Передплата 2024 «Добрий господар»

Шведи вчаться ціле життя

Неперервна освіта — частина філософії, за якою живе ця скандинавська країна

Шведська освіта вважається однією з найкращих у світі. Особливо що стосується комп'ютерних технологій та музики. У школах дітей настільки добре навчають, що у 16 років можуть знайти високооплачувану роботу і... з'їхати від батьків. Про переваги шведської моделі освіти на відкритій лекції у рамках “Днів Скандинавії та Фінляндії у Львові” розповіла викладач шведської мови факультету міжнародних відносин Львівського національного університету ім. І. Франка Дарія Бірюкова.

У перший клас діти йдуть, не вміючи читати...

До дитсадка шведи віддають дітей у віці двох років (але за бажанням можна і в рік). Їх там навчають букв і цифр, однак писати-читати та розв'язувати найпростіші арифметичні задачі дітлахи ще не вміють. У школу — з 6-8 років. Спершу - у початкову школу, де учень здобуває професійно-орієнтовану, технічну освіту, або готується здобути вищу (академічна програма). Теоретично після закінчення 9-ого класу “професійно-орінєтовані” учні та “технарі” можуть йти працювати, але, оскільки знайти роботу у 16 років непросто, практично всі продовжують навчання у гімназії. Є різні типи гімназій. Деякі з них — профільні, тобто навчання у них не передбачає вступ до університету чи вищу школу. Однак якщо дитина навчалася у такій гімназії і демонструвала успіхи у навчанні, також має право здобути вищу освіту.

Іспитів на кшталт ЗНО шведські абітурієнти не складають. За право стати студентом вишу змагаються їхні гімназійні атестати. Є альтернативний шлях - “іспит вищої школи” (якщо абітурієнт, скажімо, не вивчав історії у гімназії, але надумав стати істориком). Такий іспит проводять двічі на рік і на нього допускаються гімназисти будь-якого року випуску. Вищі навчальні заклади заздалегідь інформують, який відсоток абітурієнтів приймуть за конкурсом “іспиту вищої школи”, а який — за конкурсом гімназійних оцінок.

В університеті можуть вчитися... 10 років і довше!

Уппсальський університет — найстаріший, найпопулярніший серед молоді і один із найбільших у Швеції. Заснований 1477 року. Загалом у Швеції близько 55 вищих навчальних закладів (з них 11 університетів), де навчається 300-400 тис. студентів (включно з іноземцями) на гуманітарних або технічних напрямках.

Перший рівень — здобуття найнижчого свідоцтва про освіту. Це два роки навчання. Другий - здобуття академічного ступеня “бакалавр”, три роки навчання. Це основний рівень. Ступінь магістра присуджується після одного року навчання на просунутому рівні. Два роки навчання на просунутому рівні дає студенту ступінь майстра. Після просунутого рівня слідує третій, дослідницький рівень. Два роки навчання на дослідницькому рівні дозволяють претенденту отримати ступінь ліценціата, а чотири роки – ступінь доктора.

Вчитися шведи можуть ціле життя. У Швеції дотримуються концепції “неперервної освіти”. Вперше ця ідея була представлена на форумі ЮНЕСКО 1965 року. Згідно з нею, держава має створювати для своїх громадян умови для максимального розкриття їхніх здібностей протягом цілого життя (чим шведи і користуються).

1000 євро стипендії — і у всьому собі відмовляєш

Іноземним студентам для вступу у шведський університет, крім атестату про повну загальну середню освіту, потрібно подати документ, що підтверджує володіння мовою на рівні не нижчому, ніж В2 (з англійської це — IELTS, TOEFL або CAMBRIDGE UNIVERSITY). Навчання для шведських студентів — безкоштовне. Українець може також навчатися безкоштовно, ще й отримувати стипендію у розмірі 800-1000 євро. Програма “Еразмус” передбачає обмін студентів, викладачів і науковців країн-членів Євросоюзу, а також Ісландії, Ліхтенштейну, Македонії, Норвегії, Туреччини та України. Проте, аби здобути цю стипендію, треба докласти неабияких зусиль. Хоча для Швеції 1000 євро — невеликі гроші. Якщо ж студент вирішить навчатися за свій кошт, рік навчання обійдеться йому у понад 80 тисяч шведських крон (близько 270 тисяч гривень).

Український досвід

Студент третього курсу факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. І. Франка Марко Демчук (на фото) вивчає шведську мову вже три роки роки. Рік тому виграв конкурс та три тижні вивчав шведську культуру, літературу і діалекти у народній школі Hola Folkhögskola (аналог мовної літньої школи). Дізнався про таку можливість на сайті Шведського інституту (державного закладу, що займається поширенням інформації про Швецію у світі. - Авт.). Марко каже, щоб потрапити на такий інтенсив, не потрібно добре знати мову — достатньо бути студентом (Шведський інститут співпрацює з університетами). З хлопцем у групі навчалася молодь з різних країн світу (від Росії до Мексики). Ці люди вивчали шведську лише кілька місяців, але виявляли старанність, що допомогло їм перемогти у конкурсі.

“Жили у містечку на півночі Швеції з населенням не більше 100 осіб. Попри це, там працювала школа, у якій була вся необхідна для навчання апаратура (на рівні швейцарських університетів), - розповідає Марко. - Освіта для шведів — святе. У неї вкладають багато грошей — як у державний, так і приватний сектор. Приміром, ІКЕА (транснаціональна корпорація, заснована у Швеції, яка розробляє та реалізує швидкозбірні меблі, кухонну техніку та аксесуари для дому. - Авт.) щороку фінансує шведський університет на мільйони євро! З Україною — разючий контраст, адже у нас приватний сектор взагалі не вкладає грошей в освіту. У Швеції - одні з найвищих податків у світі, але кожен громадянин бачить, на що витрачаються кошти”.

“Кожного дня мали по три лекції. Заздалегідь домовлялися, скільки розділів читаємо поза аудиторією, і на занятті обговорювали прочитане. Це кардинально відрізняється від того, що бачу в Україні, коли півтори години слухаєш лекцію, а потім мусиш відтворити монотонний монолог викладача, бо тільки так зможеш отримати хорошу оцінку і закінчити університет. У Швеції студенти не ганяються за оцінками”, - зауважує Марко.

Однокурсниця Марка — Софія Яковлєва (на фото справа) в університеті також три роки вивчала шведську. Повернувшись з Іспанії, де навчалася на програмі “Еразмус Мундус”, подала заявку на відбір на участь у мовній школі. Пройшов Марко, а Софія потрапила на короткотермінову програму, яку також спонсорував Шведський інститут. За п'ять днів відвідала кілька освітніх закладів. “На годиннику — 14.00, а вже сутеніє, холодно, моросить дощ. Думаєш: як тут можна вчитися? Заходиш всередину і занурюєшся у цікаву навчальну атмосферу. Шведи зацікавлені у потоці нової кваліфікованої робочої сили, але для них важливо, щоб працівники були високоосвічені, тож створюють всі умови для комфортного навчання молоді”

Цифра

66%

Стільки шведів у віці від 25 до 64 років є офіційними студентами або ж навчаються самостійно (проходять онлайн-курси і беруть приватні уроки). Це — один з найвищих показників у світі.

Схожі новини