Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Аби університет з Донецька до Дрогобича релокувався

У Дрогобичі побував колектив науковців із Донецького національного технічного університету на чолі з ректором вишу Ярославом Ляшком

Аудиторії було цікаво. Фото пресслужби Дрогобицької міськради.
Аудиторії було цікаво. Фото пресслужби Дрогобицької міськради.

До 2014 року Донецький національний технічний університет, у стінах якого тоді навчалося близько 22 тис. студентів, був одним із найбільш бажаних для абітурієнтів із Донбасу вузом. Все змінилося після того, як до Донецьку та Луганська війна прийшла.

Цей день настане

Тоді з окупованого «старшим братом» обласного центру університет до Покровська перебрався. Такі речі, звісно ж, без наслідків не минають. На новому місці чисельність студентів, які побажали університетську освіту здобути, зменшилась до 7 тисяч. Погано, але могло бути ще гірше. Всі сподівались, що ситуація на Донбасі невдовзі на круги своя повернеться. А раз так — потрібно лише потерпіти, дочекатися бажаного для українців дня, коли нашу землю остаточно від сусіда-окупанта звільнимо. Цей день, звісно ж, настане. Донецький національний технічний університет обов’язково повернеться туди, де ще у 1921 році був заснований — до звільненого, очищеного від «визволителів» Донецька. Наразі ж труднощі, поневіряння славетного вузу тривають.

Не лише як місце тимчасового базування

Після початку росією у лютому 2022 року повномасштабної війни проти України, навчальний заклад, залишивши Покровськ, до Луцька перебрався. Університет, як і раніше, функціонує. Але зовсім не так, як це мало бути. Усе навчання для 1 тис. 200 студентів, які станом на сьогодні здобувають у Луцьку вищу освіту, проводиться онлайн. Зрозуміло, що це не те, чого хоче та добивається колектив університету, який, уклавши угоду про співпрацю з Дрогобицькою міськрадою, розглядає місто Котермака як один із найімовірніших варіантів нової «прописки» університету. Чи дійде до цього? Час покаже. Головний «камінь спотикання» для реалізації гарного задуму — обмежені можливості Дрогобича у наданні приміщень для організації університетського навчання. Якщо це питання, зважаючи на можливості не тільки Дрогобича, а й Трускавця та Борислава, які на Дрогобиччині разом із містом Котермака одну агломерацію формують, вдасться вирішити, тоді все може статися. Ярослав Ляшок налаштований серйозно. Цікаво, що Дрогобич розглядається донеччанами не лише як місце тимчасового базування університету. Після того, як Україна всі окуповані землі звільнить і університет назад до Донецька повернеться, у місті Котермака залишиться філіал Донецького вузу.

Ярослав Ляшок - головна дійова особа на презентації.
Ярослав Ляшок - головна дійова особа на презентації.

Було б добре

Було б добре, якщо гарний задум вдасться реалізувати. Головне тут — робити реальні речі для того, щоб це нарешті сталося. Організований колективом Донецького університету «Науковий пікнік» для молоді, який цього тижня відбувся в Дрогобичі, мабуть, слід розглядати як перший крок у цьому напрямі, вдала спроба розповісти на теренах Галичини про особливості та перспективи здобуття знань у технічному університеті. Із спеціальностями, які можна здобути в університеті, потенційних абітурієнтів, крім ректора Ярослава Ляшка, ознайомила проректор Вікторія Воропаєва. Разом із ними участь у «Науковому пікніку», куди завітало чимало молоді, яка завершує загальну середню освіту та готується до здобуття вищої освіти, взяли завідувачі кафедр та педагоги вишу, які, як інформує пресслужба Дрогобицької міськради, провели насичені майстер-класи та тренінги з застосуванням 3D-принтерів, графічних планшетів, конструкторів та іншого інженерного обладнання. Участь у презентації престижного вишу з Донеччини взяв і міський голова Дрогобича Тарас Кучма. Очільник громади запевнив, що докладе надзусиль, аби Донецький національний технічний університет до Дрогобича релокувався.

Схожі новини