Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хто очолить Держдеп США?

Майбутній держсекретар Ентоні Блінкен підтримує надання летальної зброї України

Давній соратник Джо Байдена Ентоні Блінкен стане Держсекретарем у новій адміністрації США. Він бував у Києві, добре знає Путіна і підтримує надання Україні летальної зброї, передає ВВС.

Блінкен регулярно критикував політику Росії щодо України, а також звинувачував Путіна у роздмухуванні конфлікту на Донбасі. «Я абсолютно переконаний, що російські дії в Україні — стратегічна поразка для майбутнього Росії. Так, ви можете сказати, що Росія „виграла Крим“. Але захопивши Крим, Росія втратила Україну. Україна більш об’єднана і орієнтована на Захід, ніж будь-коли», — наголошував Блінкен.

«Росія — це класичний приклад використання асиметричної тактики. Путін направив невелику кількість спецпризначенців, які об'єдналися з місцевими сепаратистами, дали їм інструкції, обладнання, гроші й вказівки, а потім Путін заперечив їхню присутність. Я пам’ятаю численні розмови між президентом Обамою та президентом Путіним. Ми були в Овальному кабінеті, і президент говорив телефоном. І Путін заперечував, а насправді беззаперечно брехав, про присутність Росії в Україні. Обама сказав тоді йому: „Володимире, ми не сліпі. У нас є очі; ми все бачимо“. А Путін далі поводився, ніби нічого не сталося», — говорить Блінкен.

Одним з перших серед американських дипломатів Блінкен закликав надати України летальне озброєння, водночас наголошував на необхідності проводити реформи. «Один з найбільших викликів, що постав перед Україною, це ухвалення дуже складних рішень. Особливо проведення реформ. Адже зрозуміло, що короткотермінові наслідки для людей можуть бути болючими. Але в довготривалій перспективі це дасть вигоду. Якщо запропоновані зміни почнуть діяти, все зміниться на краще, люди це відчують у повсякденному житті, і майбутнє України стане сильнішим і безпечнішим», — сказав він 6 березня 2015 року під час виступу в Українському кризовому медіацентрі.

Під час виступу в УКМЦ Блінкен також позитивно оцінив реформаторські ініціативи української влади, які вже були зроблені — зокрема, зусилля щодо створення НАБУ, а також реформи, спрямовані на збільшення прозорості у банківському та енергетичному секторах, системі держзакупівель.

Схожі новини