Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У США сенатор брав хабарі й «підпрацьовував» шпигуном

Федеральний суд Мангеттена визнав Роберта Менендеса винним: за «мерс», сотні тисяч доларів і золоті зливки лобіював інтереси Єгипту й Катару

Прокуратура дійшла висновку, що Боб Менендес "діяв у інтересах Єгипту, зокрема, представників військових і розвідувальних служб цієї держави". Фото CQ-Roll Call, Inc.
Прокуратура дійшла висновку, що Боб Менендес "діяв у інтересах Єгипту, зокрема, представників військових і розвідувальних служб цієї держави". Фото CQ-Roll Call, Inc.

Ексголову комітету із закордонних справ Сенату США Боба Менендеса суд визнав винним в одержанні хабарів, вимаганні, перешкоджанні розслідуванню й діяльності на користь іноземних держав. За сотні тисяч

доларів і золоті зливки сенатор від Демократичної партії виконував прохання спецслужб і військових Єгипту, а також влади Катару.

Присяжні Федерального суду Мангеттена (штат Нью-Йорк) визнали сенатора Менендеса винним за всіма 16 висунутими проти нього звинуваченнями. А це, зокрема, хабарництво, вимагання, перешкоджання правосуддю й незареєстровану діяльність як агента іноземних держав.

За деякими статтями сенатору-демократу загрожує до 20 років позбавлення волі (з конкретними термінами суд визначиться на наступному засіданні у цій справі).

У ході двомісячного судового розгляду прокуратура дійшла висновку, що Боб Менендес «пообіцяв і здійснив низку дій в інтересах Єгипту, зокрема, для представників єгипетських військових і розвідувальних служб».

Сенатор надавав Каїру конфіденційну інформацію (тобто «підпрацьовував» шпигуном), а його дружина Надін Арсланян-Менендес та її приятель, американо-єгипетський бізнесмен Ваель Гана, «передавали йому прохання й накази єгипетських офіційних осіб». За свої послуги впливовий політик і його дружина одержали сотні тисяч доларів хабарів, у тому числі готівкою, а також золоті зливки й автомобіль Mercedes C300.

«Наша людина у Вашингтоні», казали в Каїрі

Як установило слідство, наслідком дій сенатора Боба Менендеса стало скасування американського ембарґо на продаж зброї Єгипту. Конгресмен також лобіював розблокування військової допомоги цій державі на суму 300 мільйонів доларів.

Гана й один із єгипетських генералів називали Менендеса «нашою людиною» у Вашингтоні", а дружина сенатора в смс-повідомленні єгипетському військовому запевнила: зробить усе, що потрібно… В обмін на хабарі й подарунки Менендес також позитивно відгукнувся про владу Катару й був автором резолюції Конгресу на підтримку цієї близькосхідної держави.

Під час судового процесу адвокати Боба Менендеса представили його… наївною жертвою. Мовляв, у всьому винна дружина закоханого політика, яка втягнула його у цю брудну справу. Але, як бачимо, така лінія захисту не спрацювала… Разом із сенатором засудили двох бізнесменів, які з ним співпрацювали. А Надін Арсланян-Менендес чекає на окремий вирок.

Як констатують американські ЗМІ, рішення суду в цій справі фактично завершує майже 50-річну політичну кар'єру сенатора, який був одним із найвпливовіших представників Демократичної партії. Лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер уже закликав Боба Менендеса подати у відставку.

Схожі новини