Передплата 2024 ВЗ

Штати посилять свою військову готовність в Арктиці, — Пентагон

  • 23.07.2024, 19:30
  • 153

США розширять свою військову готовність в Арктиці через інтерес рф та Китаю

Фото ілюстративне usm.media
Фото ілюстративне usm.media

Міністерство оборони США оприлюднило нову Арктичну стратегію на 2024 рік. Згідно із нею, США посилять свою військову готовність і спостереження в Арктиці, враховуючи зростання інтересу Китаю та росії, а також нові ризики, спричинені прискоренням кліматичних змін.

Серед пріоритетів США — поліпшення спостереження за Арктикою, дослідження космічних систем для попередження про ракетні загрози, тісніша координація у межах НАТО і з Канадою через Командування аерокосмічної оборони Північної Америки, а також покращення супутникового зв’язку та обміну даними.

У звіті йдеться про те, що США необхідно працювати, «щоб Арктика не стала слабким місцем», оскільки танення льоду робить регіон більш доступним в економічному і військовому плані".

Пентагон також зазначає, що необхідно покращити моделювання та прогнозування швидкозмінного середовища, щоб бути готовими до можливих бойових дій в непередбачуваних умовах Арктики.

Міноборони США наголосило на стурбованості сильним зближенням між Китаєм й рф, двома головними конкурентами Вашингтона щодо національної безпеки.

Танення арктичних льодовиків відкриває нові судноплавні шляхи та привертає підвищений інтерес і активність як з боку Китайської Народної Республіки, так і з боку рф. Китай є єдиним стратегічним конкурентом, який має дедалі більше засобів для зміни міжнародного порядку, в той час, як росія продовжує становити загрозу безпеці й стабільності в регіоні", — пояснила заступниця міністра оборони США Кетлін Гікс.

За даними Міноборони США, рф продовжує інвестувати в нову військову інфраструктуру та відновлювати об'єкти радянської епохи в регіоні. Її Північний флот розміщений на Кольському півострові разом з підводними човнами, озброєними балістичними ракетами.

Вторгнення рф в Україну ізолювало її від семи інших країн, що оточують Арктику, всі з яких зараз є членами Організації Північноатлантичного договору, і зробило її більш залежною від Китаю, який переслідує свій власний порядок денний в регіоні. Арктичні країни Північної Америки і Європи також зіткнулися з новими загрозами — від глушіння GPS до ймовірних шпигунських повітряних куль.

За даними Пентагону, Китай використовує в регіоні три криголами для проведення як цивільних, так і військових досліджень, а також випробовує безпілотні підводні апарати й літаки, придатні для польотів у полярних умовах.

Схожі новини