Передплата 2024 «Добра кухня»

Спочатку гроші для України, а вже потім — різдвяний яєчний лікер!

Американський Сенат відклав свої канікули, щоб виділити кошти для українців. Парламентаріїв стимулював войовничий виступ путіна

Фото ілюстративне із відкритих джерел
Фото ілюстративне із відкритих джерел

Позитивна для українців новина прийшла з Вашингтону: Сенат США вирішив перенести початок свого різдвяного відпочинку, щоб таки ухвалити законопроєкт, який, зокрема, передбачає надання 61 млрд доларів фінансової допомоги для України. У найближчий понеділок парламентарії продовжать роботу над цим питанням. Згоди дійшли завдяки напруженим перемовинам між представниками Республіканської і Демократичної партій, а також адміністрації президента Дж. Байдена.

«Ми досягаємо прогресу, і Білий дім бере участь, що є добре. Все обнадіює», — цитує слова сенатора-республіканця Джона Тьюна агенція Рейтер. Своєю чергою сенатор-демократ Корі Букер повідомив: «Очікується, що після засідання фракції ми повернемось наступного тижня і спробуємо закінчити цю справу (переговори з республіканцями про зміцнення південного кордону США, які є основним каменем спотикання - авт.) Сподіваюся, буде за що голосувати».

Тим часом Білий дім устами координатора Ради нацбезпеки Джона Кірбі звернув увагу законодавців на агресивну риторику російського президента, його нові погрози Україні - і закликав Конгрес США не зволікати з ухваленням їй нової фінансової допомоги.

«Майже через 20 місяців після початку жорстокого й варварського вторгнення путін заявив сьогодні, що його агресія в Україні не завершиться, і мир настане лише тоді, цитую, „коли наші цілі будуть досягнуті“, — заявив Кірбі. - Всім відомо, що це означає. Але я дуже сподіваюся, що ті республіканці у Палаті представників, які місяцями тримали в заручниках критично важливу допомогу Україні, почули послання путіна голосно й чітко».

За словами високо посадовця американської адміністрації, у той час, коли члени Палати представників роз'їдуться цього тижня по домівках на різдвяні свята, український народ надалі переживатиме обстріли мирних міст, які росія націлює на критично важливу інфраструктуру.

«Їм потрібна наша допомога. І це їм потрібно зараз, а не після різдвяного яєчного лікеру, — наголосив Кірбі і додав — путін кидає виклик безпосередньо міжнародному порядку, який ми допомагали будувати, він кидає виклик Статуту ООН, він кидає виклик розумінню суверенітету, він кидатимуть прямий виклик демократії».

За його словами, у разі, якщо такі диктатори, як путін досягатимуть успіхів, це матиме глибокі наслідки для свободи й процвітання в усьому світі. Саме тому Америка не може собі дозволити відмовитися від допомоги. При цьому Кірбі нагадав слова президента Дж. Байдена про те, що коли диктатори не розплачуються за свою агресію, вони просто йдуть далі.

Постійний читач «Високого Замку» — громадянин США, член Республіканської партії Михайло Левко так прокоментував складні переговори в американському парламенті: «Вірю, що республіканці не дадуть Україні програти, а також убезпечать наш південний кордон».

Схожі новини