Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поборовши рак, боротимуться з гепатитом?

Кожній п’ятій онкохворій дитині переливають заражену кров. У кожної третьої діагностують гепатит

“Кожна п’ята онкохвора дитина в Україні після переливання донорської крові заражається гепатитом”, — таку шокуючу цифру наводять громадські активісти. Донорську кров перевіряють за застарілою методикою та на мінімальний набір хвороб — гепатит В, С, ВІЛ та сифіліс.

«Перевірка одного препарату крові від одного донора у приватній лабораторії обходиться у 180-450 гривень — залежно від того, перевірятимуть кров лише на гепатит С чи на всі види вірусних гепатитів, — пояснює волонтер Юлія Ноговіцина. — У державних лабораторіях виявляють лише деякі види гепатитів. У приватних лабораторіях збудник вдається ідентифікувати, навіть якщо зараження відбулося кілька днів тому”. Якщо кров “проганяють” на кількадесят інфекцій, вартість тесту може сягати 600 і більше гривень...

“При лейкозі (раку крові) кров (згідно з протоколом лікування) пе-ре-ливають після кожного блоку хіміотерапії. При апластичній анемії (гематологічному захворюванні) — раз на 2-3 дні”, — каже волонтер. “З п’яти донорів, які пройшли перевірку, може підійти лише один. За курс лікування на перевірки донорів батьки витрачають до 5 тис. доларів. При цьому лікування самого гепатиту С обходиться у 15-20 тис. доларів. І це не рахуючи витрат на лікування раку”, — такі дані наводить координатор громадської ініціативи “На таблеточки” Ольга Кудіненко.

За підрахунками ВООЗ, на гепатити в Україні хворіє 3% населення. За підрахунками волонтерів — 7%. МОЗ оприлюднює скромнішу цифру — 0,05%. “Інкубаційний період гепатиту В триває рік, гепатиту С — півроку. Увесь цей час людина навіть не здогадується, що інфікована”, — пояснює лікар-інфекціоніст, завідуючий відділенням Львівської обласної клінічної лікарні Ігор Мартинюк. Запевняє: аби уникнути можливих ризиків, донорську кров у центрах служби крові ретельно перевіряють.

“30% онкохворих дітей мають у своєму анамнезі гепатит, який могли перенести у легкій формі. Багатьом з них кров взагалі ніколи не переливали, — каже завідуюча гематологічним відділом Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру к. м. н. Ірина Цимбалюк-Волошин. — Встановити джерело інфікування неможливо. Діти, хворі на рак, перебувають у групі ризику зараження гепатитами, оскільки їхня імунна система працює упівсили. Інфікуватися можуть будь-де: у стоматолога, під час забору крові, який їм часто проводять (попри те, що забір роблять одноразовими інструментами). Медики схиляються до думки, що вірус гепатиту В передається не тільки через кров, а також побутовим шляхом, бо маємо багато випадків сімейного інфікування цим вірусом”...

Схожі новини