Передплата 2024 «Добра кухня»

Квашені огірки

Рецепт

10 кг огірків пізнього збору за­вдовжки 8−12 см, 4−5 шматочків кореня хрону, великий пучок листя хрону, 2 середні головки часнику, 2 ст. ложки меду, 1 ст. ложка грубої солі на 1 л води, велика жменя лис­тя смородини, 1 перець червоний гострий чилі, 300 г кропу (суцвіття та стебла).

Підготувати дерев’яну діжку: добре вимити її гарячою водою з содою, об­лити окропом і висушити.

Огірки вимочити у холодній воді не довше 8 годин, часто змінюючи воду. Воду злити. Вкласти огірки в діжку і влити воду, з якої робитимете розсіл, — вода має повністю накрити огірки. Зли­ти цю воду у велику каструлю, додати мед та сіль із розрахунку 1 ст. ложка на 1 л води, нагріти, щоб розчинити сіль, і охолодити.

Стінки діжки натерти часником. На дно покласти третину листя, часнику, хрону та кропу, зверху щільно викласти половину огірків. Потім ще шар листя, часнику, хрону і кропу, чилі і огірки, що залишилися. Прикрити частиною пря­нощів, що залишилися.

Огірки залити холодним розсолом, зверху накрити полотняною сервет­кою, покласти дерев’яний кружок і гніт (наприклад, ретельно відмитий ка­мінь).

Діжку з огірками витримати за кім­натної температури 3−4 дні, а потім перенести у холодне місце. Стежити, щоб огірки були повністю занурені в розсіл, підливати новий за потреби. Огірки будуть готові за 1,5 місяця.

Так само можна заквасити огірки в 3-літрових банках з тією різницею, що огірки залити киплячим розсолом і банки відразу закрити. Як приправи в будь-якому поєднанні можна вико­ристовувати листя смородини, вишні і дуба (надають огіркам міцності), пара­сольки кропу, фенхелю і кмину, тархун, духмяний і чорний перець.

Схожі новини