Передплата 2024 ВЗ

«Волинський Фаберже» рятує Україну… гусячими яйцями

Хто з нас не чув легенди про те, як у давні часи гуси Рим врятували?! Нині ж гусячі яйця рятують Україну. То вже не міф, а фантастична реальність. І творить її тричі рекордсмен світу житель Володимира Анатолій Бойко, якого називають «Волинським Фаберже»

Анатолій Бойко. Фото з архіву Анатолія Бойка
Анатолій Бойко. Фото з архіву Анатолія Бойка

Майстер уже виставив на міжнародних аукціонах понад тридцять своїх робіт зі шкаралуп гусячих яєць. Реалізуються через благодійний фонд «Культурний дипломат», учасником якого є пан Анатолій. Кошти від продажу його шедеврів йдуть на допомогу ЗСУ.

— Зазвичай я працюю з курячими, гусячими, страусиними та перепелиними яйцями, — каже Анатолій Бойко. — Проте на аукціони виставляю виключно композиції зі шкаралупи гусячих яєць, яку інкрустую кольоровими металами з Італії. Вона надзвичайно крихка, тому вимагає особливої обережності. Всередині робіт розміщую іконки Божої Матері, Ісуса Христа, святого Миколая. Свої роботи покриваю автомобільним лаком преміумкласу та розміщую на підставках з бурштинової крихти.

Співрозмовник зауважує, що за допомогою прямих та хвилястих ліній, овалів, змієподібних спіралей та знаків безкінечності створює символи, які є відображенням трипільської культури. Бо ж вони несуть в собі священну пам’ять наших предків.

Родинний оберіг
Родинний оберіг

Нерідко майстру доводиться розтягувати яєчну шкаралупу більш ніж удесятеро. Він першим у світі винайшов таку дивовижну техніку оздоблення. Багато хто не вірив, що це можливо. Тож Анатолій дав одне яйце на експертизу. Фахівці підтвердили, що воно справді виготовлене з витягнутої яєчної шкаралупи.

Лялька-мотанка, виготовлена зі шкаралупи двох гусячих яєць
Лялька-мотанка, виготовлена зі шкаралупи двох гусячих яєць

Анатолій радіє, що одну з його робіт на аукціоні у канадському Торонто продали за тисячу доларів. А в одній з країн Балтії на аукціоні декоративне яйце пішло з молотка за 1700 доларів. Усі кошти від продажу цих шедеврів майстра йдуть на потреби українського війська. Зокрема, за них купують ударні дрони для наших захисників. Нещодавно на замовлення 14-ої окремої механізованої бригади пан Анатолій виготовив гусяче яйце із зображенням дрона.

Яйце з дроном
Яйце з дроном

Нині майстер чекає результатів торгів на аукціонах у Німеччині, куди відправив аж десять своїх робіт.

Роботи Анатолія, відправлені на міжнародні аукціони
Роботи Анатолія, відправлені на міжнародні аукціони

Якими інструментами створює свої шедеври?

Це — американська машинка для виготовлення ювелірних виробів, німецький апарат для гравіювання, дуже тоненькі, як людська волосина, спеціальні японські бури для виробництва  мікросхем.

— А гачок для очищення шкаралупи зсередини я змайстрував зі спиці професійного гоночного велосипеда, — зізнається Анатолій. — Бо та спиця з міцної інструментальної зносостійкої сталі.

Роботи, виконані у техніці витягнутої шкаралупи.
Роботи, виконані у техніці витягнутої шкаралупи.

Варто нагадати, що майстер встановив світовий рекорд у номінації «Перша авторська колекція експонатів з яєчної шкаралупи, інкрустованої металом». Крім того, майстру належать ще два світові досягнення — він просвердлив у курячому яйці 33 тисячі 346 отворів, а у гусячому — 52 тисячі 745. Діаметр цих отворів — 0,2 мм. Усі ці здобутки увійшли до Книги рекордів Ґіннесса. І як справедливо зазначила одна шанувальниця творчості Анатолія, «Фаберже тихо плаче у куточку…»

— Допомагатиму нашим воїнам, скільки у мене вистачить сил, — додає чоловік. — Для аукціонів підготую нову партію виробів. Ось лише трішки підлікуюся…

Нині Анатолій поправляє своє здоров’я. Як солдат, у радянські часи він отримав дві контузії під час військових дій у Нагірному Карабаху…

Схожі новини