Токсини розкидані по банці як мозаїка
Чому не всі, хто скуштував продукт, уражений збудником ботулізму, потрапляють на лікарняне ліжко?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/515978/botulizmnove.png)
Зараз на лікуванні у медичному закладі Львівщини перебуває пацієнт з підозрою на ботулізм. Про це повідомила очільниця обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко. Як припускає чоловік, він отруївся м’ясною консервою домашнього виготовлення. Від початку року це вже сьомий хворий на Львівщині, в якого діагностували небезпечне інфекційне захворювання.
Чому саме в консервах часто чатує небезпека
Спора (збудник ботулізму) вкрита товстою капсулою, що дозволяє їй виживати у навколишньому середовищі.
«Якщо вона потрапить на м’ясо, рибу, гриби чи овочі, то вбити її зможе лише автоклав. Автоклави є на виробництвах, і тому ми довіряємо консервам промислового виробництва. Домашні автоклави — рідкість. Бабусині рецепти консервування, без сумніву, чудові, але комусь може й не пощастити. Коли ми відкриваємо банку, то збудник, змінивши форму існування, виділяє токсин, і ця отрута — сильніша за ціанистий калій. Токсин розташовується на продукті мозаїкою. Це пояснює, чому консерву може з'їсти 10 людей, а захворіти — лише один чи двоє з них», — каже Наталія Іванченко.
Чим загрожує недуга
Якщо людині вчасно не введуть у лікарні сироватку проти ботулізму, вона може померти.
Як уберегтися
- Відмовтеся від консервації домашнього виготовлення. Якщо все ж таки наважитеся її скуштувати, проваріть вміст банки, просмажте або пропечіть його у духовці. Можливо, це й вплине якось на смакові якості, але ви точно будете знати, що не отруїтесь.
- Не споживайте в’ялену чи сушену рибу невідомого походження. Цей продукт також часто є джерелом ботулотоксину, але, на відміну від консерви, його неможливо піддати термічній обробці.
Перші симптоми ботулізму
- Виражена м’язова слабкість;
- двоїння в очах, нечіткість зору, мерехтіння «мушок»;
- сухість у ротовій порожнині (язик «прилипає» до піднебіння);
- проблеми з мовленням;
- труднощі з ковтанням.
Можуть також порушуватися дихання та серцебиття. «Рахунок іде на години!» — наголошує лікарка.
Улітку загалом зростає небезпека харчових отруєнь. Тож Наталія Іванченко закликає дотримуватися простих правил, які вбережуть від погіршення самопочуття, а іноді - і від госпіталізації.
- Не залишайте м’ясо, птицю, яйця, готові страви, нарізані шматочками свіжі овочі й фрукти за кімнатної температури більш ніж на дві години, а якщо температура повітря перевищує +320С — більш як на одну.
- До подачі на стіл підтримуйте сталу температуру гарячих страв. Пильнуйте, щоб вони не охолодилися до менш як +600С.
- Не розморожуйте продукти за кімнатної температури. Під час розморожування їжа повинна зберігатися за безпечної температури, що дозволить уникнути розмноження шкідливих мікроорганізмів.
Розморожувати продукти можна трьома способами:
- у холодильнику;
- у холодній воді;
- у мікрохвильовій печі.
Харчі, які ви розморожували у воді чи мікрохвильовці, приготувати треба негайно.
- Залишки готових страв зберігайте у холодильнику не довше, ніж чотири дні. Сире м’ясо чи птицю — 1−2 дні. Якщо через вимкнення електроенергії холодильник часто не працює - не довше доби.
- Не набивайте холодильник «під зав’язку». Повітря у ньому повинно нормально циркулювати, що дозволить забезпечити сталу температуру.
- Перед споживанням овочі, фрукти та зелень мийте у безпечній воді.