Передплата 2024 «Добре здоров’я»

40 уколів у живіт, аби не померти від сказу?

Лікарка розповіла, як насправді проводиться профілактика небезпечного інфекційного захворювання

Першу вакцинацію потерпілому проводять у день звернення, а далі – на третій, сьомий, 14-ий і 28-ий день. Фото Pexels
Першу вакцинацію потерпілому проводять у день звернення, а далі – на третій, сьомий, 14-ий і 28-ий день. Фото Pexels

Що робити, якщо вас вкусила, подряпала чи обслинила дика або домашня тварина? У Центрі громадського здоров’я нагадують: сказ — небезпечне захворювання, яке часто призводить до смерті, якщо людина не отримає вчасно медичної допомоги.

Як діяти у разі такої екстреної ситуації

Спершу треба проми­ти місце ураження водою з милом протягом 10 хвилин, і зробити це так швидко, як тільки можливо. Після цьо­го обробити рану (якщо є) та накласти антисептичну пов’язку.

Наступний крок — зверну­тися до травматолога чи хі­рурга у медзаклад, який за­безпечений антирабічними вакцинами. Це може бути травмпункт або хірургічне відділення лікарні. Щеплен­ня захистить від хвороби. Якщо людина не вакцину­ється і захворіє, — помре. Лі­кування від сказу не існує. Втім, багато людей бояться самого щеплення, адже пе­реконані, що їм доведеться отримати 40 уколів в живіт.

Завідувачка відділу ор­ганізації епіднагляду ЦГЗ Оксана Кошалко наголо­шує: сьогодні достатньо отримати п’ять щеплень. Першу вакцинацію людині проводять у день звернення, а далі - на третій, сьомий, 14-ий і 28-ий день. Цього ви­стачить, щоб сформувався імунітет. Саме захворювання — невиліковне, і якщо в люди­ни вже виникли симптоми, а сама вона — не вакцинована, на жаль, слід очікувати ле­тального результату.

«Основним джерелом сказу є домашні твари­ни. Ось чому важливо, щоб вони також отримали ще­плення. Так ви захистите і себе, і своїх домашніх улю­бленців», — підкреслює фа­хівчиня.

Вона додала, що найнебезпечнішими є укуси верхньої частини тіла, адже чим ближче рана до го­ловного мозку, тим швид­ше розвиваються симпто­ми сказу. У таких випадках отримати щеплення треба якнайшвидше.

А якщо тварина не вку­сила, а лише обслинила? «Якщо на тілі є маленькі ран­ки, це привід звернутися до лікаря, який призначить вак­цинацію від сказу», — підсу­мувала Оксана Кошалко.

Схожі новини