Передплата 2024 «Добра кухня»

НАТО дасть Україні нові кошти і «Патріоти»

Коли ви читаєте ці рядки, то, напевно, уже знаєте результати триденного, ювілейного за рахунком, вашингтонського саміту НАТО — він відбудеться через 75 років після створення у тому ж Вашингтоні найсильнішого військово-політичного союзу планети. А на свята, як відомо, приходять з подарунками. Вочевидь, отримає їх і Україна, президент якої Володимир Зеленський буде серед гостей безпекового форуму

Ні, і цього разу, як і то­рік — у Вільнюсі, на­шій делегації не пере­дадуть політичне запрошення для вступу в Альянс. На це ще не настав час — Захід хоче по­бачити нашу послідовність у здійсненні демократичних ре­форм, у тому числі - у ЗСУ. Але буде інша приємність: у під­сумковому документі чорним по білому напишуть, що шлях України до НАТО є незворот­ним. У тексті комюніке буде сказано і про український «міст до НАТО». Ці фрази мали би отверезити кремлівські голови і дати їм зрозуміти, що Північ­ноатлантичний блок, його клю­човий учасник — США у жод­ному разі не відступлять від підтримки України. «У нас буде фінансове зобов’язання, згід­но з яким і Україна, і москва дуже чітко зрозуміють, що ми — трансатлантичні партнери, ні­куди не відступимо, — заявила посол США при НАТО Джуліан­на Сміт. — Як ви знаєте, путін передбачав, що ми всі відвер­немося від України. Нас це не відволікає. Ми зосереджені на питанні України та збираємося дотримуватися обраного кур­су, тож стежте за оголошення­ми фінансових зобов’язань».

Очікується, що під часу лип­невого саміту НАТО оголосить про додаткове фінансування оборони України на 40 млрд до­ларів. Пропорційні внески роби­тимуть всі країни Альянсу, за ви­нятком, очевидно, Угорщини.

На представницькому зі­бранні у Вашингтоні буде зу­стріч президента США Джо­зефа Байдена з українським лідером Володимиром Зелен­ським. Обговорюватимуть ті ж питання безпеки. Із джерел у Білому домі стало відомо, що Сполучені Штати заявлять про передачу Україні сім систем ППО «Патріот». Поза сумні­вом, це рішення пришвидшили цинічні удари російських ра­кет по Києву, зокрема по сто­личній лікарні «ОХМАТДИТ».

Не виключено, на цьому са­міті з ініціативи Польщі (з якою кілька днів тому Україна підпи­сала безпекову угоду) обгово­рять революційну ідею колек­тивної оборони. Йдеться про те, що у разі, коли російські ра­кети, дрони з повітряного про­стору України летітимуть у на­прямку Польщі, ППО нашого західного сусіда збиватиме їх.

Давно настала пора для та­ких рішень!

Схожі новини