Передплата 2024 ВЗ

На саміті НАТО уклали Український договір

  • 12.07.2024, 09:09
  • 405

Документ об'єднує 21 країни, які підписали двосторонні угоди щодо безпеки з Україною, «в єдину, скоординовану та всеосяжну архітектуру для підтримки Києва»

Фото: Кореспондент
Фото: Кореспондент

Про це свідчить текст договору.

Йдеться про задоволення безпекових потреб України, як зазначено у спільній декларації з саміту НАТО та в безпекових угодах і домовленостях.

«Через цю угоду ми заявляємо про наш незмінний намір і зобов’язання забезпечити, щоб Україна могла успішно захищати свою свободу, незалежність, суверенітет і територіальну цілісність сьогодні та стримувати акти агресії в майбутньому», — йдеться в документі.

Підписанти договору зобов’язуються:

  • Підтримувати потреби України в обороні та безпеці, зокрема шляхом надання військової допомоги, економічної підтримки та забезпечення навчань. Працювати країни зможуть як на двосторонньому рівні, так і через чинні багатосторонні механізми, включно з Контактною групою з питань оборони України (UDCG) та її Коаліцією можливостей, командуванням НАТО з підтримки та підготовки України (NSATU) і Військовою місією ЄС з підтримки України (EUMAM).
  • Прискорити зусилля з розбудови майбутніх Сил оборони до 2027 року, яку можуть продовжити й у 2030-х. Планується кожні 6 місяців скликати Контактну групу з питань оборони України на рівні міністрів оборони для перегляду та затвердження дорожніх карт.
  • У разі майбутнього збройного нападу росії на Україну після завершення нинішньої війни швидко та колективно зібратися на найвищому рівні, щоб визначити відповідні наступні кроки щодо підтримки України, зокрема йдеться про надання швидкої та тривалої допомоги.

Підписанти угоди планують виконувати ці зобов’язання, поки шлях України до членства в ЄС та НАТО триває. Інші країни теж зможуть приєднатися до договору після укладення двосторонньої угоди або домовленостей з Україною про безпеку.

Договори підписали лідери США, Бельгії, Канади, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ісландії, Італії, Японії, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Іспанії, Швеції, Великої Британії, України, а також ЄС.

Схожі новини