Передплата 2024 «Добрий господар»

Токсини розкидані по банці як мозаїка

Чому не всі, хто скуштував продукт, уражений збудником ботулізму, потрапляють на лікарняне ліжко?

Основний симптом харчового отруєння – шлунково-кишкові розлади. Але за ботулізму з’являються інші специфічні ознаки. Фотоколаж Nuhl Food Nebraska Extension
Основний симптом харчового отруєння – шлунково-кишкові розлади. Але за ботулізму з’являються інші специфічні ознаки. Фотоколаж Nuhl Food Nebraska Extension

Зараз на лікуванні у медичному закладі Львівщини перебуває пацієнт з підозрою на ботулізм. Про це повідомила очільниця обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко. Як припускає чоловік, він отруївся м’ясною консервою домашнього виготовлення. Від початку року це вже сьомий хворий на Львівщині, в якого діагностували небезпечне інфекційне захворювання.

Чому саме в консервах часто чатує небезпека

Спора (збудник ботулізму) вкрита товстою капсулою, що дозволяє їй виживати у навко­лишньому середовищі.

«Якщо вона потрапить на м’ясо, рибу, гриби чи овочі, то вбити її зможе лише автоклав. Автоклави є на виробництвах, і тому ми довіряємо консервам промислового виробництва. Домашні автоклави — рідкість. Бабусині рецепти консерву­вання, без сумніву, чудові, але комусь може й не пощастити. Коли ми відкриваємо банку, то збудник, змінивши форму існу­вання, виділяє токсин, і ця отру­та — сильніша за ціанистий ка­лій. Токсин розташовується на продукті мозаїкою. Це пояснює, чому консерву може з'їсти 10 людей, а захворіти — лише один чи двоє з них», — каже Наталія Іванченко.

Чим загрожує недуга

Якщо людині вчасно не вве­дуть у лікарні сироватку проти ботулізму, вона може померти.

Як уберегтися

  • Відмовтеся від консерва­ції домашнього виготовлен­ня. Якщо все ж таки наважите­ся її скуштувати, проваріть вміст банки, просмажте або пропе­чіть його у духовці. Можливо, це й вплине якось на смакові якос­ті, але ви точно будете знати, що не отруїтесь.
  • Не споживайте в’ялену чи сушену рибу невідомого похо­дження. Цей продукт також час­то є джерелом ботулотокси­ну, але, на відміну від консерви, його неможливо піддати терміч­ній обробці.

Перші симптоми ботулізму

  • Виражена м’язова слаб­кість;
  • двоїння в очах, нечіткість зору, мерехтіння «мушок»;
  • сухість у ротовій порожни­ні (язик «прилипає» до піднебін­ня);
  • проблеми з мовленням;
  • труднощі з ковтанням.

Можуть також порушувати­ся дихання та серцебиття. «Ра­хунок іде на години!» — наголо­шує лікарка.

Улітку загалом зростає не­безпека харчових отруєнь. Тож Наталія Іванченко закликає до­тримуватися простих правил, які вбережуть від погіршення самопочуття, а іноді - і від гос­піталізації.

  • Не залишайте м’ясо, пти­цю, яйця, готові страви, нарізані шматочками свіжі овочі й фрук­ти за кімнатної температури більш ніж на дві години, а якщо температура повітря переви­щує +320С — більш як на одну.
  • До подачі на стіл підтри­муйте сталу температуру га­рячих страв. Пильнуйте, щоб вони не охолодилися до менш як +600С.
  • Не розморожуйте продук­ти за кімнатної температури. Під час розморожування їжа по­винна зберігатися за безпеч­ної температури, що дозволить уникнути розмноження шкідли­вих мікроорганізмів.

Розморожувати продукти можна трьома способами:

  • у холодильнику;
  • у холодній воді;
  • у мікрохвильовій печі.

Харчі, які ви розморожували у воді чи мікрохвильовці, приго­тувати треба негайно.

  • Залишки готових страв зберігайте у холодильнику не довше, ніж чотири дні. Сире м’ясо чи птицю — 1−2 дні. Якщо через вимкнення електроенергії холодильник часто не працює - не довше доби.
  • Не набивайте холодильник «під зав’язку». Повітря у ньому повинно нормально циркулюва­ти, що дозволить забезпечити сталу температуру.
  • Перед споживанням овочі, фрукти та зелень мийте у без­печній воді.