Малинове варення з апельсином
З чим тільки не варять малинове варення — зі смородиною та яблуками, з полуницями та динею, з волоськими горіхами та чорницями, а одним із найвдаліших поєднань є малинове варення з апельсином
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516281/malynove-varennia.jpg)
1 кг малини, 800 г цукру, 2 невеликі апельсини.
Перебрати малину, відкласти зіпсовані ягоди, листя та плодоніжки. Залити ягоди водою, ретельно промити і відкинути на друшляк. Дати воді стекти, а ягодам трохи обсохнути.
Апельсини вимити щіткою та обсушити паперовими рушниками. За допомогою дрібної тертки зняти цедру і вичавити сік так, щоб у нього не потрапили кісточки.
Засипати половину малини в каструлю з товстим дном, додати половину цукру, апельсинову цедру, сік та решту малини. Засипати рештою цукру і залишити на 1 год, прикривши кришкою.
Поставити каструлю на невеликий вогонь і довести суміш до кипіння, періодично помішуючи. Вимкнути нагрівання і злегка остудити. Через 30 хв знову поставити каструлю на невеликий вогонь.
Повторно довести суміш до кипіння і варити 5 хв, помішуючи і знімаючи пінку, що утворюється. Вимкнути вогонь і остудити 30−40 хв. Втретє довести суміш до кипіння і варити на малому вогні 30 хв. Скляні банки простерилізувати будь-яким зручним способом. Розлити гаряче варення в підготовлені банки, щільно закрити простерилізованими кришками і дочекатися повного охолодження. Зберігати варення у прохолодному місці без доступу прямих сонячних променів.
Щоб швидко очистити малину від комах, розчиніть 1 ст. ложку солі у 3 літрах води та залийте сумішшю ягоди на 5−7 хв. Жучки спливуть на поверхню, і їх легко злити разом з водою.
І малина, і апельсин добре поєднуються з імбиром. Можна додати до ягід і цедри 40 г натертого на дрібній тертці імбиру — він додасть варенню трохи приємної гостроти.