Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Умова для ведення бізнесу в Казахстані: не лізь у політику»

Український підприємець два роки працював біля Алмати.

Львівський підприємець Джумбер Дзігуа повернувся з Казахстану, де працював головним інженером на будівництві гірськолижного курорту в ущелині Ой-Карагай, що неподалік Алмати. Своїми казахстанськими враженнями Джумбер поділився з кореспондентом “ВЗ”.

- Що потрібно громадянинові України, щоб поїхати в Казахстан як турист?

- Лише закордонний паспорт. Громадяни України мають право перебувати у Казахстані без дозволу міграційної служби 90 днів.

Казахські прикордонники зустрічають іноземців гостинно, без зайвої бюрократії. Та мусиш приготуватися до конфліктів з місцевою поліцією. Казахське МВС колись скопіювало досвід Грузії та об’єднало колишню патрульну міліцію і ДАІ у патрульну поліцію. На відміну від Грузії, у новостворену структуру пішли служити старі міліцейські кадри. Тож новітня поліція залишилася корумпованою структурою. Чи за поведінкою, чи за одягом тамтешні поліцейські впізнають у натовпі іноземців і починають їх “пресувати”. Одного разу мене зупинив поліцейський екіпаж. Правоохоронці наказали вийняти все з кишень. Перевіряли, чи все я вийняв. Нарешті один із патрульних прямим текстом заявив: якщо не дам їм певної суми, опинюся у поліцейському відділку. Я набрав номер консула України в Алмати. Український дипломат спрацював оперативно. Та йому довелося півгодини мобілкою спілкуватися з поліцейським, поки той, скрегочучи зубами, мене не відпустив.

- Окрім корумпованих поліцейських, що ще впало у вічі в Казахстані?

- Великий рівень несвободи і те, що населення готове з цим жити. Значна частина громадян Казахстану орієнтована на Росію. Під час розмов про Україну чимало казахів запитували: “Чому українці не радяться з Путіним, як будувати державу?”. “Чому з Путіним? Він же президент чужої держави, - дивувався. - Чому тоді не радитися, скажімо, з президентом Туреччини?”. У відповідь чув: “Щось ти дуже в політиці тямиш. Може, тебе навчали в українських спецслужбах?”.

У Казахстані дуже сильна російська пропаганда. Головний телеканал країни “Євразія”- потужний її інструмент. Раніше транслювався лише російською, зараз і казахською мовою.

Серед 17-мільйонного населення країни казахів лише 65 відсотків. Там живуть чимало уйгурів, росіян, українців, татарів, чеченців. Коли до казаха знайдеш ключик, починаєш розуміти, що це добрий гостинний народ. Казахи люблять і смачно поїсти, і випити. Вони не затяті мусульмани. Є відмінність між жителями сіл та міст. До Алмати на навчання приїжджає чимало сільських дівчат. Впадають у вічі через традиційний для села одяг, який прикриває все тіло. Проте через місяць-два ці дівчата, заробляючи гроші на навчання, вже стоять у міні-спідницях на панелі. Для східної країни це дивно... У Казахстані чимало людей, навіть серед інтелігенції, вживають наркотики. Жують наркотичну “жуйку”, яка викликає підвищене виділення слини. Отож під час розмови казах може постійно, вибачте, спльовувати, навіть коли не жує наркотику.

- Як ставляться до свого президента Нурсултана Назарбаєва? Чи спостерігається там культ особи?

- Ззовні - ні. У Казахстані не побачиш пам’ятників Назарбає­ву, біґбордів, що його вихваляють. Та для казахів Назарбаєв - хан, якого всі бояться і поважають. Казахи переконані, що якщо Назарбаєв піде з посади, країну очікує біда.

- Рівень життя у Казахстані високий?

- Пенсіонери отримують близько 700 доларів пенсії. Середня зарплата в містах - півтори тисячі доларів. Та ціни на все - шалені. Підеш у місто, ніби нічого не купував, а сто доларів з гаманця зникне. Алмати вважається містом мільйонерів, в якому живуть бізнесмени й чиновники високого рангу. Отож ціни розраховані на дуже багатих людей. Оренда однокімнатної квартири “совкового” типу в Алмати коштуватиме не менше 500 доларів на місяць. Та лишень виїдеш за місто, у першому ж селі побачиш бідосю.

У селах сильні старі традиції. Щоб одружитися, юнак мусить заплатити батькам молодої калим. Ті, у кого на це не вистачає статків, можуть викрасти дівчину. Бранку тоді привозять до свого будинку, заводять у кімнату й кладуть на порозі Коран. Дівчина не може переступити через священну для мусульман книгу, отож зали­шає­ться жити з викрадачем.

- Казахстан швидко розвивається. В його економіку вкладають інвестиції іноземці. Чому?

- У цій країні чимало корисних природних копалин. Присутня вся таблиця Менделєєва. Та більшість мільйонерів, з якими спілкувався, заробили статки “на трубі”, тобто на видобуванні газу й нафти. Швидко розвиває­ться у Казахстані й туризм.

Назарбаєв створив сприятливі умови для ведення бізнесу. У Казахстані лише дванадцять видів податків. Вони прозорі та невеликі. Умова успішного ведення бізнесу одна: не лізь у політику. Інвесторів притягають до Казахстану стабільність і мир в цій країні. Незадовго до мого від’їзду, щоправда, у віддаленій області, спалахнув конф­лікт між двома селами - казахським та уйгурським. Хлопчина з одного села зґвалтував дівчину з другого. Згодом почалися бійки, запалали будинки. За наказом Назарбаєва, села оточили військові і конфлікт жорстко придушили... Бізнесменам важлива стабільність, якими б методами її не підтримувала влада.

Казахстан не піде європейським шляхом розвитку - через соціальну нерівність, яка освячена навіть не писаними, а народними законами. Казахи поділені на три джузи. Перший - найвищий. З нього за часів СРСР виходили керівники місцевої компартії, сьогодні представники цього джузу правлять регіонами. До другого джузу входять підприємці та торговці. До третього - роботяги. Кожен казах знає, до якого джузу належить, знайомлячись з дів­чиною, перш за все запитує, з якого джузу її родина.

- Коли ти працював у Казахстані, в Україні почалася війна. Як її сприйняли українці, які живуть у Казахстані?

- Зі мною працював начальником відділу капітального будівництва українець Сергій Штанько. І він, і його діти народилися в Казахстані. Сергій не володіє українською мовою. Почув, як я спілкуюся телефоном з донечкою українською. І попросив мене, грузина: “Навчи мене української...”.

На жаль, українці, які живуть у Казахстані, здебільшого почуваються частиною “русского мира”. Вони — російськомовні, виховані на російській пропаганді. Якщо російські танки завтра з’являться у Казахстані, громадянин цієї держави українець Штанько не піде захищати Казахстан. Воюватиме за Росію та Путіна.

А тим часом...

Як пише німецький журнал «Шпігель», колишній глава уряду ФРН Герхард Шредер входив до групи радників казахстанського уряду. Ще один високий німецький чиновник, екс-міністр внутрішніх справ Отто Шилі, допомагав президенту Назарбаєву домагатися видачі зятя - Рахата Алієва. Алієва затримали в Австрії. Він втік до ЄС після того, як опинився в політичній опозиції до Назарбаєва. Перед цим Алієв був одружений зі старшою донькою казахського лідера. Пізніше Алієва знайшли мертвим в одиночній камері австрійської в’язниці... «Шпігель» пише, що високі німецькі політики надавали послуги Назарбаєву (зрозуміло, не безкоштовні) за допомогою однієї з адвокатських контор у Відні.

Схожі новини