Передплата 2024 ВЗ

«Це тимчасове житло — для поранених захисників та їхніх родин»

Журналістка «ВЗ» побувала на майданчику, де зводять вісім соціальних будинків

Зведено частину першого будинку. Його планують здати вже цього року. Фото автора
Зведено частину першого будинку. Його планують здати вже цього року. Фото автора

На вулиці Миколайчука, що поблизу Національ­ного реабілітаційного центру «Незламні», зводять перший в Україні соціальний будинок. У ньому мешкатимуть поранені захисники, які пройшли курс реабілітації у центрі, та члени їхніх родин.

Загалом тут збудують вісім будинків, які матимуть 5−6 поверхів. Вартість будівництва — 17,3 мільйона євро, кошти надає Європейський Союз. Після здачі в експлуатацію будинки для захисників будуть на балан­сі Львівської міської ради. Будинки зводять на двох вільних ділянках площею 0,7 та 0,69 га, котрі раніше не мали жодних прокладених комунікацій (тепло- й водо­постачання).

…На будмайданчику — кількадесят працівників, пра­цюють крани й інша техніка, гори землі… У кутку май­данчика видніються обриси першої будівлі - зведе­но фундамент і перший поверх. Будівельники кажуть, цього року один будинок точно завершать і заселять перших мешканців. Могли би це зробити швидше, але будівельний проєкт фінансують іноземці, які вкрай прискіпливі до технічних деталей, зокрема до «зеле­них» технологій (ці будинки матимуть сонячні панелі).

Мене зустрічає керівник ЛКП «Львівське міжмісь­ке бюро технічної інвентаризації» Юрій Теліпський, який відповідає за проєкт соціального житла. «Зводи­мо вісім будинків для людей, які проходять реабілітацію в центрі „Незламні“, та їхніх сімей, — каже мій співроз­мовник. — Планується 209 квартир. Житло тимчасове, тут можна буде мешкати лише до року. Чому так? Це передбачено ґрантовою угодою з ЄС. Мешканці пла­титимуть лише за комунальні послуги. Цього року за­вершимо першу частину будівництва, наступного року — решту. Це будуть перші будинки в Україні, зведені за усіма правилами інклюзивності» (тобто з урахуванням потреб людей з обмеженими фізичними можливостя­ми. — Авт.).

Пан Теліпський каже, у будинках будуть однокімнат­ні й двокімнатні квартири, обладнані, зокрема, кноп­кою виклику медичного персоналу. У квартирах бу­дуть меблі, необхідна побутова техніка. Біля будинків — безкоштовний паркінг для мешканців (буде також укриття). На поверхи можна буде потрапити за допо­могою ліфтів, у яких буде комфортно й людям, які пе­ресуваються у візках. Як передбачає проєкт, квартир у цих будинках не продаватимуть, а розподілять у рам­ках спеціальної черги. Проєкт перебуває під контролем спеціальної комісії ЄС.

Схожі новини