Передплата 2024 «Добра кухня»

«НАТО має перестати бути «альянсом переляканих», а стати «альянсом рішучих»

Нашим західним партнерам слід взяти на себе захист енергоструктури України, адже вона інтегрована в ЄС, вважає аналітик Михайло Гончар

Фото із соцмереж
Фото із соцмереж

Після ракетних атак росії у березні, які виявилися найбільш потужними за два роки великої війни (тільки на ДніпроГЕСі було вісім «прильотів», відчутних ударів зазнали Канівська, Дністровська ГЕС, Бурштинська, Трипільська ТЕС), українська енергетика опинилася у глибокій кризі. Через знищені і пошкоджені станції, підстанції, ЛЕПи, трансформатори у багатьох населених пунктах Харківщини, Одещини та інших регіонів світла взагалі немає, подекуди його подають за графіком. Уцілілі станції працюють на максимумі. «Укренерго» закликало громадян заощаджувати світло, особливо у період між 19.00 і 22.00.

Замість колишнього експор­ту електроенергії ми почали її за­куповувати у сусідніх країнах. За одну лише добу 14 квітня Україна імпор­тувала з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови 9 242 МВт год, що удвічі більше, ніж два дні перед тим. А як воно буде далі? Як нам вижити, уникнути енергоколапсу? Думками про це з корес­пондентом «Високого Замку» ділиться експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

— Наскільки критич­ними для нашої про­мисловості, побуто­вих споживачів струму є наслідки ракетних ударів росії по україн­ських енергооб'єктах? Чи вистачить вцілілих потужностей для того, щоб працювали заводи, світилися лампочки у наших оселях?

— Попри масованість ворожих атак, ввести нашу енергосистему у режим бле­кауту росіянам не вдалося, вона функціонує збалансовано. Звісно, резерви по­тужностей серйозно зменшено. Дехто каже, що їх у нас на чверть менше, ніж ми споживаємо. Якби так було, енергосисте­ма розпалася б.

Щось буде відремонтовано, віднов­лено — йдеться про передавальні потуж­ності. А от щодо потужностей генерації - об'єктів теплогідроенергетики, які ви­робляють струм, процес їх відновлен­ня займе не місяці - роки. Тому не треба мати ілюзій, що до зими вдасться суттє­во збільшити наші можливості виробни­цтва електроенергії. Маю на увазі, на тих об'єктах, які було атаковано.

Крім сил ППО, велике навантаження через російські атаки на енергооб’єкти України лягає на плечі пожежників. Фото ДСНС України.
Крім сил ППО, велике навантаження через російські атаки на енергооб’єкти України лягає на плечі пожежників. Фото ДСНС України.

Постане проблема, як пройти пік літ­нього споживання електрики, коли за­працюють кондиціонери, холодиль­ні установки. Водночас літній період — це великий плюс для генерації відновлюва­ної енергетики — сонячної, вітрової. Але, так чи інакше, треба бути готовим до того, що можуть бути відключення світла. Вони стосуватимуться, першою чергою, побу­тових споживачів, бо промисловість має працювати, насамперед — оборонна.

— Такі удари агресора по наших енергооб'єктах прогнозували. Чи можна було вберегтися від них?

— Одна річ — захистити від удару міс­цеву, невелику за розміром, трансфор­маторну підстанцію. Її достатньо було б обкласти габіонами з піском чи ще­бінкою, що захистило би принаймні від уламків дрона. Коли йдеться про тепло­ву електростанцію, теплоелектроцен­траль, трансформаторну станцію потуж­ністю 750 КВт чи 330 КВт, тут усе набагато складніше. Це — велетенські споруди, жодними «стінами» їх не захистити. Вони — просторові (це те, що називається пло­щадною ціллю).

Зрештою, одна річ, коли прилітає дрон з боєзарядом 40−50 кг, інша — коли б'є крилата ракета, де бойова частина важить кілограмів 400 (в «Іскандера» вона важить пів тонни, в Х-22 — 960 кг). У таких випад­ках інженерний захист у випадку точно­го влучання не допоможе. Єдиний спосіб убезпечитись — надійна система проти­повітряної оборони. А у нас із цим про­блеми: десь прикрили, десь — ні. На кожну критично важливу підстанцію чи ТЕС не те що «петріотів», а й більш простих систем ППО не настачиш. Їх все більше потребує і фронт, де атакують російські літаки, за­стосовуючи керовані авіабомби (КАБи). З 2022 року Україна просила наших дру­зів дати якнайбільше засобів ППО. А во­рог діє за принципом: якщо цього разу українці збивають навіть 100 «шахедів», то ми продовжуємо бити далі, може, за­втра 10% ракет долетить до обраних ці­лей, післязавтра — ще 5%.

росіянам не вдалося поставити нас на коліна протягом зими 2022−2023 років, то продовжують робити це навесні 2024-го. Добивають те, що не змогли раніше. Хо­чуть довести нашу енергосистему до ко­лапсу, щоб вона розпалася. Хоча завдали нам дошкульних ударів, енергосистема продовжує працювати. Не останню роль відіграли засоби інженерного захисту, які було підготовлено. От нарікають: довко­ла Трипільської ТЕС щось там робили-ро­били, але це, мовляв, не допомогло. А не допомогло тому, що туди прилетіло шість крилатих ракет. І по Бурштинській ТЕС кілька разів били. Єдиний захист від кри­латих ракет — знищити їх ще до підльоту. Інженерний захист рятує від уламків бо­йових частин ракет, але у випадку прямо­го влучення це не допоможе.

Основну частину ударів завдають дро­ни. Потрібно було б створити кількашаро­вий щит засобів ППО із великокаліберних кулеметів, пересувних мобільних бригад, щоб вони, починаючи з території Сум­щини, Чернігівщини, звідки, як правило, залітають «шахеди», ставили їм заслін, унеможливлювали подальший проліт безпілотників. З іншого боку, такі засоби потрібні і на лінії фронту.

Хотів би звернутися: шановні наші за­хідні партнери, ви ефективно вмієте зни­щувати іранські дрони, що прямували на Ізраїль. Чому не можете робити цього в Україні, убезпечуючи і себе, щоб той дрон чи крилата ракета випадково не залетіли на територію країн НАТО?

— Чи визріло вже таке розумін­ня у наших західних партнерів? Не обов’язково бити по тих дронах на те­риторії росії, можна знищувати їх в українському небі…

— Ми ставили це питання з перших днів повномасштабного російського втор­гнення. Вже 5 березня 2022 року підпису­вали петиції, було сотні тисяч підписів під зверненнями облрад, органів місцево­го самоврядування, громадських органі­зацій із закликом «Закрийте наше небо!». Нам сказали: це неможливо, бо означало би вступ НАТО у війну з росією.

Зараз таке питання на Заході обгово­рюють. Декілька країн із «коаліції рішу­чих» разом з іншими нашими потенцій­ними партнерами (зокрема йдеться про Чехію і Францію) над цією проблемою ду­мають. Водночас прийшла невтішна но­вина від наших британських та американ­ських друзів, які сказали, що вони цього не будуть робити. Мовляв, Іран-Ізраїль — це одне, а ваш випадок — зовсім інше.

Бояться будь-якого зіткнення з мо­сквою. Хоча не йдеться про те, щоб до­вбати по території росії. Країни Заходу могли б сказати путіну: ми убезпечуємо себе! Україна дозволила нам зробити від­повідну зону безпеки у певній смузі - не хочемо, щоб російські ракети і дрони залі­тали на територію країн НАТО (як це було у випадках з Польщею і Румунією). Є емо­ційна реакція низки американських і бри­танських генералів, західних експолітиків на адресу політиків чинних. Вони нази­вають «соромом іспанським» те, що уря­довці не здатні зробити те, що мали б. І що було зроблено щодо іранських ракет і дронів…

Потрібна активність і з нашого боку. Глава МЗС Дмитро Кулеба зробив від­повідні «вкиди» в інформаційний простір. Мав би також сказати своє слово міністр енергетики, бо йдеться про захист кри­тичної інфраструктури. І прем'єр-міністр, і міністр оборони. Має бути сформульо­вано офіційну позицію України. У цих но­вих умовах потрібно знову звернутися до НАТО: маєте перестати бути «альянсом переляканих», а перетворитися в «альянс рішучих»! Коли наші партнери проводять нам певні «червоні лінії», то тим самим умикають зелене світло для росії.

— Чим небезпечні удари росіян по підземних газових сховищах України?

— Жодними ракетами, навіть ядерною боєголовкою підземні газосховища (ПГС) не дістати. російські удари ставлять за мету пошкодити надземну частину кому­нікацій — компресорні агрегати, щоб уне­можливити подачу газу із підземних схо­вищ у газотранспортну систему. Це теж аргумент для наших європейських дру­зів щодо надання засобів ППО. Партнери вважали, що поки зберігається транзит російського газу через Україну в Європу, москва не завдаватиме ударів по газовій інфраструктурі України. І у нас такі ілюзії були. Це слабка страховка. Бо для росії головні цілі мають не комерційний, а во­єнно-політичний характер. Не тільки нам демонструє, що готова зруйнувати газо­ву інфраструктуру, а також і Європі, яка в останні роки інтенсивно використовува­ла ПГС. У 2020 році майже 10 млрд кубів газу (третину обсягу наших ПГС) було на­повнено газом європейських компаній. Торік не було такого великого об'єму, але ці компанії пішли на ризик у воєнних умо­вах, і він себе виправдав. Цього року пе­редбачалося, що буде закачано понад 4 млрд кубічних метрів газу. Ударами по га­зовій інфраструктурі росія показує, що її ніщо не зупинить. Європейський ринок вже відреагував на це підвищенням на 10% ціни на газ…

Енергетична інфраструктура України має велике значення і для Європейського Союзу. Бо так чи інакше наші енергосис­теми — і енергетична, і газова — інтегро­вані. Ми ж — країна-кандидат у члени ЄС! Своїми діями росія показує, що веде війну не тільки проти України, а й проти Європи. Ця війна в Європі! А політики типу Шольца все ще живуть у парадигмі уникнення зі­ткнень з росією. А росія на таке зіткнення свідомо йде…

— До чого ми всі, рядові громадяни, повинні готуватися найближчим ча­сом: купувати генератори, запасати­ся дровами?

— Як ми готувалися до осені-зими 2023−2024 років (добре, що тоді без сер­йозних проблем обійшлося, зиму про­йшли більш-менш спокійно, були зі світ­лом і теплом), так треба готуватися і тепер. Якщо хтось не використав дрова — вони знадобляться наступної зими. Запас біди не чинить. Не завадять і генератори.

Ситуація може бути проблемною у ви­падку руйнації теплопостачання, осо­бливо для великих міст. Така проблема існує у Харкові, де знищено теплоелек­троцентраль. До зими нова ТЕЦ у Харкові не з’явиться. Невідомо, де ще наші люди потраплять у подібне становище — ворог піддає ударам й Одесу, Дніпро, Запоріж­жя, Кривий Ріг. Щоб пережити зиму, міс­тянам потрібно подумати і про хатину у селі з дровами чи про теплу дачу…

— Є ідея замість великих ТЕЦ вста­новлювати компактні газотурбінні установки…

— Ідея непогана. Але не перекона­ний, що за ці кілька місяців вдасться ве­ликою їх кількістю наситити наші міста і містечка. Потрібна маневрова генерація. Міністерство енергетики зараз чомусь захопилося будівництвом двох атом­них енергоблоків. Потрібно думати про інше. Стоїть питання про виживання. Ви­живемо — потім збудуємо атомні енерго­блоки! Зараз потрібна роззосереджена генерація, для цього треба докласти зу­силь.

— Американські парламентарії пла­нують розглядати пакети фінансової допомоги — у тому числі для України. Ваш прогноз: чи дадуть нам її? Чи ця допомога якимось чином вплине на захист наших енергооб'єктів?

— Йтиметься, передусім, про військо­ву допомогу. З огляду на те, як саме роз­виваються справи, це має вдатися. Вод­ночас американська політика прийшла у стан хаосу. Щось прогнозувати склад­но. Сполучені Штати на наших очах ще­зають як геополітична потуга світу. Вони самі себе знищують внутрішньополітич­ним хаосом і чварами. Але це — окрема тема…

Схожі новини