Передплата 2024 «Добра кухня»

«Львівська влада щороку допускає «наслідки негоди». Це на її відповідальності»

Старий колектор знову не впорався з дощем... На новий треба 250 мільйонів гривень

Негода, яка пронеслася Львовом увечері у вівторок, 5 липня, наробила чимало збитків. Підтоплено десятки вулиць, у різних районах валяються повалені дерева, пошкоджено покрівлі й автомобілі... Не витримали грози мережі зовнішнього освітлення у Брюховичах. Комунальні служби Львова ліквідовують наслідки негоди. У Ратуші кажуть, роботи ще на кілька днів.

Як повідомила заступниця міського голови Львова з пи­тань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, за станом на 6 липня рух елек­тротранспорту було відновлено, окрім вул. Торф’яної, де працю­вала аварійна бригада. На цій ву­лиці прорвало колектор, який не впорався з опадами. Тиск води зі­рвав три бетонні плити вагою по­над шість тонн... Комунальники розчищають довколишні терито­рії від намулу.

«Як розв’язати цю постійну проблему на Торф’яній? Рішен­ня є, – заявив голова Львівської ОТГ Андрій Садовий. – У планах – збудувати дублюючий колек­тор, який зможе повністю заміни­ти старий і витримувати майбутні навантаження.

Ми вже раніше напрацювали техніко-економічне обґрунтуван­ня. Далі треба замовити виготов­лення проєкту й розпочати робо­ту. Але є одне «але». Приблизна вартість цих робіт – 250 мільйонів гривень. Де взяти ці гроші? Склад­не запитання, оскільки наразі не можемо здійснювати значні капі­тальні видатки. Але розв’язання проблеми знайдемо».

Інженер Святослав Макітра нагадав, що влада Львова щоро­ку допускає “наслідки негоди”. Вважає, це на їхній відповідаль­ності. “На початку липня минуло­го року теж була така проблема – випав дощ, вулиці “поплили”, – каже Святослав. – Та і минулих ро­ків картина та сама... Затоплен­ня львівських вулиць після зливи – результат критичної безгоспо­дарності комунальних служб, які не чистять каналізаційні мережі, погано стежать за зливними ре­шітками на дорогах, каналізацією та дощоприймачами. Дощоприй­мачі та решітки мають бути готови­ми до злив будь-якої інтенсивнос­ті – завжди. Те, що деякі чиновники виправдовуються, мовляв, мережі не впоралися, бо випало багато дощу (місячна норма) – брехня. За нормальної роботи дощоприйма­чів затоплення не було б...”.

Депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич каже, що ще у 2019 році Садовому пропонува­ли вирішити проблему з колекто­ром на вул. Торф’яній – створення у парку “700-річчя Львова” буфер­ного озера, яке могло б затрима­ти потоки води, щоб не дати пото­пу прогресувати.

“Колектор має “Т-подібний” вигляд. І коли зі всіх сторін тече вода, він фізично не справляєть­ся. Також він не очищений: як був збудований давно, так і досі сто­їть, його не реконструювали. За­міна колектора тоді коштувала б місту 50 мільйонів гривень, а тепер – 250 мільйонів. Мені сказа­ли, що дорого. У Ратуші пообіцяли хіба що підсилити колектор бето­ном”.

Депутат радить львів’янам звертатися до суду, вимагати в мерії відшкодування за понищене майно через прорваний колектор на вул. Торф’яній.

Схожі новини