Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«2023 рік стане роком Яворівського пирога у меню ресторанів Львова»

Де можна скуштувати автентичний галицький смаколик, який визнано нематеріальною культурною спадщиною України

Фото - ЛОР
Фото - ЛОР

Управління туризму та курортів Львівської ОВА агітує ресторани Львова та області додавати у меню знаменитий Яворівський пиріг, який у 2022 році визнано нематеріальною культурною спадщиною України. Наразі лише сім ресторанів області пригощають гостей пирогом з гречки та вареної картоплі з підсмаженою олією. Пиріг подають з грибною мачанкою, чи з рідкою солоною сирною масою. Ціна порції пирога — до ста гривень. Деякі гості замовляють страву навіть до узвару. Мета управління туризму ЛОВА — зробити 2023 рік роком Яворівського пирога у меню ресторанів Львова.

Нагадаємо, торік у Львові відбулася гастровечеря (організатором була Львівська ОВА та Львівська обласна рада), щоб створити підґрунтя для внесення Яворівського пирога до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, презентувати його на ресторанному рівні та інтегрувати в заклади харчування.

«Амбасадором Яворівського пирога на Львівщині можна вважати Spodaryk Travel Restaurant, — каже начальниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталія Табака. — Скуштувати пиріг можна також у таких закладах харчування у Львові, як „Теплий п'єц“, „Голодний Микола“, „Крумплі“, а також ресторані „Дефілядя“ у Новояворівську. До 20 січня 2023 року на частування Яворівським пирогом запрошує і шеф-кухар ресторану Grand Hotel Lviv Олег Горбачов. Він розробив різдвяне меню з авторських страв, серед яких оригінальна подача пирога».

Шеф-кухар Олег Горбачов сказав, що в ресторані п’ятизіркового готелю Яворівський пиріг готують за іншими стандартами. Традиційну начинку пирога — гречку з картоплею помістили в булочку бріош. «Доповненням до страви стала спаржа, яка притаманна регіону, проте не завжди була правильно оцінена, — наголошує пан Олег. — Кухня має рухатись вперед і майстерно поєднувати смаки минулого із вподобаннями сучасності».

Адміністраторка ресторану української кухні «Дефіляда», що у Новояворівську Наталія розповіла «ВЗ», що в них стограмова порція пирога коштує 29 гривень, окремо треба замовляти грибну підливу. «Найчастіше пиріг замовляють з грибною підливою, — каже адміністраторка. — Це наша коронна страва. Новояворівськ є батьківщиною Яворівського пирога».

Схожі новини