Передплата 2024 ВЗ

Ботулізм дістався Львова!

З однієї з торговельних мереж вилучили 89 кг потенційно зараженої продукції.

“Звернулися до всіх супермаркетів, торговельних мереж і ринків, аби ті перевірили, чи не потрапила до них на прилавки риба кіровоградського виробника, з якою пов’язують найбільш масовий за останні роки спалах ботулізму (за фактами отруєння відкрито кримінальне провадження), - розповів у коментарі “ВЗ” в. о. начальника міського управління Держпродспоживслужби Андрій Диба. Раніше Держпродспоживслужба повідомляла про чотири випадки захворювання на ботулізм у Києві (один з них виявився смертельним) та один — у Херсоні.

«З’ясувалося, що небезпечну продукцію (рибну стружку в’яленого судака, рибні палички “Лосось” і “Краківська”, в’яленого судака і карася, плоскирку та густера. - Авт.) взяла на реалізацію одна із мереж львівських супермаркетів. Рибу повернули постачальнику», - повідомив Андрій Диба.

Минулого тижня на Полтавщині отруїлася жінка, яка придбала у магазині рибу, але іншого, черкаського виробника.

Раніше такого не було, щоб люди помирали від отруєння продуктами, які придбали у магазині (якщо не брати до уваги понад 50 випадків смерті від контрафактного алкоголю торік).

Експерти закликають виявляти пильність, за можливості відмовитися від консервованого та в’яленого м’яса і риби, а продукцію домашнього виготовлення (особливо ту, що продається “із землі”, без холодильника у спеку, на стихійних ринках) не купувати взагалі. Минулого тижня на Сумщині на ботулізм захворів чоловік — після того як поласував рибою домашнього приготування, яку придбав у Київській області. У Запорізькій області з ботулізмом потрапила до лікарні місцева жителька, яка купила копчену рибу невідомого походження на ринку.

“Цього року у Львівській області зареєстровано три випадки ботулізму (у Жидачівському, Буському та Жовківському районах). Хворі вживали м’ясні консерви домашнього приготування (свинячий паштет і тушонку). Двоє із них досі перебувають на стаціонарному лікуванні в обласній інфекційній лікарні”, - повідомила “ВЗ” головний спеціаліст Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби у Львівській області Ольга Богославець.

Препаратів для специфічного лікування ботулізму в Україні немає — сироватку везуть з-за кордону фактично контра­бандою. Її вартість на “чорному” ринку стартує від шести тисяч і сягає 18 тис. гривень. Часу на пошуки дешевшого варіанта у родичів постраждалого немає. Лікування треба розпочинати якнайшвидше. День інтенсивної терапії, яка триває не менше місяця, обходиться приблизно у десять тисяч гривень. Потім потрібно буде ще п’ять місяців проходити відновне лікування.

За повідомленням прес-служби Міністерства охорони здоров’я, в Україні немає не лише сироватки проти ботулізму, а й протиотрут, які треба вводити при укусах гадюки чи павука каракурта. Реєстрація на ці життєво необхідні препарати закінчилася три роки тому (російський виробник не надав необхідних документів, які б підтверджували якість його продукції). Замінити їх мають французькі препарати, але вони наразі перебувають на етапі реєстрації. МОЗ звернулося до ВООЗ та Міжнародного Червоного Хреста з проханням надати Україні гуманітарну допомогу.

“Домашня консервація (мариновані і засолені гриби, м’ясні і рибні паштети, тушонка), копчена та в’ялена риба, м’ясні і ковбасні вироби домашнього приготування — всі ці продукти можуть становити загрозу для життя людини, якщо у них утворяться ботулотоксини, - пояснює лікар Ольга Богославець. - Ботулотоксин у твердих продуктах (ковбасі, шинці, балику тощо) може скупчуватися “гніздами”. Це пояснює, чому небезпечний продукт можуть скуштувати всі члени сім’ї, а захворіти — лише один”.

Бактерія Clostridium botulinum сама по собі не є небезпечною, але в умовах відсутності доступу кисню її спори починають продукувати токсин — у 10 млн. разів сильніший за ціанистий калій і у понад 375 тис. разів потужніший за нейротоксин гримучої змії. Один грам цього токсину може уразити більше 8 млн. людей! Ботулотоксин швидко всмоктується у кишківнику, проникає у кров і розноситься по організму, ушкоджуючи різні органи та системи (передусім — нервову).

“Захворювання починається через 12-24 години після вживання інфікованої продукції. Людина починає скаржитися на головний біль, запаморочення, слабкість, безсоння, біль у животі, нудоту. Серед основних симптомів — блювота, відчуття спраги, “завмирання” серця у грудях. За кілька годин (може бути через 1-2 дні) виникають розлади зору (хворий скаржиться на “туман”, “сітку”, “мушки” перед очима; предмети бачить нечітко, вони можуть подвоюватися). Ці ознаки можуть зберігатися якийсь час і після одужання. Одночасно (або дещо пізніше) можуть приєднуватися проблеми із ковтанням (“комок” у горлі, біль при ковтанні). Мова стає нерозбірливою. Голос — сиплий або взагалі зникає. При появі цих симптомів необхідно терміново викликати “швидку”, - наголошує Ольга Богославець.

Як захиститися від ботулотоксину? “Усі консерви, які готуєте у домашніх умовах, треба стерилізувати не менше 30-40 хвилин при температурі +120°С — тоді загинуть всі спори збудника, - пояснює лікар. - Важливо, щоб сировина була чистою. Тому всю городину перед консервуванням слід ретельно вимити у проточній воді. Так само треба вимити рибу перед засолом. Риба, якщо її добре не випотрошити або витягти нутрощі неакуратно, коли вміст кишечнику потрапить на м’язові тканини, може стати джерелом зараження ботулотоксином. Гриби повністю від мікрочастинок ґрунту очистити складно, тому їх консервувати у домашніх умовах не рекомендується. Але можете їх маринувати — у відкритих посудинах, у кислому маринаді з додаванням кухонної солі. Овочі-фрукти мають бути стиглими, але без ознак псування. Кришки, банки — все треба простерилізувати. Не забудьте додати спеції. Якщо банку здуло, викиньте її. Але майте на увазі: ботулотоксин не змінює смаку, запаху і вигляду продукції! Продукти у герметично закритих банках зберігайте при температурі 0°С +3°С. Перед споживанням прокип’ятіть протягом 20-30 хвилин (якщо це гриби) чи протягом 15-20 (якщо ягоди та овочі). Відкрили банку — спорожніть її того ж дня. Овочі, які не містять кислот (зелений горошок, огірки, цвітна капуста), і гриби консервуйте з додаванням оцту або лимонної кислоти. Приготовлені у домашніх умовах сирокопчені окісти, ковбаси, балик перед споживанням піддавайте термічній обробці (проваріть або прогрійте у духовці протягом 30-40 хвилин)”.

Колаж Ігоря НЕСТЮКА

Схожі новини