Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найскандальніший суд доживає останні дні

Але потрібні системні зміни у судовій владі, а не точкові уколи, вважає експерт

Відомий своїми скандальними рішеннями Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК), який очолює одіозний Павло Вовк, буде ліквідовано. З такою ініціативою виступив президент Володимир Зеленський, який для невідкладного розгляду надіслав у Верховну Раду законопроєкт відповідного змісту.

Замість ОАСК планується створити Київський місь­кий окружний адміністра­тивний суд. Тимчасово, до ство­рення нової судової інстанції, справи, які перебували на роз­гляді в ОАСК, розглядатиме Ки­ївський окружний адміністра­тивний суд. Усі справи ОАСК має бути передано туди упро­довж 10 днів. Суддям ОАСК, які не заплямували себе порушен­ням закону і суддівської етики, запропонують роботу в інших судах. Якщо ж вони не захочуть туди переходити — будуть звіль­нені.

ОАСК має таку ж негативну репутацію, як Печерський рай­суд Києва. У його «пасиві» рі­шення про скасування націона­лізації «ПриватБанку», відміна нового українського правопи­су, повернення проспекту Бан­дери назви «Московський», відсторонення колишнього мі­ністра охорони здоров’я Уляни Супрун та інші сумнівні рішен­ня, які викликали негативний резонанс у суспільстві. Зокре­ма, він гальмував перейме­нування відповідно до закону УПЦ Московського патріарха­ту. У пресі було оприлюднено записи розмов, на яких люди­на з голосом, схожим на голос голови ОАСК Павла Вовка, по-змовницьки обговорює з коле­гами ухвалення протиправних рішень. Павла Вовка та інших суддів підозрюють «у створен­ні злочинної організації; захо­пленні держвлади; зловживанні впливом; втручанні у діяльність державних діячів та створенні штучних перешкод у діяльнос­ті Вищої кваліфікаційної комісії суддів та її членів».

Павлу Вовку оголошено підозру, однак той ігнорує по­вістки у Вищий антикорупцій­ний суд України для обрання йому запобіжного заходу, досі не виконано припису про його примусовий привід до суду.

Торік на сайті президента з’явилася петиція громадян про розпуск ОАСК. Вона на­брала необхідних 25 тисяч го­лосів підтримки щодо її роз­гляду.

Як сказано у пояснюваль­ній записці до президентсько­го законопроєкту, його розро­блено у зв’язку з «необхідністю забезпечення доступності пра­восуддя, права громадян на розгляд їх справ незалежним і безстороннім судом та підви­щення рівня довіри до судової гілки влади».

Коментар для «ВЗ»

Євген Магда, виконавчий директор Інституту світової політики

Чи означає законопроєкт глави держави щодо розпуску ОАСК, що наш президент серйозно взявся за судову реформу? Йдеться, радше, про інше. Володимир Зеленський, на вимогу наших західних партнерів, вирішив ліквідувати скандальний суд і зняти проблеми, які на сьогодні виникли через правове свавіл­ля у згаданому суді. Але нам потрібна реформа всієї судової сис­теми, а не ліквідація одного, нехай найбільш скандального, сва­вільного суду. Тож маємо певну підміну понять. Ми бачимо якісь точкові уколи, а не системні зміни, прагнення нагодувати резо­нансною інформацією наших співгромадян і західних друзів.

Схожі новини