Передплата 2024 «Добра кухня»

«У судах закривають справи проти катів Майдану, так і не допитавши їх!»

А декому з них навіть виплачують «компенсацію» — кажуть учасники Революції Гідності

Цього разу свої покази Апеляційному суду львівський «беркутівець» Пацеляк давав через відеозв’язок зі слідчого ізолятора. Фото Олександра Тимошенка.
Цього разу свої покази Апеляційному суду львівський «беркутівець» Пацеляк давав через відеозв’язок зі слідчого ізолятора. Фото Олександра Тимошенка.

Київський апеляційний суд залишив без змін ухвалу Печерського райсуду про продовження до 20 квітня 2024 року строку тримання під вартою колишнього командира львівського батальйону міліції спеціального призначення «Беркут» підполковника Ростислава Пацеляка. Зі скаргою на цю ухвалу в апеляційну інстанцію зверталася адвокат Пацеляка Наталія Вознюк. Вона клопотала, щоб змінити її підзахисному цей запобіжний захист на домашній арешт. Але суд не побачив для цього підстав.

Адвокат Наталія Вознюк надає юридичні послуги всім «беркутівцям»… Фото Олександра Тимошенка.
Адвокат Наталія Вознюк надає юридичні послуги всім «беркутівцям»… Фото Олександра Тимошенка.

Прокурори інкримінують колишньому командиру львівського «Беркуту» виконання злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень, незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, здійснення умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, вчинення терористичного акту. Також його підозрюють у привласненні вогнепальної зброї — помпових рушниць, з яких розстрілювали майданівців.

Прокурори довели у суді, що запобіжний захід Пацеляку обрано правильно. Фото Олександра Тимошенка.
Прокурори довели у суді, що запобіжний захід Пацеляку обрано правильно. Фото Олександра Тимошенка.

Кримінальне провадження за іншим звинуваченням Пацеляка — про перешкоджання журналістській діяльності, виконання явно злочинного наказу із застосуванням фізичного насильства, внаслідок чого постраждало 78 осіб, (йшлося про події 18 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, у Кріпосному провулку Києва) Святошинський райсуд м. Києва у кінці лютого закрив. Причина — закінчення 10-річного строку давності для притягнення до кримінальної відповідальності.

З тих же мотивів адвокат Наталя Вознюк напередодні клопотала про закриття кримінального провадження проти командира харківського «Беркуту» Владислава Лукаша. Саме львівські і харківські «беркути», за свідченням майданівців і журналістів, виявляли найбільшу жорстокість при розправі над учасниками громадських протестів.

На судових засіданнях у справі «беркутівців» завжди присутні ті, які на Майдані постраждали від їхніх куль і кийків. Фото Олександра Тимошенка.
На судових засіданнях у справі «беркутівців» завжди присутні ті, які на Майдані постраждали від їхніх куль і кийків. Фото Олександра Тимошенка.

Якщо у випадку із Пацеляком суд, на прохання адвоката, відразу ж того дня закрив справу, то під час процесу над Лукашем суддя перенесла засідання на місяць, на 22 квітня — щоб 174 постраждалі ознайомилися із цим клопотанням захисниці командира харківського «Беркута».

Коментар для «ВЗ»

Василь ПАЗИНЯК, народний депутат у Верховній Раді VII скликання, член громадської організації «Нескорений Майдан 18.02»

Як очевидець подій на Майдані можу ствердити: того страшного дня, 18 лютого 2014 року найбільше лютували два підрозділи «беркутів» — львівські і харківські. Вони діяли чітко і злагоджено, як одне злочинне угрупування. Цього дня було вбито близько тридцяти і поранено понад п’ятсот мирних протестувальників. Досудове слідство це довело. Але ніхто так і не поніс покарання за це. Адвокат цих двох «беркутів» п. Вознюк, використовуючи процесуальне шахрайство та різні юридичні маніпуляції, зірвала близько третини всіх судових засідань. Домоглася того, що цих осіб, підозрюваних у страхітливих злочинах проти людяності, навіть не було допитано.

Дуже сумно від такого результату судового процесу! Всі знають: якщо випадково людина вбила іншу людину, то обов’язково — через рік, два, три — вона відповість за скоєний злочин. А тут, навмисно убивши десятки і покалічивши сотні людей, з допомогою юридичної еквілібристики, виявляється, можна залишитися непокараним!

Саме через таке кривосуддя і з’явилася заява Комітету міністрів Ради Європи про жахливу ситуацію із покаранням катів Майдану.

Ну, і вишенька на торті. У 2016 році захист командира харківського «Беркуту» Лукаша подав до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) скаргу на начебто незаконне його затримання після злочинів, скоєних на Майдані. І уявіть собі: ЄСПЛ у жовтні 2022 року виніс ухвалу про виплату Лукашу компенсації у розмірі 70 тисяч гривень! Україна виплатила йому ці кошти в повному обсязі. Що ж це виходить? Убивай українців, каліч їх, знущайся з них, приведи війну на їхню землю — а тобі ще Україна виплатить «компенсацію»! Воістину, як писав відомий поет, «світ дійшов до скону, і все людське убито до осердь…»

Попри це, наша громадська організація «Нескорений Майдан 18.02» боротиметься і надалі. Бо, пам’ятаючи про загиблих побратимів, не маємо права опустити руки і здатися. На ухвалу Святошинського суду про закриття однієї із кримінальних справ щодо Пацеляка прокуратура і потерпілі подали Апеляційну скаргу, її взяли до розгляду. Тепер чекаємо на рішення Дарницького суду, будемо подавати Апеляцію, якщо закриють і справу проти Лукаша. Віримо, що справедливість буде відновлено, що кати Небесної Сотні отримають покарання.

Схожі новини