Передплата 2024 «Добрий господар»

Щеплені українці вже можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію зможуть особи, що зробили повний курс щеплень від COVID-19 препаратами, які Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) схвалила до екстреного використання

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Згідно з повідомленням, Міжнародне свідоцтво про вакцинацію зможуть отримати особи, які отримали дві дози вакцини від COVID-19. Свідоцтво можна використовувати під час перетину державного кордону.

Зазначено, що свідоцтво можна отримати лише в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини, а також в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я, зокрема в сімейного лікаря.

За інформацією МОЗ, міжнародне свідоцтво про вакцинацію для кількадозних вакцин видаватиметься лише після отримання останньої дози. Якщо громадянин отримує свідоцтво не одразу після щеплення, то воно заповнюється на основі даних про щеплення, внесених до електронної системи охорони здоров'я. Документ заповнюватиметься англійською або французькою мовою, додатково також українською мовою. Він міститиме персональні дані пацієнта та інформацію про вакцинацію — назву вакцини, дату щеплення тощо. Документ обов'язково матиме офіційний штамп закладу охорони здоров'я та підпис лікаря, а також підпис пацієнта чи його уповноваженого представника. Термін дії свідоцтва — один рік із можливістю продовження.

Водночас зазначається, що свідоцтво буде дійсним лише якщо введена вакцина схвалена до екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

У пресслужбі додали, що у разі, якщо людина має абсолютні протипоказання до проведення щеплення від COVID-19, замість свідоцтва на вимогу пацієнта надається письмове роз'яснення українською чи англійською мовою з переліком підстав для такого рішення.

У відомстві також наголосили, що міжнародні свідоцтва про вакцинацію не є «імунними паспортами» чи «ковідними сертифікатами», які наразі розробляють в Україні та за кордоном.

Читайте також: В Ізраїлі скасовують маски

Схожі новини