Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відбувся саміт НАТО: які результати для України

  • 11.07.2024, 14:15
  • 487

У Вашингтоні завершився 75-й ювілейний саміт НАТО

Фото із сайту НАТО
Фото із сайту НАТО

За результатами саміту, члени НАТО заявили про «конкретний» прогрес України у реформах. Блок назвав «незворотнім» приєднання України до Альянсу та запевнив у підтримці на шляху євроатлантичної інтеграції. Ухвалені рішення є «мостом» до членства України в блоці. Ніяких конкретних рамок щодо членства у підсумковій декларації немає.

Також країни узгодили план допомоги Україні на 40 млрд євро у 2025 році. Половину цієї суми покриють США, а іншу половину — союзники. Кошти скерують на військову допомогу, супутні замовлення й товари, а також на навчання.

«Бабель» зробив підбірку інших рішень, які важливі для України.

Зокрпса, у державі зʼявиться старший представник НАТО. Він допоможе в роботі над реформами й необхідними для вступу змінами, звітуватиме в Брюссель і новому командуванню у Вісбадені (NSATU), яке створюють, щоб координувати поставки військової техніки Україні та підготовку українських військ.

Україна отримає додаткову ППО: дві батареї Patriot передадуть Німеччина й Румунія, одну — Нідерланди разом з партнерами, ще одну — Штати. Італія надасть систему SAMP-T. США й союзники передадуть у найближчі місяці NASAMS, HAWK, IRIS-T та Gepard.

✈️Норвегія цьогоріч відправить Україні шість винищувачів F-16. Перші F-16 від Данії та Нідерландів готують до передачі вже цього літа.

Схожі новини