Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Аби знести незаконну віллу родини Гринкевичів, львівська мерія подасть до суду

Коробку будівлі з місцем для майбутнього басейну звели на вулицях Лодія — Наступальній без жодних дозвільних документів

Фото ЛМР
Фото ЛМР

Львівська міська рада готує позов до суду, де вимагатиме демонтажу незаконного самобуду у районі Тракту Глинянський, по вулиці Лодія — Наступальній. Коробку будівлі звела родина Гринкевичів, захопивши частину комунальної землі та ділянку природно-заповідного фонду.

Як повідомив у коментарі для «ВЗ» заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, перший юридичний крок Львівська міська рада зробила — обстежили ділянку з самобудом. Виявилося, що родина Гринкевичів таки отримала у власність деякі ділянки в цьому мікрорайоні, але деякі все ж захопила.

«Управління державного контролю, що при міській раді провело обстеження земель, зафіксували факт самобуду, склали акти, — продовжує Любомир Зубач. — Скерували питання в екоінспекцію, держгеокадастр, поліцію, управління лісового господарства для реагування. Оскільки йдеться про захоплення частини комунальної землі та державної (лісового фонду), в кримінальному кодексі є відповідальність за такі дії. Спочатку правоохоронні органи мали б порушити кримінальну справу, провести слідчі дії і зафіксувати порушення. Далі будемо рухатися в адміністративній площині. На будмайданчику — незаконне обгородження конструкцій. Треба буде прийняти рішення про їх демонтаж. Подумаємо з державними структурами, як це зробити. Щодо самобуду, то згідно із законом він може бути знесений в судовому порядку. Юристи працюватимуть над позовом».

Любомир Зубач каже, що наразі законодавство не дозволяє залучити до справи самобуду Гринкевичів експертів з інспекції державного архітектурного контролю, аби вони виїхали на місце, оштрафували власників самобуду. Під час воєнного стану перевірки цієї інспекції заборонені. «Держава не бачить необхідності боротися з самобудами, інспекція зараз не має повноважень виконувати свої обов’язки, — продовжує розмову заступник міського голови Львова. — Йдемо тільки через суд. Будемо вимагати приведення земельної ділянки до попереднього стану, бо будівництво без дозволів. Суд може ухвалити рішення про демонтаж. Якщо власники будівлі добровільно не демонтують, то це будемо робити через виконавчу службу».

Нагадаємо, про таємне будівництво родини Гринкевичів стало відомо 31 січня. Самобуд з басейном постав на колишніх землях садового товариства «Пролісок», які були передані в приватну власність ще 1998 року.

«Щоб збудувати цілу віллу на сотні квадратних метрів, потрібен був заїзд для будівельної техніки. І саме для цього, так виглядає, просто посеред лісу прорубали дорогу, — пояснив Любомир Зубач. — Ділянки №№ 1, 2, 3, 4 — у власності Світлани Гринкевич та Ірини Федак — дружини та тещі Ігоря Гринкевича. Будинок збудовано на ділянці № 2 площею 9,5 соток землі, але він там трохи не помістився і зайняв частину ділянки 3. У порядних господарів біля будинку має бути басейн. Він розташувався на ділянці 4. І через свої габарити попередньо заліз на ділянку 5. А вона — комунальної власності. Але це питання ще потребує додаткового вивчення геодезистів. Три з чотирьох ділянок у власності родини Гринкевичів з 2019 року, тільки одну, під номером 2, вони придбали вже під час війни, у серпні 2022-го. Теперішнє цільове призначення ділянок 1 і 2 дозволяє будувати будинок. Але є питання до того, як воно було змінено, адже до ділянки елементарно нема жодних під'їздів для пожежної чи швидкої, як того вимагають державні будівельні норми. У лісі та землях природно-заповідного фонду не можна нічого робити, тим паче рубати дерева, щоб поставити огорожу чи прокласти дорогу. Але саме це зробила родина Гринкевичів. У будівельних реєстрах — жодних будівельних паспортів чи дозволів на будівництво. Наша міська інспекція нічого точно не видавала, але і не знайшла, щоб видавав Київ».

Схожі новини