Передплата 2024 «Добра кухня»

Посеред тротуару — незаконний торговий пасаж

На вулиці Героїв УПА відкрили заклад для комерційної оренди, який займає місце пішоходів на тротуарі

Фото автора
Фото автора

На вулиці Героїв УПА, 73 прямо на тротуарі «виріс» скляний торговий пасаж. У ньому вже відкрили ресторан швидкого харчування та магазин квітів. Виглядає, власники новобудови здають приміщення в оренду. Торговий пасаж з’явився навпроти Головного управління пенсійного фонду України у Львівській області. А через дорогу закрили плівкою на ремонт інший подібний об'єкт, який може бути продовженням цього пасажу. У львівській мерії кажуть, що це одна власність.

Якщо у Львівській мерії нещадно борються з рестораторами в центрі Львова за кожен квадратний сантиметр літного майданчика (чи, бува, не захоплено зайвої земельної площі), то на периферії міста, схоже, на це закривають очі. Торговий пасаж — не тимчасовий літній майданчик, який захопив частину тротуару, а капітальна споруда. Хто дав дозвіл на таке зухвале будівництво на пішохідному тротуарі?

Як розповів у коментарі для «ВЗ» заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач, торговий пасаж на вулиці Героїв УПА, 73 незаконний. Ба більше! Захоплено частину комунальної землі…

«Скляний центр на вулиці Героїв УПА — історія пов’язана з незаконним захопленням міської землі, — каже Любомир Зубач. — Там є підземний перехід. Коли свого часу була приватизація „Кінескопу“, перехід перейшов у приватну власність юридичної компанії. За документами там мав бути ремонт без змін габаритів, без розширення… Насправді бачимо зміну конфігурації, збільшення площ, є незрозумілі конструкції… Торік міська рада побачила, що там щось відбувається. Зверталися до державної інспекції архітектурного контролю, аби провести перевірку та зупинити незаконні будівельні роботи. Але нам не дали дозволу на перевірку (через мораторій, який запроваджений з першого дня воєнного стану). Бачимо, до чого це призвело… Також ми звернулися в правоохоронні органи, порушена кримінальна справа. Юристи Львівської міської ради готують судовий позов, оскільки будівництво не вдалося зупинити через міську Інспекцію держархбудконтролю. Будемо тепер використовувати судовий шлях».

Як з’ясував «ВЗ», до зведення торгового закладу «посеред тротуару» на вулиці Героїв УПА, 73 причетне адвокатське об'єднання «Статус кво», серед засновників якого — відомий у Львові адвокат Володимир Косенко, який був адвокатом-захисником скандального судді-«засівальника» Ігоря Зварича. «ВЗ» готовий надати змогу прокоментувати ситуацію щодо центру пану Косенку.

За інформацією zaxid.net, у 2019 році інша фірма сім'ї Косенків фігурувала у скандальному розподілі службових квартир військовим у Брюховичах. Крім цього, у власності сімʼї Косенків — низка колишніх корпусів заводу «Кінескоп», які вони перебудовують під офісні центри.

Схожі новини