Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Байден «узяв» іще три штати

Схоже, на прю з Трампом вийде саме він

На «праймеріз» Демократичної партії у штатах Аризона, Іллінойс і Флорида впевнені перемоги здобув Джо Байден. Схоже, суперник віцепрезидента США, сенатор від штату Вермонт Берні Сендерс, Байдена вже не наздожене, — але з перегонів поки що не виходить.

За інформацією The Wall Street Journal, в Аризоні, за даними з 88% дільниць, Байден мав 44% голо­сів, Сендерс — близько 32%. А в Ілліной­сі й Флориді Байден тріумфував іще пе­реконливіше, здобувши по 60% голосів, І, відповідно, 93 і 130 делегатів на май­бутній з’їзд Демократичної партії, який визначить суперника чинного президен­та США, республіканця Дональда Трам­па, на листопадових виборах.

Байден переміг уже в 16 штатах, а Сендерс — у семи. Зараз віцепрезидент США має вже 1147 делегатів на партій­ний з’їзд, а Сендерс — 861. 17 березня мали також відбутися «праймеріз» Де­мократичної партії у штаті Огайо, але че­рез епідемію коронавірусу їх перенесли. З тієї ж причини не відбудуться заплано­вані на 24 березня «праймеріз» демокра­тів у штаті Джорджія.

За даними соціологів, якщо канди­датом у президенти США від «віслюків» стане Байден, то матиме непогані шан­си перемогти лідера «слонів» Трампа. Хтось говорить про 4% переваги Бай­дена над Трампом, хтось «малює» аж 11%… Утім, не забуваймо, що на ми­нулих президентських виборах Гілларі Клінтон обійшла Трампа за кількістю ви­борців, які за неї проголосували, — аж на кілька мільйонів. Але президентом став Трамп, бо США — федеративна держава, і на виборах значення має не лише кіль­кість голосів, а й кількість густонаселе­них штатів, у яких перемагає кандидат. Тож списувати Трампа з рахунків аж ніяк не варто.

Багато залежатиме від того, як Трамп дасть собі раду з коронавірусом. Наразі, кажуть соціологи, більшість американців схиляється до думки, що з цією загрозою краще б упорався Байден. Але до листо­пада ще далеко, тож Трамп має час, аби цю думку виборців змінити.

Схожі новини