох тисяч.

Нагадаємо, нову структуру виконавчих органів Ратуші затвердили на сесії 27 грудня 2023 року. Згідно з новою структурою, у Львівській міській раді ліквідували три департаменти: міської агломерації, адміністративних послуг та з управління персоналом. Розформували управління інформаційних технологій та управління з питань поводження з відходами. Відбулися зміни у ще кількох управліннях Львівської міської ради.

Від початку повномасштабного вторгнення у міській раді відбулося три хвилі скорочення, де загалом оптимізували майже 400 посад. У квітні цього року ліквідували три департаменти: міської агломерації, з управління персоналом та адміністративних послуг, а також розформували управління інформаційних технологій.

У Львівській міській раді вирішили приховати інформацію про те, які управління потрапили під скорочення з 1 червня. Журналіста «ВЗ» також цікавила інформація про те, з якого числа звільнять посадовців, які поповнять лави служби зайнятості, чи буде дотримано усіх юридичних процедур.

«Це вся інформація, що маємо сьогодні. Більше поки що не можемо надати», — відповіли на запит «ВЗ» у пресслужбі Львівської міської ради.

«Не логічно спочатку роздувати штат працівників, а потім його скорочувати»

Львівський правник та громадський активіст Юрій Романчук сказав у коментарі для «ВЗ», що скорочення штату Львівської міської ради може мати підводні камені: ідея може бути або на папері, або ж скорочення — це позбування неугодних працівників.

«Не логічно спочатку роздувати штат працівників, а потім його скорочувати, — наголошує мій співрозмовник. — При тому, що в бюджеті швидше за все на тих працівників до кінця року виділено кошти на зарплати. Не впевнений, що це правильно — скорочувати працівників у час війни, коли робота важлива для людей. Натомість своїх заступників і радників мер Садовий тільки збільшує. Штат нікому не потрібної Муніципальної варти, яка ганяє музикантів на проспекті Свободи не чіпає… При цьому місто наймає додатково послуги державної охорони. Як каже народна мудрість: «Коня, який тягне, і б’ють».

«Уже не вперше в Ратуші обіцяють скоротити штат до 1471 особи, але раніше це був лише популізм, — розповіла для „ВЗ“ голова депутатської комісії фінансів і планування бюджету ЛМР Наталія Шелестак. — Ухвалили на сесії нову структуру, тож чисельність чиновників буде зменшено. Зараз доцільно оптимізувати людські ресурси — для економії коштів. Аби була змога виплачувати достойну зарплату реальним фахівцям, потрібно зробити скорочення. Бо бачу певний відсоток людей, які не зрозуміло чим займаються у Львівській міській раді».

Схожі новини