Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи слід боятися сказу?

Так! Від нього не виліковують! Якщо вкусила або обслинила пошкоджені ділянки шкіри невідома тварина, ми ніколи не дізнаємось, чи була вона хвора на сказ. Тому слід подбати про себе і пройти курс профілактичних щеплень. Для цього слід звернутися до сімейного лікаря, і він порадить, де є вакцина. Не можна відмовлятися від захисту, коли його пропонує лікар

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

На цьому наголосшує лікар-епідеміолог Львівського об­ласного центру контролю та профілактики хвороб Міністер­ства охорони здоров’я України Ярослав Бойченко.

Фахівець також розповів про те, що робити для профілактики та як діяти у випадку інфікування сказом. Адже тільки від початку цього року на території Львівської області підтвердили понад 20 ви­падків сказу, — повідомив Ярослав Бойченко.

— Відтак, Ярославе Іванови­чу, що ж таке сказ і яким чином він вражає людину?

— Сказ — це вірусне захворю­вання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекцій­них хвороб людини. Вірус ска­зу вражає центральну нервову систему, і після появи симпто­мів без вчасно розпочатого лі­кування стає невиліковним — 100% хворих людей помирають.

Джерелом зараження людини є хворі на сказ тварини. Хворіють на сказ практично всі види назем­них ссавців. Особливо небезпеку становлять хижаки, серед яких повідну роль у поширенні сказу відіграють лисиці. Під впливом сказу лисиці забігають у населені пункти, де нападають на людей та домашніх тварин. У містах най­більшу небезпеку становлять бро­дячі собаки та коти.

Захворіти на сказ може люди­на або тварина, якщо їх укусить, подряпає або обслинить пошко­джені шкірні покрови інфікована тварина. Водночас через кров чи сечу тварин сказ не передається. На сказ можуть хворіти всі ссав­ці, тож кажани, лисиці, собаки й коти, їжаки, білки, гризуни й інші представники фауни — потенцій­но можуть бути хворими на сказ. Це може бути як дика тварина, так і домашня, якщо її не вакци­нували.

— Як можна запобігти сказу?

— Для цього треба насамперед вакцинувати домашніх тварин, триматися і тримати домашніх улюбленців якнайдалі від тварин диких. Після потенційного контак­ту з твариною невідкладно звер­татися по медичну допомогу до появи симптомів.

— Що робити, якщо людину вкусив чи подряпав ссавець або на шкіру чи слизову потра­пила його слина?

  • Треба ретельно (щонаймен­ше упродовж 10−15 хвилин) про­мити місце ураження проточною водою із милом.
  • Обробити краї рани чи по­дряпини антисептиком або спир­товим розчином та накласти асептичну пов’язку.
  • Якщо рана сильно кровить або це артеріальна кровотеча — не можна гаяти часу, негайно викли­кайте швидку медичну допомогу.
  • Якнайшвидше звернутися по медичну допомогу для проведен­ня, у разі потреби, щеплення ан­тирабічною вакциною.

— Як відбувається щеплен­ня?

— Про «40 уколів в живіт» не йдеться. Сучасні схеми вакцина­ції передбачають 5 щеплень: 0-й день (день звернення до лікаря), а потім третій, сьомий, чотир­надцятий і двадцять восьмий дні. Антирабічна вакцина запобі­гає виникненню захворювання у 96−99% випадків. Наголошу, вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. Тому в жодному разі не варто боятися вакцини.

Хочу додати, що вакцину від сказу винайшов французький мі­кробіолог Луї Пастер, і вона вже впродовж понад 130 років рятує життя людей.

Будьте відповідальними. Не дайте сказу шансу!

Схожі новини