Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна отримає від ЄС черговий транш

  • 24.07.2024, 15:15
  • 133

Посли ЄС погодили виділення Україні траншу на 4,2 млрд євро у межах програми Ukraine Facility

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Про це повідомило головування Угорщини у Раді ЄС.

«Сьогодні посли ухвалили перший транш у межах Українського плану Положення про кредитний фонд Ukraine Facility, що відкриває шлях до перерахування майже 4,2 млрд млрд євро на підтримку відновлення, реконструкції та модернізації України», — йдеться у повідомленні.

Наступним кроком стане затвердження цього рішення щодо письмової процедури, яку використовують для кроків, що не потребують обговорень.

Як відомо, у лютому 2024 року Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро діятиме з 2024 по 2027 рік.

6 червня Верховна Рада ратифікувала Рамкову угоду між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування ЄС України, згідно з інструментом Ukraine Facility.

Ukraine Facility має три ключові компоненти:

  • пряма підтримка державного бюджету (38,27 млрд євро, з яких 33 млрд євро у формі кредитів та 5,27 млрд євро у формі грантів);
  • спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах (6,97 млрд євро);
  • технічна підтримка в здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, зокрема — отриманими раніше (4,76 млрд євро).

Схожі новини