Передплата 2025 ВЗ

Малинове варення з апельсином

З чим тільки не варять малинове варен­ня — зі смородиною та яблуками, з полуни­цями та динею, з волоськими горіхами та чорницями, а одним із найвдаліших поєд­нань є малинове варення з апельсином

1 кг малини, 800 г цукру, 2 невеликі апельсини.

Перебрати малину, відкласти зіпсовані ягоди, листя та плодоніжки. Залити ягоди водою, ретельно промити і відкинути на друшляк. Дати воді стекти, а ягодам трохи обсохнути.

Апельсини вимити щіткою та обсушити паперовими рушниками. За допомогою дрібної тертки зняти цедру і вичавити сік так, щоб у нього не потрапили кісточки.

Засипати половину малини в каструлю з товстим дном, додати половину цукру, апельсинову цедру, сік та решту мали­ни. Засипати рештою цукру і залишити на 1 год, прикривши кришкою.

Поставити каструлю на невеликий во­гонь і довести суміш до кипіння, періодич­но помішуючи. Вимкнути нагрівання і злег­ка остудити. Через 30 хв знову поставити каструлю на невеликий вогонь.

Повторно довести суміш до кипіння і ва­рити 5 хв, помішуючи і знімаючи пінку, що утворюється. Вимкнути вогонь і остудити 30−40 хв. Втретє довести суміш до кипін­ня і варити на малому вогні 30 хв. Скляні банки простерилізувати будь-яким зруч­ним способом. Розлити гаряче варення в підготовлені банки, щільно закрити про­стерилізованими кришками і дочекатися повного охолодження. Зберігати варення у прохолодному місці без доступу прямих сонячних променів.

Щоб швидко очистити малину від комах, розчиніть 1 ст. ложку солі у 3 літрах води та залийте сумішшю ягоди на 5−7 хв. Жучки спливуть на поверхню, і їх легко злити ра­зом з водою.

І малина, і апельсин добре поєднуються з імбиром. Можна додати до ягід і цедри 40 г натертого на дрібній тертці імбиру — він додасть варенню трохи приємної гостроти.