Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Напередодні рішень, які наблизять нашу Перемогу

У ці дні усі головні політичні події, які стосувалися України, відбувалися за океаном. Уся найвища влада Сполучених Штатів зайнята проблемою забезпечення фінансування допомоги Україні

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Попри те, що рішення так і не буде остаточно ухвалено до Різдва, з Вашингтона продовжує надходити обнадійлива інформація, яка вселяє упевненість, що ця допомога буде ухвалена, можливо, навіть у більшому розмірі, ніж планувалось раніше, але вже на початку наступного року.

Важливим підтвердженням цього є спільна заява керівників демократичної більшості і республіканської меншості в Сенаті.

Але не будемо передчасно вважати, що це питання нарешті для України вирішено, будемо з нетерпінням чекати вже остаточного позитивного результату, а потім можна буде і прокоментувати.

Всі ці місяці ми усі були свідками запеклої боротьби між прихильниками Трампа, які фактично блокували надання Україні допомоги, і рештою Конгресу США, яка має іншу думку.

Усі добре розуміють, наскільки ця допомога Україні важлива і які колосальні зусилля витрачає путін через свою агентуру, щоб її заблокувати.
Але несподівано він отримав надзвичайно сильний удар, який може унеможливити участь Трампа у виборах. Хоча не можна сказати, що цей удар є для путіна несподіваним, для нього, може, і сподіваний, але для багатьох аналітиків, — це достатня юридична підстава, яка може унеможливити повторне обрання Трампа президентом.

Для путіна, без будь-яких сумнівів, — це трагедія. Це може повністю зламати усі його стратегічні плани і сподівання.

Водночас питання про неможливість участі Трампа у чергових виборах президента США вже давно дебатується, як в американських ЗМІ, так і в українських. Декілька разів я теж виступав з коментарем до цієї актуальної теми.

Але, якщо раніше ми прогнозували, висловлювали припущення, робили юридичний аналіз щодо розвитку таких подій, то зараз це вже юридичний факт.

Верховний суд Колорадо ухвалив відповідне рішення. Отже, давайте більш детально це обговоримо.

Як зазначає Bloomberg у своєму матеріалі, «Дональд Трамп не має права обіймати посаду президента США через його дії, спрямовані на підбурювання до нападу на Капітолій США 6 січня 2021 року, визнав найвищий суд Колорадо у безпрецедентному рішенні, яке направляється до Верховного суду США».

Верховний суд Колорадо виніс постанову у вівторок, забороняючи Трампу брати участь у первинному голосуванні штату 5 березня, дозволяючи колишньому президенту подати апеляцію, що він планує зробити. Відповідно до рішення суду штату він має час до 4 січня. У рішенні було вперше зазначено, що спроби Трампа скасувати результати виборів 2020 року позбавляють його права балотуватися знову відповідно до положення Конституції США, яке забороняло повстанцям обіймати державні посади після громадянської війни. Прямі та явні зусилля президента Трампа протягом кількох місяців, спрямовані на те, щоб закликати своїх прихильників пройти маршем до Капітолія, аби запобігти тому, що він помилково схарактеризував як передбачуване шахрайство щодо народу цієї країни, були, безсумнівно, відкритими та добровільними", — йдеться у постанові суду. Усі сім суддів були призначені губернаторами-демократами. Більше того, «докази достатньо показали, що президент Трамп вжив усі ці дії для сприяння загальній незаконній меті, яку він сам задумав і втілив у дію: перешкодити Конгресу затвердити президентські вибори 2020 року та зупинити мирну передачу влади», — заявив суд. Рішення було прийнято в той момент, коли Трамп лідирує на праймеріз Республіканської партії, готуючи основу для реваншу проти Байдена у 2024 році, який вважає Трампа екзистенційною загрозою для демократичної системи.

Опитування Bloomberg News/Morning Consult, опубліковане минулого тижня, показало, що Трамп випереджає Байдена на 5 відсоткових пунктів серед зареєстрованих виборців у прямому бою між ними. Більшість судів Колорадо заявила, що вони «нелегко дійшли до цих висновків. Ми усвідомлюємо масштаб і вагу питань, які зараз стоять перед нами». «Ми також усвідомлюємо, що подорожуємо незвіданою територією», — написала більшість. Головний суддя (Голова Верховного суду Колорадо) Брайан Боатрайт заявив в окремій думці, що рішення було передчасним, оскільки Трамп не був кримінально засуджений, і потрібен був час для розгляду складності справи".

Це рішення зробило Трампа першим претендентом на пост президента в історії США, якого визнали таким, що не має права увійти в Білий дім відповідно до вкрай рідко використовуваної 14-ї поправки до Конституції. Декілька попередніх спроб викреслити Трампа з виборчого бюлетеня в інших штатах не мали успіху. Набуття чинності рішення призупинено до 4 січня 2024 року, щоб дати можливість Верховному суду США розглянути апеляцію.

Як зазначає BBC від 20 грудня 2023 року, «цей вердикт Верховного суду штату скасовує попереднє рішення судді з Колорадо, який ухвалив, що заборона на повстання, передбачена 14 поправкою, не поширюється на президентів, оскільки в цьому розділі вони прямо не названі. Верховний суд штату Колорадо ухвалив виключити колишнього президента Дональда Трампа зі списку кандидатів на пост президента США у 2024 році, пославшись на статтю Конституції США, яка забороняє посадовим особам, які брали участь у «заколоті чи повстанні», обіймати державні посади.

Отже, повернімось до 14-ї поправки, навіть не до усієї поправки, а лише до 3 розділу: «Ніхто не може бути сенатором, представником у Конгресі, вибірником президента або віцепрезидент, чи обіймати якусь цивільну, чи військову посаду в уряді Сполучених Штатів або в будь-якому штаті, коли він, склавши раніше присягу як член Конгресу, урядовець Сполучених Штатів, член законодавчих органів котрогось штату чи виконавчий або судовий урядовець штату в тому, що підтримуватиме Конституцію Сполучених Штатів, потім візьме участь у повстанні або заколоті проти цієї Конституції і подасть допомогу чи підтримку її ворогам. Проте Конгрес може скасувати такі обмеження прав двома третинами голосів у кожній палаті».

Як ми й прогнозували, і рішення Верховного суду Колорадо цьому є підтвердженням, основні юридичні суперечності можуть виникнути в процесі застосування відповідного розділу 14 поправки. Саме тому троє суддів із семи Верховного суду Колорадо і були проти цього рішення, якраз і посилаючись на юридичну невизначеність деяких положень цієї поправки. Зокрема, чи повинні були дії суб'єкта цієї поправки, попередньо бути встановленні у вироку суду як незаконні чи протиправні, і на цій підставі, тільки тоді можна було б застосувати вказану поправку до Конституції. Або, як розуміти з точки зору конституційної відповідальності «взяти участь у повстанні чи заколоті проти цієї Конституції», а також, як розуміти такі поняття як «повстання» чи «заколот», і чи підпадали дії Трампа під юридичне визначення «повстання чи заколот». Тепер Верховний суд США і повинен дати відповіді на усі ці та інші питання.

Як відомо, Верховний суд США складається з 9 суддів, один з яких є Головою, які призначаються за поданням президента Сенатом пожиттєво. За усю історію США було призначено лише 149 суддів. Зараз у складі Верховного суду США є усі 9 суддів, 3 (троє) з яких були призначені за поданням президента Трампа.

Принагідно зауважимо, що Конституційного суду в США немає, його повноваження здійснює Верховний суд. Можна визнати, що зважаючи на обсяг повноважень Верховний суд і є найвищим органом влади США.

Таким чином, подальші перспективи Трампа знову обійняти посаду президента США зараз будуть повністю залежати від того рішення, яке найближчими днями має ухвалити Верховний суд США.

Відомо також, що і в деяких інших штатах відбуваються аналогічні процеси, які відбулися у штаті Колорадо.

Крім того, потрібно нагадати, що прокурор висунув Трампу 91 обвинувачення, в тому числі і щодо подій під Капітолієм 6 січня 2021 року.
У зв’язку з деякою юридичною невизначеністю прокурор декілька тижнів тому теж звернувся до Верховного суду США з питань, які стосуються процесуального становища Трампа і щодо можливості притягнення його до кримінальної відповідальності, як колишнього президента США. В Конституції США чітко зафіксовано, що права і свободи громадян є рівними, але виникло конституційне питання, чи підпадає під це конституційне визначення право прокурора притягти до відповідальності не просто громадянина США, а колишнього президента США.

Репутація Верховного суду США бездоганна, багато в чому погляди суддів є консервативними. Мені доводилось бувати в Верховному суді, зустрічався з суддями. Можу впевнено сказати, що Верховний суд — це головний оплот демократії в США. Він повністю позбавлений політичного впливу і керується тільки усвідомленням високої місії забезпечення стабільності демократії і Конституції США.

Ці новини, які прийшли з Колорадо однозначно будуть в центрі уваги кремля. Це може повністю змінити усі стратегічні плани путіна та істотно ослабити його можливості у війні з Україною.

Але дочекаймось рішення Верховного суду США, яке буде обов’язковим для усіх 50-ти штатів.

Не можна не звернути увагу на те, що останніми днями путін отримує все більш негативні наслідки своєї авантюри. Не зміг його друг Орбан перешкодити просуванню України до ЄС. Можна з високою ймовірністю стверджувати, що США і антипутінська коаліція напередодні таких рішень, які істотно наближають нашу Перемогу. Залучення величезних фінансових ресурсів рф, які заблоковані в США та ЄС, наближається до свого завершення. Юридичний механізм майже узгоджений, політичні рішення прийняті.

Схожі новини