Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До кінця року долар перетне 42 гривневу позначку. Куди вище?

А у 2025 році, за прогнозами фінаналітиків, курс «зеленого» буде на рівні 45,6 гривень

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Зараз курс долара коливається у діапазоні 40,3−40,5 грн, євро — 43,6 грн. За прогнозами фінансових аналітиків, до кінця цього року «зелений» подорожчає до 42 гривень.

Про це сказала фінансова аналітикиня, заступниця директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

Нагадаємо, закон про державний бюджет на 2024 рік визначив середній курс на рівні 40,7 грн за долар.

Та це не означає, що курс не буде рости. Ріст курсу — не штучний процес, а закономірність на фоні послаблення економіки через війну. Марія Репко каже, що зростання невизначеності упродовж останніх півроку пов’язане зі змінами у зовнішній торгівлі, надання допомоги Україні. Прогнози щодо резервів також значно змінилися.

«Аналітики думають, що Національний банк не буде змушений продавати дуже багато доларів з резервів і міжнародних надходжень. А при цьому вистачить на те, щоб утримувати їх на досить високому такому безпечному рівні», — повідомила аналітикиня.

Експерт з банківських питань Віктор Гальчинський розповів для «ВЗ», що ріст курсу до 42 грн — реальний. Але це буде радше наприкінці року.

«Велика війна сильно виснажує нашу економіку. Кожен російський удар має нищівні наслідки. За оцінками МВФ, лише весняні удари рф по українській енергетиці заподіяли збитків на 1 мільярд доларів, — продовжує розмову Віктор Гальчинський. — Завдяки міжнародній фінансовій допомозі НБУ вдається забезпечувати керованість ринку та запобігати різким коливанням курсу. Але стабільність підтримувати, на жаль, не вдасться. Кабінет Міністрів України у бюджетній декларації на 2025−2027 роки прогнозує курс гривні в 45,6 за долар (станом на кінець 2025 року).

Віктор Гальчинський каже, що попри ріст долара офіційна інфляція в Україні на доволі низькому рівні. За інформацією Держстату, офіційна інфляція — 2% за 5 місяців 2024 року.

Схожі новини