Передплата 2024 «Добрий господар»

“Розправа наді мною пришвидшить кінець гібридного зелено-ригівського бидла при владі...”

Активістці Майдану Тетяні Чорновол погрожують довічним ув’язненням за “навмисне вбивство” 

Одній із найбільш активних учасниць Революції Гідності, колишньому нардепу, вдові воїна АТО Тетяні Чорновол Державне бюро розслідувань висунуло звинувачення у… навмисному вбивстві під час подій на Майдані. Справу передали для розгляду у Печерський райсуд Києва. За інкримінованим звинуваченнями Чорновол загрожує довічне ув’язнення.

ДБР звинувачує активістку у тому, що 18 лютого 2014 року «під час масових заворушень, які супроводжувалися насильством над особами, погромами, підпалами, знищенням майна» (саме такою термінологією послуговуються слідчі), Чорновол разом з іншими, наразі не встановленими особами, підпалила офіс Партії регіонів на вул. Липській, де на той час перебувало до пів сотні осіб. За даними слідства, Чорновол, тримаючи в руках пляшку із запаленою горючою сумішшю, підійшла до вікна на першому поверсі цього офісу, підняла захисну металопластикову ролету, а невстановлена особа закинула запалену пляшку у середину будівлі. Після цього Чорновол начебто закрила ролету…

На думку слідчих, внаслідок пожежі (від отруєння димом) загинув 66-річний охоронець офісу «регіоналів» Володимир Захаров.

Громадська діячка свою вину заперечує, висунуті звинувачення назвала «повною маячнею». «Я нікого не вбивала, це розправа наді мною та акт залякування інших учасників Революції Гідності через їх активну державницьку позицію та страх влади перед новим Майданом», — заявила Чорновол. На її думку, до порушення кримінальної справи проти неї призвели кілька чинників. «Я — активний учасник Майдану, займалася конфіскацією 1,5 млрд доларів Януковича (справу проти мене у цьому році почав його адвокат Бабіков, що очолив на той час ДБР). Також, очевидно, ключову роль зіграв той факт, що у 2019-му я оприлюднила документи про те, що Зеленський відкосив від повісток в армію…»

На підтримку Тетяни Чорновол виступили відомі політики, у тому числі — п’ятий президент України Петро Порошенко. Звертаючись до нинішнього керівництва країни, він сказав: «Ви не притягнули до відповідальності жодного так званого правоохоронця, причетного до вбивств на Майдані. Ви намагаєтеся руками Татарова, Бабікова і Смирнова зараз відмазати навіть Януковича. Ви намагаєтеся зараз зробити із Тетяни Чорновол єдину людину, яка винна у постраждалих під час Революції Гідності. Але сьогодні цим псевдо-обвинувачувальним вироком ви винесли вирок ДБР. Слідчі, які це підписали, ви будете за це відповідати! Це я вам обіцяю. Ви будете відповідати не лише Україні, ви будете відповідати перед усім світом. Ви цим підписали вирок собі, своїй системі. Володимире Олександровичу, це — і ваш вирок!».

Про солідарність із Тетяною Чорновол заявив і колишній прем’єр-міністр, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк. «Справа проти Тетяни Чорновол не має жодного юридичного сенсу, — сказав Яценюк. — Це суто політична справа. Показова політична справа проти всіх майданівців. Проти тих, хто боровся проти Януковича, Путіна, російської агресії. Те, як піде ця справа — буде показником того, чи здатні ми захистити майбутнє України». За словами Яценюка, ті, хто висувають незаконне звинувачення Чорновол, самі повинні бути на лаві підсудних.

Реваншем антиукраїнських сил назвав висунуту підозру Тетяні Чорновол колишній секретар РНБОУ Олександр Турчинов. За його словами, спроба очорнити героїв Майдану, перетворивши їх на злочинців, а негідників і реальних вбивць відвести від відповідальності — це і є ознакою реваншистської антиукраїнської влади. На переконання Турчинова, «сьогоднішній реванш є складовою частиною здачі національних інтересів, він, за задумом Москви і її ставлеників на Банковій, повинен забезпечити повернення України в орбіту російської імперії».

«Проти мене нічого не має, — каже звинувачена Тетяна Чорновол. — Я готова до суду і до вироку. Справедливий, виправдовувальний — добре. А якщо розправа — прийму з усвідомленням, що вона пришвидшить кінець гібридного зелено-ригівського бидла при владі».

Схожі новини